ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Μηδέν φόρους στην Ελλάδα, δισεκατομμύρια για την Κίνα!

Μηδέν φόρους στην Ελλάδα, δισεκατομμύρια για την Κίνα!

Οι εφοπλιστές στην Κίνα, μαζί με τον πρωθυπουργό, για να εγγυηθούν την...Κινέζικη ανάπτυξη!

Στην αντιπροσωπεία που θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά στο Πεκίνο έσπευσαν να πιάσουν θέση και οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι Έλληνες εφοπλιστές.

Με αφορμή την κρίσιμη επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στο Πεκίνο, έρχονται στο φως νέα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα των Ελλήνων εφοπλιστών.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία θα προσπαθήσει να προσελκύσει επενδύσεις ύψους 4-5 δισεκατομμυρίων ευρώ, έσπευσαν να εκπροσωπηθούν και οι Έλληνες εφοπλιστές για να εκμεταλλευτούν την περίσταση για νέα ιλιγγιώδη κέρδη.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι ίδιοι οι Κινέζοι θεωρούν τους Έλληνες εφοπλιστές ως τους «καλύτερους πελάτες» τους. Χωρίς να έχουν καμία συμβολή στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, αφού απολαμβάνουν προκλητικές για τον υπόλοιπο ελληνικό λαό φοροαπαλλαγές, επενδύουν τεράστια χρηματικά ποσά στα κινεζικά ναυπηγεία για «χτίσιμο» καινούριων πλοίων, επισκευές και μετασκευές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία επταετία, η αξία των πλοίων Ελλήνων εφοπλιστών που έχουν ναυπηγηθεί στην Κίνα, υπερβαίνει τα 17 δισεκατομμύρια δολάρια! Επίσης, από τα 1.857 πλοία που ναυπηγούνται σε κινεζικά ναυπηγεία τα 184 αφορούν ελληνικές εταιρείες, σύμφωνα με στοιχεία του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Για τα μάτια του κόσμου, ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Κωστής Μουσουρούλης αναμένεται να ζητήσει στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, ένας αριθμός και ελληνικών πλοίων -που δραστηριοποιούνται μέσω της χώρα μας σε εμπορευματικές μεταφορές με την Κίνα- να πραγματοποιεί εργασίες επισκευής ή συντήρησης σε ελληνικά ναυπηγεία.

Πρόκειται δηλαδή για «ψίχουλα» σε σχέση με τον «ορυμαγδό» πλούτου που αποθησαυρίζουν οι Έλληνες εφοπλιστές, επιλέγοντας άλλα μέρη του κόσμου –εν προκειμένω την Κίνα- για τις επενδυτικές τους δραστηριότητες, τη στιγμή που η ανεργία πλήττει σφοδρά τους Έλληνες εργαζόμενους, για παράδειγμα, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος.

Για μία ακόμα φορά, οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι Έλληνες εφοπλιστές