ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Τα μηνύματα του Σταϊκούρα και η ατζέντα της Αθήνας

Eurogroup: Τα μηνύματα του Σταϊκούρα και η ατζέντα της Αθήνας

Eurogroup: Με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων να είναι σε τροχιά, τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα να έχουν καταγράψει ένα νέο ιστορικό χαμηλό και το αναπτυξιακό νομοσχέδιο να οδεύει προς τη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει στο σημερινό Eurogroup στο Ελσίνκι τα πρώτα δείγματα γραφής της ελληνικής κυβέρνησης.

Στη σημερινή συνάντηση δεν θα τεθεί θέμα μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και θα παρουσιαστεί σε γενικές γραμμές η ελληνική πρόοδος και οι στοχεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο μέτωπο της οικονομίας. Ωστόσο, το διεθνές κλίμα διευκολύνει τη μείωση των στόχων για τα ελληνικά πλεονάσματα.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ανακοινώνοντας χθες ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και μείωση επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης, έδωσε το σύνθημα πως είναι η ώρα η δημοσιονομική πολιτική να αναλάβει τα ηνία προκειμένου να τονωθεί η αδύναμη ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

Αν και επί του παρόντος, το θέμα των πλεονασμάτων παρέμενε στο παρασκήνιο, οι δηλώσεις Ντράγκι το επαναφέρουν στο επίκεντρο.

Ακόμα και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις αφού επανέλαβε χθες την πάγια θέση του Ταμείου για χαμηλότερα πλεονάσματα σημειώνοντας, χαρακτηριστικά,πως επίμονα στο παρελθόν έχουμε τονίσει ότι οι υψηλοί στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη, υπογράμμισε πως το σημαντικότερο τώρα είναι η εφαρμογή αξιόπιστων πολιτικών με πρωτοβουλίες για υψηλότερη ανάπτυξη.

Ντομπρόβσκις: Η Ε.Ε. συζητά τρόπους να διευκολύνει τις επενδύσεις

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναζητούν τρόπους για να βελτιωθούν οι δημόσιες δαπάνες προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδύτες και να τονωθεί η ανάπτυξη, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ο Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι οι υπουργοί, που σήμερα πραγματοποιούν στο Ελσίνκι την τακτική μηνιαία τους συνεδρίαση, θα συζητήσουν πώς να αναθεωρήσουν τις δημόσιες δαπάνες για να βελτιωθεί η ποιότητά τους και «να δημιουργηθεί περιθώριο για επενδύσεις, που είναι σημαντικό για να διευκολυνθεί η οικονομική ανάπτυξη». Οι δηλώσεις του Επιτρόπου έγιναν σε δημοσιογράφους κατά την προσέλευσή του στη συνεδρίαση.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εισαγάγει κοινούς κανόνες που να διέπουν τα ψηφιακά νομίσματα, τα οποία αυτή τη στιγμή ρυθμίζονται κυρίως σε εθνικό επίπεδο.

Προσερχόμενος στη ίδια συνεδρίαση, ο Λεμέρ δήλωσε ότι για τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ χρειάζεται ένα «κοινό πλαίσιο» για τα ψηφιακά νομίσματα και επανέλαβε την αντίθεσή του στην ανάπτυξη του κρυπτονομίσματος Libra της Facebook στην ΕΕ. Παράλληλα, ζήτησε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού «δημόσιου ψηφιακού νομίσματος» χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Πηγή: Cnn.gr