ΕΡΓΑΣΙΑ

Έργα και ημέρες ΣΥΡΙΖΑ: «Τσεκούρι»18,9% μέσα σε δύο χρόνια στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα

Έργα και ημέρες ΣΥΡΙΖΑ: «Τσεκούρι»18,9% μέσα σε δύο χρόνια στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα

Περικοπές μισθών | Ειδήσεις: Βαρύ είναι το τίμημα που έχουν πληρώσει κατά την περίοδο 2015-2017 οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αγοράς εργασίας, οι περικοπές μισθών έφτασαν σε ποσοστό 18,9%, ενώ την ίδια στιγμή η ασυδοσία χτύπησε «κόκκινο», με την καθιέρωση ελαστικών συμβάσεων εργασίας αλλά και τον διπλασιασμό των εργαζομένων με συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

ΟΡΓΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ – «ΛΑΣΤΙΧΟ» - Η ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», το Δεκέμβριο του 2015, δηλαδή στον ένα χρόνο σχεδόν της νέας κυβέρνησης, ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης ήταν στα 1.310 ευρώ και της μερικής στα 456 ευρώ, ενώ ο γενικός μέσος μισθός στο σύνολο των εργαζομένων (πλήρους – μερικής απασχόλησης) υποχώρησε στα 1.116 ευρώ, δηλαδή, μειώθηκε κατά 3,5%, από τα 1.154 ευρώ του Δεκεμβρίου του 2014.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, τον Οκτώβριο του 2016, ο μέσος μισθός βρίσκεται στα 936 ευρώ, ενώ στη μερική απασχόληση είναι στα 388 ευρώ, σχεδόν όσο το επίδομα ανεργίας.

Η κατάσταση έγινε πολύ πιο χειρότερη στην τελευταία διετία (2015-2017), καθώς όχι μόνο δεν μπήκε φρένο στις μειώσεις, αλλά οι εργαζόμενοι έχασαν άλλο ένα 18,9% από τους μισθούς τους και μάλιστα χωρίς καμία προοπτική βελτίωσης των εισοδημάτων τους, αφού η κυβέρνηση, αντί να μειώσει φόρους και κρατικές δαπάνες, υπέγραψε αύξηση φόρων που είναι πιθανό να εφαρμοστεί από το 2019, αντί το 2020 ακόμη και για όσους βγάζουν 600 ευρώ το μήνα.

Την ίδια στιγμή, μεγάλο πλήγμα για τη ζωή των εργαζομένων είναι η υπερφορολόγηση, η οποία έφερε τα ακριβώς αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα, οδηγώντας σε καθίζηση την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα, πάντα, με τον «Ελεύθερο Τύπο», την ίδια περίοδο διπλασιάστηκαν οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης, ενώ μειώθηκαν οι ημέρες του εργάσιμου μήνα από 25 στις 21.

Σχετικές ειδήσεις