ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην αγορά 5 δισ ευρώ έως το 2011

Στην αγορά 5 δισ  ευρώ έως το 2011
Περίπου 5 δισ. ευρώ θα διατεθούν στην αγορά μέχρι και το 2011, διαβεβαίωσε ο υπουργός, Περιφερειακής Ανάπτυξης...

Περίπου 5 δισ. ευρώ θα διατεθούν στην αγορά μέχρι και το 2011, διαβεβαίωσε ο υπουργός, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός, τον αρμόδιο Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος συνεδρίασε με διευρυμένη σύνθεση υπό την προεδρία του Γραμματέα της Κ.Ο. Βασίλη Έξαρχου. Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε εκτενώς στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου. Υπογράμμισε ότι στόχος είναι η αναθέρμανση της οικονομίας και η επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας μέσα από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, καθώς και η αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων. Χαρακτήρισε την κρίση ως ευκαιρία προκειμένου «να δημιουργήσουμε στη χώρα μια νέα αναπτυξιακή πραγματικότητα, ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο εξωστρέφειας μιας επιθετικής και ανταγωνιστικής οικονομίας».

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης έκανε ειδική αναφορά στη συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, ώστε να ενταθεί ο ρυθμός απορρόφησης του ΕΣΠΑ και η υλοποίηση των ώριμων έργων στην Περιφέρεια, προκειμένου «να φέρουμε το ΕΣΠΑ έναν χρόνο μπροστά».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ρευστότητας είπε: «Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία. Μέχρι σήμερα υπήρχε το ΤΕΜΠΜΕ, τώρα φέρνουμε το ΕΤΕΑΝ. Το ΕΤΕΑΝ είναι μια Α.Ε. που ανήκει στο Δημόσιο, ένα κρατικό fund που θα πολλαπλασιάσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσα και από άλλα ταμεία. Μέχρι τώρα έχουμε διοχετεύσει στην αγορά περίπου ένα δις ευρώ. Με το Ταμείο Εξωστρέφειας π.χ. θα στηρίξουμε τις επιχειρήσεις που θα κάνουν εξαγωγές, με βάση τους όρους και τις κατηγορίες που θα βάζει το ΕΤΕΑΝ στις Τράπεζες.

Αν προσθέσουμε τα νέα Ταμεία καθώς και τα δάνεια που θα διοχετευθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, περίπου 5 δις ευρώ θα διατεθούν στην αγορά μέχρι και το 2011.

Επιχειρούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο περιφερειακής σύγκλισης και ανάπτυξης μέσα από το νέο επενδυτικό νόμο. Στηρίζουμε φανατικά την εξωστρέφεια, την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία.

Φέρνουμε στη Βουλή νομοσχέδια για την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των μεταποιητικών επιχειρήσεων και της βιομηχανίας, τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τις Βιομηχανικές Περιοχές και τη δημιουργία σύγχρονων Επιχειρηματικών Πάρκων, τη δραστική απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελμάτων».

Ειδική αναφορά έκανε ο Υπουργός στα θέματα που αφορούν στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, στην καινοτομία και στην λειτουργία της αγοράς υπογραμμίζοντας:

«Για την εξωστρέφεια: ήδη οι ελληνικές εξαγωγές σημειώνουν θεαματική αύξηση και στόχος μας είναι να την διευρύνουμε. Σε συνεργασία με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και τους φορείς τους, σε λίγες ημέρες παρουσιάζουμε την εθνική στρατηγική για την εξωστρέφεια με επιμέρους μέτρα τη δημιουργία Ταμείου Εξωστρέφειας, τον εκσυγχρονισμό των φορέων μας, όπως ο ΟΠΕ, εθνικό brand για τις εξαγωγές μας κ.α.

Για την καινοτομία: αξιοποιούμε το ανθρώπινο νεανικό δυναμικό, προβάλλουμε νέα πρότυπα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια νέα γενιά επιχειρηματιών και για αυτό θα προσαρμόσουμε τα χρηματοδοτικά μας εργαλεία στις ανάγκες τους, προσφέροντας κίνητρα για start-ups.

Για τη λειτουργία της αγοράς: ζούμε σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Πρέπει να φύγουμε μπροστά. Να σταματήσουμε την καταθλιπτική αυτή ατμόσφαιρα, τον εγκλωβισμό σε μια δημοσιονομική συζήτηση. Η Ελλάδα δεν έχει κρίση. Κρίση έχει ο παρασιτισμός. Θα αναβαθμίσουμε την Επιτροπή Ανταγωνισμού με θεσμικές πρωτοβουλίες μέχρι το τέλος του έτους.

Τέλος είναι καιρός να κάνουμε μια νέα αρχή. Αν διατηρήσουμε το ίδιο μοντέλο, το 2013 θα είμαστε μια χώρα χωρίς ευκαιρίες, χωρίς προοπτική. Είναι ευκαιρία να δημιουργήσουμε τώρα μια αναπτυξιακή άνοιξη στη χώρα. Για αυτό, κάθε πρόταση, κάθε ιδέα, κάθε επιτάχυνση έργων στις περιφέρειές μας, είναι ζωτικής σημασίας για να προχωρήσουμε συλλογικά και στοχευμένα».

Κατά την διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε, οι βουλευτές επεσήμαναν την αναγκαιότητα να υπάρξουν γρήγοροι ρυθμοί στις προσπάθειες για ανάπτυξη και σημείωσαν ότι αποτελούν άμεσες προτεραιότητες η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, η εξεύρεση τρόπων για ισχυρότερη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από τις Τράπεζες και η αλλαγή του επιχειρηματικού κλίματος.

Τέλος, υπέβαλαν προτάσεις για την στήριξη των νέων επιχειρηματιών, για τον εκσυγχρονισμό των αρμόδιων φορέων και για την καλύτερη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ.

Πηγή: Newscode

Ροή Ειδήσεων