ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά: Έρχεται η πρώτη δόση - Ποιοι και πόσα θα πάρουν (vid)

Αναδρομικά: Έρχεται η πρώτη δόση - Ποιοι και πόσα θα πάρουν (vid)

Αναδρομικά: Η πρώτη δόση «κλειδώνει» σε 15 μέρες

Αναδρομικά 10 μηνών για όλους τους συνταξιούχους από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι και τον Απρίλιο του 2016 περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της αποκατάστασης των παράνομων μειώσεων.

Στις κύριες συντάξεις οι επιστροφές φτάνουν ως και 5.100 ευρώ. Στις επικουρικές ανέρχονται ως 2.800 ευρώ, αλλά αφορούν 12 μήνες, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».

Ο λογαριασμός για την επιστροφή των μειώσεων των νόμων 4051 και 4093, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές (με απόφαση του 2015 που δεν αλλάζει με τη νέα απόφαση του Δικαστηρίου για το νόμο Κατρούγκαλου), ανέρχεται σε περίπου 2,1 δισ. ευρώ και αν μπουν τα Δώρα πάει στα 3,7 δισ. ευρώ.

Οι πληρωμές των δικαιούχων θα γίνουν όμως σε πολλές δόσεις (48, 60, 65 ή και 72), που θα καθοριστούν από το τελικό κόστος των επιστροφών των παράνομων μειώσεων.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε χθες (στο Open) πως «όσοι δικαιούνται αναδρομικά θα τα πάρουν» συμπληρώνοντας πως το ύψος αυτών αποτελεί αντικείμενο εν εξελίξει υπολογισμού. «Εντός του Οκτωβρίου θα ξέρουμε» είπε ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το ύψος των αναδρομικών, παραπέμποντας για περισσότερες λεπτομέρειες στα ευρήματα μελέτης του υπουργείου Εργασίας αναφορικά με το συνολικό δημοσιονομικό κόστος και τον τρόπο εξόφλησης τους.

Επιβεβαίωσε παράλληλα ότι τα αναδρομικά είναι πιθανό να καταβληθούν σε δόσεις ώστε «να μην υπάρχει μεγάλη ταραχή στη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας», ενώ αναφορικά με το κοινωνικό μέρισμα προσδιόρισε ως «μαγιά» ένα ποσό της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», η μεγάλη υπέρβαση των εσόδων του προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο ανοίγει τον δρόμο για νέο κύκλο κυβερνητικών παροχών στο τέλος του έτους, οι οποίες, εάν δεν υπάρξουν ανατροπές, το επόμενο δίμηνο θα υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει στήριξη των ασθενέστερων με διανομή του υπερπλεονάσματος τον Δεκέμβριο, ενώ στο τραπέζι των κυβερνητικών επιλογών βρίσκονται και άλλες συμπληρωματικές δράσεις στήριξης της ανάπτυξης και της κοινωνικής πολιτικής.

mm.jpg
Η πρώτη δόση «κλειδώνει» σε 15 μέρεςPixabay

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έχει ήδη θέσει τον πήχη των προβλεπόμενων «ενισχύσεων στους ασθενέστερους» κοντά στα 300 εκατ. ευρώ, ο Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε για «μαγιά» 200 εκατ. ευρώ, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελικό «πακέτο Μητσοτάκη» θα είναι ισχυρότερο. Σε αυτή την κατεύθυνση συνηγορούν οι πληροφορίες οι οποίες αναφέρουν ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο εμφανίζουν υπέρβαση πάνω από 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, επίδοση η οποία έρχεται να προστεθεί στις υπερβάσεις εσόδων οι οποίες καταγράφηκαν προηγουμένως το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου.

Ο Σεπτέμβριος ήταν ο «βαρύτερος» μήνας για τους φορολογουμένους καθώς εκτός από τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος θα έπρεπε να καταβληθεί και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, και φέτος οι φορολογούμενοι σε μεγάλο βαθμό πλήρωσαν προκαταβολικά όλον τον φόρο ακινήτων, συμβάλλοντας στη δραστική ανάταξη των εσόδων, ενώ ενισχυτική επίδραση άσκησαν οι ρυθμίσεις οφειλών αλλά και τα έσοδα από ΦΠΑ. Με γεμάτα ταμεία, πέραν του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, η κυβέρνηση σχεδιάζει τώρα νέες «εκπλήξεις» παροχών στο τέλος του έτους.

Οι συνταξιούχοι οι οποίοι έλαβαν ήδη τη λεγόμενη 13η σύνταξη τον περασμένο Μάιο βρίσκονται και πάλι στη λίστα των επιλογών της κυβέρνησης, ενώ ο χρόνος κατάθεσης του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ θα προσδιορίσει το ύψος των αναδρομικών που θα κληθεί να καταβάλει η κυβέρνηση για το μεσοδιάστημα από την έκδοση των αποφάσεων στις αρχές Αυγούστου μέχρι να τεθούν σε ισχύ οι νέες διατάξεις. Στη βάση των αποφάσεων του ΣτΕ δεν αποκλείεται να προκύψουν «φρέσκα» αναδρομικά της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Συρία: Ο Άσαντ συμφώνησε με τους Κούρδους - Στέλνει στρατό για να αναχαιτίσει την Τουρκία (pics)