ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οσμή σκανδάλου: Με τη… σέσουλα έδωσε εκατομμύρια στον Καλογρίτσα η Τράπεζα Αττικής

Οσμή σκανδάλου: Με τη… σέσουλα έδωσε εκατομμύρια στον Καλογρίτσα η Τράπεζα Αττικής

«Πλουσιοπάροχα» δάνεισε η Τράπεζα Αττικής τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα με τρόπο ο οποίος εγείρει σοβαρά ερωτήματα.

Σύμφωνα με πόρισμα που συντάχθηκε μετά από έλεγχο που διενήργησαν η Τράπεζα της Ελλάδος και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της ΕΚΤ στην Τράπεζα Αττικής, ο κ. Καλογρίτσας στις 27 Ιουνίου 2016 πήρε από την τράπεζα 15 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό μάλιστα μοιράστηκε σε δύο δικές του εταιρίες και χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να συμμετέχει στον διαγωνισμό που διοργάνωσε η κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες.

Με βάση ρεπορτάζ που μεταδόθηκε από τους τηλεοπτικούς σταθμούς Alpha και Star, συνολικά, ο εργολάβος έχει λάβει από την Τράπεζα Αττικής 127,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα τα 77,6 εκατ. τα έλαβε αφότου ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση.

Μάλιστα, εντός του 2015 είχε πάρει 55 εκατομμύρια ευρώ και στην αρχή του 2016 άλλα 22,6 εκατ. ευρώ, ενώ είχε καταθέσει αίτηση και για ένα ακόμα δάνειο!

Το πόρισμα της ΤτΕ και της ΕΚΤ, αναμένεται να αποσταλεί στις δικαστικές αρχές και σε αυτό καταγράφονται τα εξής στοιχεία:

  • Από το 2011 έως το 2014 δανειοδοτήθηκε συνολικά με περίπου 50 εκατ. ευρώ.
  • Από τις 02/01/2015 έως 31/12/2015, ο κατασκευαστής έλαβε από την τράπεζα Αττικής επιπλέον δάνεια ύψους 55 εκατ.
  • Εντός του 2016 και συγκεκριμένα μέχρι και το τέλος του Ιουνίου, ο κ. Καλογρίτσας δανειοδοτήθηκε με ακόμη 22,6 εκατ. από την τράπεζα Αττικής.
  • Στις 27 Ιουνίου δόθηκαν επιπλέον 15 εκατ. ευρώ, τα οποία θεωρείται ότι χρησιμοποιήθηκαν για τη αγορά της τηλεοπτικής άδειας.

Από το πόρισμα προκύπτει ότι είναι «θολές» οι πρακτικές με τις οποίες δόθηκαν από την Τράπεζα Αττικής τα χρήματα.

Με βάση τα ευρήματα, οι εγγυήσεις των δανείων ήταν χαριστικές και βασίζονταν στην ανάληψη δημοσίων έργων.

Επίσης, βάσει του πορίσματος, ο διαμοιρασμός του δανείου στις δύο εταιρίες του κ. Καλογρίτσα φέρεται να μην είναι νόμιμος.

Σχετικές ειδήσεις