ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βόμβα»: Έρχονται αυξήσεις για 300.000 συνταξιούχους

«Βόμβα»: Έρχονται αυξήσεις για 300.000 συνταξιούχους
PIXABAY

Συντάξεις | Ειδήσεις: Μεγάλες ανατροπές έρχονται στο ζήτημα των συντάξεων, καθώς οι συνταξιούχοι που υπόκεινται στο νόμο Κατρούγκαλου αναμένεται να λάβουν σημαντικές αυξήσεις. Από τις αυξήσεις μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι 300.000 συνταξιούχοι με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, οι οποίοι θα δουν τις συντάξεις τους να αυξάνονται λόγω των αλλαγών στα ποσοστά αναπλήρωσης.

 

Για τους συνταξιούχους μετά τον νόμο Κατρούγκαλου θα δοθούν αναδρομικά σε κύριες και επικουρικές συντάξεις με έναρξη την 4η Οκτωβρίου 2019 και μέχρι τη δημοσίευση του νέου ασφαλιστικού νόμου (Ιανουάριος 2020), λόγω της αλλαγής των ποσοστών αναπλήρωσης.

Τονίζεται ότι με απόφαση του ΣτΕ κρίθηκαν αντισυνταγματικά τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου, που καθορίζουν το ύψος της ανταποδοτικής σύνταξης.

Η κρίση αυτή ευνοεί τους ασφαλισμένους που θα συνταξιοδοτηθούν με πολλά έτη ασφάλισης και υψηλές συντάξιμες αποδοχές. Ανατρέπεται δηλαδή η υποανταποδοτικότητα των μεσαίων και υψηλών συντάξεων και έρχονται νέα ποσοστά αναπλήρωσης που θα δικαιώνουν με αυξήσεις όσους αποχωρούν με πολλά έτη ασφάλισης. Σήμερα η ανταποδοτικότητα είναι στο 46,80% για 42 χρόνια ασφάλισης, δηλαδή δεν φθάνει ούτε στο μισό του συντάξιμου μισθού για όσους φεύγουν με πλήρεις καριέρες.

Τέλος, αναδρομικές αυξήσεις έως 25% έρχονται το νέο έτος για περισσότερους από 450.000 συνταξιούχους που εισπράττουν επικουρικές συντάξεις. Οι αυξήσεις αυτές θα αφορούν μόνο στις επικουρικές συντάξεις που είχαν υποστεί μείωση – λόγω του ορίου των 1.300 ευρώ ως άθροισμα κύριας και επικουρικής.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

Διαβάστε επίσης:

Επίδομα θέρμανσης 2019: Δείτε πότε και πόσα θα πάρετε

Δολοφονία στο Χαϊδάρι: Αυτός ήταν ο επιχειρηματίας που «γάζωσαν» μέσα στο αυτοκίνητό του

Κτηματολόγιο 2019: Λήγει αύριο (31/10) η προθεσμία - Δείτε σε ποιες περιοχές

Ρoή Ειδήσεων