ΕΡΓΑΣΙΑ

Η Κομισιόν προειδοποιεί την κυβέρνηση: «Κόψτε επιδόματα για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση!»

Η Κομισιόν προειδοποιεί την κυβέρνηση: «Κόψτε επιδόματα για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση!»

Απάντηση-προάγγελο των νέων περικοπών που έρχονται τώρα, με την τρίτη αξιολόγηση, σε προνοιακά επιδόματα, αναπηρικές συντάξεις, οικογενειακές και κοινωνικές παροχές, έδωσε η Επίτροπος κ. Thyssen στον ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκο Χουντή.

Στην άμεση κατάργηση των επιδομάτων πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση, ως απαραίτητη βάση των μεταρρυθμίσεων και προϋπόθεση της τρίτης αξιολόγησης, αναφέρει η Κομισιόν. Όπως είπε η Επίτροπος για την Απασχόληση Marianne Tyssen, η περικοπή τεσσάρων ειδικών παροχών – με βάση το νέο μνημόνιο – αποτελεί μέρος αυτής της διαδικασίας μεταρρυθμίσεων. Η κ. Tyssen απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή, τόνισε ότι στόχος είναι η επικέντρωση στους φτωχότερους, με την εισαγωγή νέου συστήματος του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Η Λαϊκή Ενότητα σημειώνει σε ανακοίνωση της, ότι η απάντηση αυτή αποτελεί «προάγγελο των νέων περικοπών που έρχονται τώρα, με την τρίτη αξιολόγηση, σε προνοιακά επιδόματα, αναπηρικές συντάξεις, οικογενειακές και κοινωνικές παροχές».

Η αρμόδια Επίτροπος για θέματα απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων και κοινωνικής ένταξης, ξεκαθάρισε ότι: «Οι συγκεκριμένες παροχές που καταργήθηκαν, επιλέχθηκαν από τις Ελληνικές αρχές, διότι ήταν μικρής κλίμακας και δαπανηρές στη διαχείρισή τους, η παρακολούθησή τους ήταν ανεπαρκής και υπήρχε επικάλυψη σε μεγάλο βαθμό με τις βασικές οικογενειακές παροχές». Και πρόσθεσε: «Με το σύστημα του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης που θεσπίστηκε πρόσφατα η κατάργηση αυτών των ειδικών παροχών αποτελεί μέρος αυτής της διαδικασίας μεταρρυθμίσεων που έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, την επικέντρωση στους φτωχότερους, ιδίως με την εισαγωγή του νέου συστήματος, του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης».

Τέλος, η κ. Thyssen, προσπαθώντας να αιτιολογήσει γιατί καταργήθηκε η ενίσχυση για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας νέους έως 29 ετών σε περίπτωση απόλυσής τους, το αιτιολόγησε λέγοντας ότι, «εφαρμόζονται στην Ελλάδα αρκετά προγράμματα που υποστηρίζουν την ένταξη στην αγορά εργασίας των νέων ηλικίας έως 29 ετών, με την υποστήριξη της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου».

Σχετικές ειδήσεις