ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί οι τράπεζες τράβηξαν την… πρίζα στην Thomas Cook

Γιατί οι τράπεζες τράβηξαν την… πρίζα στην Thomas Cook

Πάντα πίσω από τις χρεοκοπίες επιχειρήσεων κρύβεται μια «αμαρτωλή» ιστορία που ξεκινά πολύ πιο πριν φτάσει το τέλος. Αυτό ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση της Thomas Cook. Tα «βάσανα» της παλαιότερης ταξιδιωτικής εταιρείας στον κόσμο ξεκινούν από το 2018, όταν τα οικονομικά της αποτελέσματα άρχισαν να εμφανίζουν ζημίες και ταυτόχρονα τα χρέη της αυξάνονταν. 

Από τότε μέχρι σήμερα η χρειάστηκε κεφαλαιακή ενίσχυση με ιδιωτικά κεφάλαια για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Οι πιστώτριες τράπεζες RBS, Barclays και Lloyds, μέχρι πρότινος προσέφεραν στήριξη στην εταιρείας μέσω γραμμή πίστωσης αλλά χθες αποφάσισαν να της τραβήξουν την… πρίζα.

Αυτό που χρειαζόταν άμεσα η Thomas Cook ήταν 200 εκατ. στερλίνες επιπλέον του πακέτου ύψους 900 εκατ. στερλινών που είχε ήδη συμφωνήσει να λάβει, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της χειμερινής περιόδου, όπου εισπράττει παραδοσιακά λιγότερο ρευστό και πρέπει να πληρώσει τα ξενοδοχεία για τις υπηρεσίες που πρόσφεραν κατά τη θερινή περίοδο. Ωστόσο, το αίτημα για επιπλέον χρηματοδότηση 200 εκατ. στερλινών πυρπόλησε τη συμφωνία διάσωσης που συζητιόταν επί σειρά μηνών.

Η αρχική συμφωνία προέβλεπε ότι η Fosun, μεγαλομέτοχος της Thomas Cook, η μητρική της οποίας είναι ιδιοκτήτρια της εταιρείας all – inclusive Club Med, θα έδινε 450 εκατ. στερλίνες σε φρέσκο ρευστό, με αντάλλαγμα τουλάχιστον το 75% του συνόλου των δραστηριοτήτων του tour operator και το 25% των αεροπορικών δραστηριοτήτων. Αλλα 450 εκατ. στερλίνες θα έδιναν οι πιστώτριες τράπεζες της Thomas Cook, ενώ θα μετέτρεπαν και το υπάρχον χρέος σε μετοχές. Όμως η εταιρεία ζήτησε από τις πιστώτριες τράπεζες επιπλέον 200 εκατ. ευρώ, αίτημα που απορρίφθηκε.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

Ρoή Ειδήσεων