ΕΡΓΑΣΙΑ

Συντάξεις: «Μαχαίρι» 60% στις αποδοχές των συνταξιούχων που εργάζονται

Συντάξεις: «Μαχαίρι» 60% στις αποδοχές των συνταξιούχων που εργάζονται

Συντάξεις | Ειδήσεις: Βαρύς έρχεται να πέσει ο πέλεκυς του κράτους απέναντι σε όσους συνταξιούχους, είτε πήραν σύνταξη πριν ή μετά τις 13/05/2016 κι ανέλαβαν ή πρόκειται να αναλάβουν εργασία μετά και την ημερομηνία αυτή, αφού θεσπίζονται συνολικά πέντε «κόφτες», που θα οδηγούν σε μειώσεις έως και 60% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

ΟΙ ΠΕΝΤΕ «ΚΟΦΤΕΣ» ΣΕ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΠΟΙΟΙ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ – ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΤΟ «ΨΑΛΙΔΙ»

Ειδικότερα, το υπουργείο Εργασίας προωθεί ρύθμιση, βάσει της οποίας, θεσπίζεται μηχανισμός – «τσεκούρι» συντάξεων ανά ημέρα εργασίας. Μάλιστα, εάν η εργασία είναι στο Δημόσιο, με 25 ένσημα ανά μήνα, τότε η σύνταξη αναστέλλεται για όσο εργάζονται.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», οι «δρακόντειες» μειώσεις συντάξεων ενεργοποιούνται βάσει του άρθρου 20 του Ν.4387/2016 και της σχετικής εγκυκλίου που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας και είναι συνοπτικά οι εξής:

1. Μπαίνει «μαχαίρι» 60% στη σύνταξη αλλά και «καπέλο» εισφορών για ετεροεπαγγελματίες αγρότες και συνταξιούχους όλων των Ταμείων που αποκτούν εργασία μετά τις 13/05/2016.

2. Επιβάλλεται κόφτης 60% στην επικουρική σύνταξη των παλαιών συνταξιούχων που πήραν μόνον την κύρια μέχρι 12/05/2016 και έκτοτε επέλεξαν να συνεχίσουν να εργάζονται.

3. Δίνεται το δικαίωμα παραίτησης εκ των αμοιβών τους για τα πρόσωπα που έχουν σύνταξη πριν από τις 13/05/2016, αλλά έχουν αναλάβει θέση ή παίρνουν μισθό μετά τις 13/05/2016 ως εκλεγμένα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με ιδιότητα μέλους Δημοτικού ή Νομαρχιακού Συμβουλίου, αντιδημάρχου, αντινομάρχη.

4. Κρύβεται παγίδα μειώσεων στις συντάξεις για πολλές χιλιάδες συνταξιούχων που ήταν μικροεπαγγελματίες σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων (με μπακάλικο, βενζινάδικο, ψησταριά, καφενείο ή και ενοικιαζόμενα δωμάτια κάτω των 10 κλινών).

5. Θεσπίζεται μείωση στις συντάξεις ανάλογα με τα ένσημα της κάθε ημέρας και με αναδρομική ισχύ.

Ποιοι εξαιρούνται

Σύμφωνα, πάντα, με τον «Ελεύθερο Τύπο», από τον «κόφτη» του 60% ή την πλήρη αναστολή της σύνταξης εξαιρούνται όσοι παίρνουν συντάξεις χηρείας και αναπηρίας.

Από τις περικοπές εξαιρούνται και οι υπάλληλοι της Τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίοι, ανεξάρτητα από το εάν ανέλαβαν εργασία, θα έχουν τις παλιές ποινές που είναι μείωση της σύνταξης κατά 70%, για το τμήμα, όμως, που υπερβαίνει τα 1.006 ευρώ.

Όσοι μάλιστα είχαν αναλάβει εργασία πριν από τις 13/05/2016 ως συνταξιούχοι πλήρωναν εισφορές με προσαύξηση 50%. Αυτή η προσαύξηση, στο εξής, καταργείται.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, με το νόμο Κατρούγκαλου, όποιος συνταξιούχος λόγω γήρατος αναλάβει εργασία (εφόσον τη δηλώσει βέβαια) από 13/05/2016 και μετά, θα του επιβάλλεται ποινή μείωσης κατά 60% σε κύρια και επικουρική σύνταξη και μάλιστα από το πρώτο ευρώ. Επιπρόσθετα, θα έχει και εισφορές στον ΕΦΚΑ.

Μερικά παραδείγματα

  • Συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 800 ευρώ και επικουρική 100 ευρώ. Αναλαμβάνει εργασία στον ιδιωτικό τομέα, με πλήρη απασχόληση (25 ημέρες ασφάλισης). Θα λαμβάνει το μήνα μειωμένη κύρια και επικουρική σύνταξη κατά 60%, δηλαδή 320 ευρώ (κύρια) + 60 ευρώ (επικουρική)
  • Συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 800 ευρώ και επικουρική 200 ευρώ. Πιάνει δουλειά στο Δημόσιο για δύο ημέρες το μήνα, με πλήρες ωράριο. Η σύτναξη δεν αναστέλλεται, αλλά θα χάσει δύο ημερήσιες συντάξεις, δηλαδή μείωση κατά 2/25, οπότε το μηνιάτικο θα φτάνει στα 736 ευρώ

Διαβάστε εδώ περισσότερες ειδήσεις για τις συντάξεις

Σχετικές ειδήσεις