ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Κωνσταντινίδης: Κρίση έως το 2015

Θ. Κωνσταντινίδης: Κρίση έως το 2015
Ο Θεόφιλος Κωνσταντινίδης* σχολιάζει τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και υποστηρίζει ότι η Ελλάδα ως το 2015...

Ο Θεόφιλος Κωνσταντινίδης* σχολιάζει τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και υποστηρίζει ότι η Ελλάδα ως το 2015 δεν θα έχει βγει από την κρίση, προχωρώντας σε αναγκαστική διαπραγμάτευση του χρέους της. «Η Ελλάδα είναι υπερχρεωμένη. Οδηγούμαστε βαθύτερα στην κρίση και δεν βλέπω τα επόμενα πέντε χρόνια να βγαίνει από αυτήν, δεν θα έχει τα χρήματα, ούτε την πρόσβαση στις αγορές, ούτε την ανάπτυξη την οποία χρειάζεται για να ελαττώσει το χρέος. Θα χρειαστεί επαναδανεισμός σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Εξηγεί τους λόγους που η βόρεια Ευρώπη αντιπαρατίθεται στην περιφέρεια και αναλύει την δυναμική του ευρώ μέσα από την σχέση Κίνας-Αμερικής. «Αυτό που λέει η Γερμανία είναι πολύ σωστό , ότι πρέπει να υπάρχει έλεγχος στο πόσο ξοδεύουν αυτές οι χώρες που τις υπερδανείσαμε. Όμως το να φύγει μια χώρα από το ευρώ δεν είναι απλό. Πιστεύω ότι στον κόσμο αυτό υπάρχουν δύο ειδών χώρες, αυτές που εξάγουν προιόντα και αυτές που καταναλώνουν. Η Κίνα έκανε μια τρομακτική υποτίμηση πριν από 15-20 χρόνια της τάξης του 45% και από τότε έβαλε το νόμισμά της να είναι ισότιμο με το δολάριο. Ποιον ωφέλησε η ισοτιμία αυτή; Την Κίνα διότι με την ισοτιμία αυτή, το κόστος των αμερικανών να αγοράζουν κινέζικα προιόντα ήταν χαμηλό και παρέμεινε χαμηλό.

Δεν μπορούσε να γίνει το αντίστροφο. Έτσι, το έλλειμμα προς την Κίνα είναι τεράστιο και η Κίνα με αυτά τα δολλάρια αγόρασε τα ομόλογα της Αμερικής, στον βαθμό των 2 τρις, δηλαδή δάνεισε αυτά τα λεφτά στην Αμερική για να αγοράσει τα προιόντα της. Αντίστοιχα, εξηγεί, από το σταθερό ευρώ ωφελήθηκε η Γερμανία γιατι οι χώρες της ΕΕ δεν μπορούσαν πλέον να υποτιμήσουν το νόμισμά τους . Αν αύριο τα κράτη-μέλη της ΕΕ που αγοράζουν γερμανικά προιόντα σταματήσουν να πληρώνουν τα δάνεια , θα χτυπηθεί η αξιοπιστία αυτών των χωρών, όμως η Γερμανία θα βρεθεί σε δυσμενέστερη θέση και οι γερμανικες τραπεζες, σε σύγκριση με την Ελλάδα.

Αν βγει η Ελλάδα από το ευρώ, υποτιμήσει το νόμισμά της και σταματήσει να πληρώνει τα δάνειά της, θα είναι σε πολύ καλύτερη θέση, μακροπρόθεσμα, από ότι οι Γερμανοί γιατί θα εχει αντίκτυπο στο συμφέρον της εμπορικά στην Ελλάδα. Πιστεύει, ότι ο μοναδικός λόγος που είναι δανεισμένη η Ελλάδα πέρα από τις σπατάλες που έκανε είναι ότι κατ’ αρχήν αγόραζαν τα προιόντα των βόρειων χωρών. Είναι συμφέρον της ΕΕ να βοηθήσει τις χώρες της περιφέρειας να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα και να ξεπληρώσει τα χρέη.

Εκτιμά, πως ένας από τους σημαντικούς λόγους που η Ελλάδα βρίσκεται στην σημερινή δεινή θέση είναι ότι οι μισθοί ανέβηκαν την τελευταία δεκαετία, τέσσερις φορές πιο γρήγορα από ότι ανέβηκαν στην Γερμανία, αλλά η παραγωγικότητά έπεσε γιατί ήταν δυσανάλογη του ΑΕΠ. «Πρέπει να πέσουν οι μισθοί για να ανέβει η παραγωγικότητα. Για να μην πέσουν πολύ οι μισθοί και για να αυξηθεί η παραγωγικότητα πρέπει να αυξηθούν τα έσοδα του δημοσίου μαζεύοντας περισσότερους φόρους».

Το αρνητικό κλίμα που ενισχύεται από την δυσμενή πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν αποθαρρύνει τους επενδυτές, κυρίως τους ξένους, οι οποίοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν κυρίως σε εταιρίες που δεν έχουν προβλήματα και σε μια υγιή ελληνική αγορά. Ο Θεόφιλος Κωνσταντινίδης επενδύει στην Ελλάδα αυτή την περίοδο, συμπεριλλαμβανομένων ελληνικών τραπεζών και ομόλογων διότι, σε μια ορισμένη τιμή, οι επενδύσεις είναι καλές.
« Αυτοί βέβαια που επενδύουν στην Ελλάδα στο 6% ή στο 4%, έχουν υποστεί σοβαρή ζημιά όσον αφορά την αγορά των ομολόγων και φυσικά αυτοί οι επενδυτές κοιτάνε να πουλήσουν όταν ανεβαίνουν οι τιμές για να ελαττώσουν την έκθεσή τους στην Ελλάδα. Οπότε για κάθε πωλητή υπάρχει ένας αγοραστής.

Βεβαια πολλές επενδύσεις που τις κοιτάνε από κοντά βλέπουν ότι λείπουν πολλά πράγματα από το επενδυτικό πλαίσιο της Ελλάδας, έτσι, κοιτάζουν να κάνουν συνεταιρισμό με ελληνικές εταιρίες που ξέρουν να κινηθούν στα ελληνικά πλαίσια».

* Ο Θεόφιλος Κωνσταντινίδης είναι ιδρυτής του επενδυτικού σχήματος (hedge fund) “PANAXIA CAPITAL” στο Λονδίνο (που επενδύει στο χώρο της ναυτιλίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) και πρώην διεθνής επικεφαλής στην επενδυτική τράπεζα Merrill Lynch στο τμήμα παραγώγων και δομημένων προιόντων στις αγορές σταθερού εισοδήματος αγαθών και συναλλάγματος (Fixed Income, Commodities and Currencies Structuring).

Ροή Ειδήσεων