ΕΡΓΑΣΙΑ

Επικουρικές συντάξεις: «Ξεκλειδώνουν» μεν, πετσοκόβονται δε!

Επικουρικές συντάξεις: «Ξεκλειδώνουν» μεν, πετσοκόβονται δε!

Άλλη μία... απάτη σε βάρος των συνταξιούχων αποκαλύπτεται στο πολυνομοσχέδιο-«σκούπα» των 118 άρθρων που κατατέθηκε στη Βουλή από την Υπουργού Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

«ΜΑΧΑΙΡΙΑ» ΕΩΣ 25% ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΜΑΧΟΥΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΡΥΒΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Και ενώ η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπαθεί να πείσει τους Έλληνες φορολογούμενους ότι το κατατεθέν νομοσχέδιο (στις 29/8/2017) περιέχει μόνο ευχάριστες ειδήσεις με βελτιωτικές αλλαγές σε ασφαλιστικά και εργασιακά ζητήματα, η πραγματικότητα και η διεξοδική μελέτη των διατάξεων, φέρνει στο φως καταστροφικά τα «ψιλά γράμματα»...

Ναι μεν, η ειδική διάταξη που αφορά στις επικουρικές συντάξεις «ξεμπλοκάρει» την απομονή 127.000 εκκρεμών συντάξεων, οι οποίες είχαν κολλήσει στο ΕΤΕΑΕΠ, καθώς δεν υπήρχε μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό των συντάξεων, ωστόσο οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να βιαστούν να χαρούν. Και αυτό διότι, η εν λόγω διάταξη περιέχει και... δυσάρεστες εκπλήξεις για τους δικαιούχους της επικουρικής σύνταξης που κατέθεσαν αίτηση πριν τις 31/12/2014, καθώς με το νέο τρόπο υπολογισμού αλλάζει η βάση υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών.

Ο υπολογισμός θα γίνεται εφεξής με βάση το χαμηλότερο ποσοστό συντελεστή αναπλήρωσης, 0,45% επί του μέσου όρου των αποδοχών. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να προκύψουν τεράστιες μειώσεις που δεν αποκλείεται να αγγίξουν το ακόμη και το 25%! Από τη συγκεκριμένη διάταξη αναμένεται να επηρεαστούν σε πρώτη φάση περίπου 75.000 δικαιούχοι επικουρικής σύνταξης, καθότι από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά υποβλήθηκαν 75.000 αιτήσεις καταβολής επικουρικής σύνταξης.

Εκκρεμείς επικουρικές: «Ιστορία μου, αμαρτία μου...»

Μέχρι σήμερα κανείς δεν γνωρίζει ούτε πότε θα εκδοθούν ούτε πώς θα υπολογιστούν, καθώς ακόμη δεν έχει βρεθεί ο απαιτούμενος μαθηματικός τύπος. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή έχει κάνει γνωστό ότι δεν είναι δυνατή η συλλογή των απαιτούμενων ειδικών δημογραφικών δεικτών και των προβλεπόμενων μεταβλητών που ζητούνται για την έκδοση του συγκεκριμένου μαθηματικού τύπου. Όμως από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας δεν έχει προβεί σε κάποια αλλαγή, και η διοίκηση του ΕΤΕΑΕΠ έχει ενημερώσει τον ΕΦΚΑ πως «δεν είναι δυνατή η έκδοση των επικουρικών συντάξεων από 1-1-2015 και μετά».

Συνολικά για όλες τις επικουρικές συντάξεις (και πριν το 2015) οι αιτήσεις συνταξιοδότησης αγγίζουν τις 118.000 και σε ορισμένες περιπτώσεις η αναμονή ξεπερνά τα 4 χρόνια. Και δεν είναι μόνο αυτό το δυσάρεστο... Από τις μειώσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, οι επικουρικές συντάξεις έχουν υποστεί περικοπές μέχρι και 70%. Να σημειωθεί ότι, στις επικουρικές δεν καταβάλλεται ούτε καν προσωρινή σύνταξη, όπως συμβαίνει στις κύριες συντάξεις.

Η... ιστορική αναδρομή των μειώσεων των επικουρικών

Τα «ψαλιδίσματα» στις επικουρικές ξεκίνησαν την περίοδο 2011-2014. Όμως η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνέχισε τις μειώσεις τον Ιούλιο του 2015. Τότε επιβλήθηκε και η εισφορά υπέρ της υγειονομικής περίθαλψης 6% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις. Και οι περικοπές στους δικαιούχους των επικουρικών συντάξρων δεν σταματούν εδώ. Και τον Ιούνιο του 2016, περισσότερες από 250.000 επικουρικές υπέστησαν μεσοσταθμικές περικοπές 11%.

Μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ψήφισε για το 2019 επιπλέον περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες αθροιζόμενες με τις κύριες συντάξεις δεν ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ. Η περικοπή αυτή θα φτάσει ακόμα και το 18% και θα γίνει μέσω της μείωσης της προσωπικής διαφοράς σε επιπλέον 200.000 επικουρικές συντάξεις.

Σχετικές ειδήσεις