ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Σταϊκούρας, το κρίσιμο Eurogroup και οι σκέψεις για νέα αποπληρωμή του ΔΝΤ

Ο Σταϊκούρας, το κρίσιμο Eurogroup και οι σκέψεις για νέα αποπληρωμή του ΔΝΤ
AP PHOTOS

Τις επόμενες κινήσεις του σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ο Χρήστος Σταϊκούρας και η ομάδα του έχουν μπροστά τους το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, στο οποίο θα τεθεί επί τάπητος από την ελληνική πλευρά το ζήτημα της χρήσης των κερδών από τα ομόλογα των κεντρικών τραπεζών.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του CNN Greece, η ελληνική πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν εντός του 2020 να ζητήσει και νέα αποπληρωμή μέρους του δανείου του ΔΝΤ. Ο σχεδιασμός αφορά ένα ποσό έως 2 δισ. ευρώ, που βαρύνεται με επιτόκιο 1,91%. Ωστόσο, όπως δήλωσαν στο CNN Greece, αρμόδιοι κύκλοι, η συγκεκριμένη σκέψη είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο και οποιεσδήποτε εξελίξεις πρέπει να αναμένονται την επόμενη χρονιά.

Σημειώνεται πως η πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ που εγκρίθηκε πρόσφατα, θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας κατά 1,1% το 2019 και κατά 3% μακροπρόθεσμα. Η προτεινόμενη αποπληρωμή θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 33,08 εκατ. ευρώ έως τον Ιανουάριο του 2021. Η εξοικονόμηση αυτή προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ του επιτοκίου του ΔΝΤ που ανέρχεται σε 4,91% και του κουπονιού 3,13% στις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων που θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή. Επίσης σύμφωνα με τον ESM η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ θα βελτιώσει οριακά την βιωσιμότητα του χρέους καθώς τα δάνεια του ΔΝΤ έχουν μικρότερη ωρίμανση και υψηλότερο κόστος από το χρέος που εξέδωσε η Ελλάδα το 2019.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Ηλικιωμένη έπεσε από τις σκάλες και σκοτώθηκε