ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Βόμβα στο ΑΤ Ζωγράφου: Πού επικεντρώνονται οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ

Βόμβα στο ΑΤ Ζωγράφου: Πού επικεντρώνονται οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ
Intime News

Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί στην ΕΛΑΣ από τη βόμβα που εντοπίστηκε το πρωί της Δευτέρας (16/12) κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα Ζωγράφου, καθώς εκτιμάται πως πρόκειται για μηδενιστές και «λάτρεις» των τυφλών και θανατηφόρων χτυπημάτων.

Στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», βλέπουν άτομα που πειραματίστηκαν και προσπαθούν να κάνουν αιματηρό ξεκίνημα και εστιάζουν σε αυτόν τον χώρο, αφού το επιχειρούμενο «τυφλό» χτύπημα ήταν χωρίς προειδοποιητικό τηλεφώνημα με στόχο αστυνομικούς του ΑΤ.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι η βόμβα με τα καρφιά θα σκορπούσε τον θάνατο, ενώ δεν αποκλείουν να υπήρχαν θύματα και περαστικοί πολίτες. Σημειώνεται ότι σε κοντινή απόσταση από το σημείο που εντοπίστηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός βρίσκονται δύο σχολικά συγκροτήματα και φυσικά η Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου. Αστυνομικές πηγές κάνουν λόγο για ενέργεια με «διπλό μήνυμα», πρώτον τοποθετήθηκε μέσα από πανεπιστημιακό ίδρυμα και δεύτερον είχε αστυνομικό στόχο, κάτι που συνδυάζεται με όσα συμβαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα με το άσυλο, τις εκκενώσεις καταλήψεων και όσα καταγγέλθηκαν για τις αστυνομικές ενέργειες στις διαδηλώσεις των επετείων του Πολυτεχνείου και της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Ήταν προγραμματισμένη

Φωτογραφία από τον εκρηκτικό μηχανισμό που τοποθετήθηκε στον μαντρότοιχο της Πανεπιστημιούπολης, απέναντι από το Α.Τ. Ζωγράφου, έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Στο εν λόγω σημείο οι αστυνομικοί εντόπισαν καλώδια και ρολόι, ενώ η συνδεσμολογία του μηχανισμού ήταν πλήρης. Ο μηχανισμός, όπως θεωρούν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, ήταν ενεργός και «θα μπορούσε να είχε προκαλέσει ακόμη και νεκρό».

Σύμφωνα με την αστυνομική συντάκτρια του CNN Greece, Μίνα Καραμήτρου, μέσα στον μηχανισμό εντοπίστηκε πυρίτιδα, καθώς επίσης και δεκάδες καρφιά. Το ρολόι ήταν προγραμματισμένο ώστε η βόμβα να εκραγεί κανονικά και μάλιστα, μόλις λίγη ώρα μετά τον εντοπισμό της.

Δείτε φωτογραφία της βόμβας στην παρακάτω Gallery:

Στην περιοχή ακούστηκαν δύο ήχοι εκρήξεων: ο πρώτος ήταν από την ελεγχόμενη έκρηξη που προκάλεσαν οι πυροτεχνουργοί, ενώ ο δεύτερος από εκείνη του μηχανισμού.

Όπως αποκαλύφθηκε, η βόμβα ήταν τοποθετημένη μέσα σε μεταλλικό σωλήνα και ολόκληρος ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν μέσα σε σακίδιο. Στα εργαστήρια οι πυροτεχνουργοί προσπαθούν να διαπιστώσουν ποιο ήταν το λάθος στη συνδεσμολογία και δεν εξερράγη η βόμβα.

Τι λένε πηγές της ΕΛ.ΑΣ.

«Κάποιοι θέλουν να δηλώσουν αιματηρό παρών σε ένα τρομοκρατικό προσκλητήριο και πως δεν τους αγγίζουν οι συλλήψεις που έχουν γίνει πρόσφατα και στο παρελθόν. Θέλουν να δείξουν ότι η τρομοκρατία υπάρχει, ότι είναι αναβαθμισμένη και επιδιώκει θύματα» εκτιμούν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι μετά την αποτυχία της βομβιστικής επίθεσης, φοβούνται πιθανή και επιτυχημένη επανάληψη μέσα στις γιορτές. Λόγω «αστοχίας» της έκρηξης οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι δεν θα υπάρχει ανάληψη ευθύνης, καθώς θεωρούν πως πρόκειται για νέα ομάδα που τώρα επιχειρεί να πάρει ένα αιματηρό βάπτισμα του πυρός!

«Η βόμβα ήταν ενεργή όταν φθάσαμε. Το ρολόι δούλευε ακόμη. Θα μπορούσε να σκάσει οποιαδήποτε στιγμή. Δεν ξέρουμε γιατί δεν εξερράγη την προκαθορισμένη ώρα. Πιθανόν λόγω κακής ρύθμισης ή λάθους στην συνδεσμολογία. Δεν ξέρουμε ακόμη αν τοποθετήθηκε και προγραμματίστηκε να εκραγεί την νύχτα ή απλά την προλάβαμε» αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη ειδικών υπηρεσιών της αστυνομίας.

Ομοιότητες

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας βλέπουν κοινά χαρακτηριστικά με μία βόμβα που είχε τοποθετηθεί στις 7 Απριλίου 2018 στα σκαλιά της Σχολής Μηχανικών της Πολυτεχνειούπολης. Και εκείνη δεν είχε εκραγεί, ενώ η εκρηκτική ύλη ήταν τοποθετημένη σε παρόμοιο σωλήνα, και όλο μαζί σε ένα κουτί, χωρίς όμως καρφιά. Δεν υπήρχε προειδοποιητικό τηλεφώνημα, όπως και στην περίπτωση της έκρηξης ωρολογιακού εμπρηστικού-εκρηκτικού μηχανισμού στον Άγιο Διονύσιο στο Κολωνάκι, στις 27 Δεκεμβρίου 2018, όπου είχε τραυματιστεί ένας αστυνομικός και ο νεωκόρος της εκκλησίας. Η συνδεσμολογία ήταν «βόμβας» και κατέληξε σε ένα κιβώτιο που είχε μαύρη πυρίτιδα, μπουκάλια βενζίνης και σε μια… χούφτα καρφιά! Αυτή την ενέργεια την ανέλαβε σε ισπανική ιστοσελίδα, ομάδα αναρχικών που υπέγραφε ως «Εικονοκλαστική Σέχτα».

Η κατασκευή

Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας της βόμβας με το ειδικό ρομπότ, πριν γίνουν οι ελεγχόμενες εκρήξεις, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι υπήρχε ένα πλαστικό μαύρο βαρέλι των 5 λίτρων, στο εσωτερικό του οποίου υπήρχε ένας μεταλλικός σωλήνας ύδρευση οικοδομών, ο οποίος ήταν ταπωμένος αυτοσχέδια και από τις δύο πλευρές, ενώ περιείχε μαύρη πυρίτιδα από είδη πυροτεχνουργίας (βαρελότα-βεγγαλικά). Από εκεί εξείχαν τα καλώδια της συνδεσμολογίας, με μπαταρία και ένα επιτραπέζιο ξυπνητήρι ρολόι. Ο μεταλλικός σωλήνας δηλαδή η βόμβα, ήταν βυθισμένη στο πλαστικό βαρέλι που ήταν γεμάτο μεγάλα καρφιά. Έμειναν εμβρόντητοι όταν διαπίστωσαν ότι το ρολόι δούλευε ακόμη και αποφάσισαν τις ελεγχόμενες εκρήξεις εξουδετέρωσης.

Οι πυροτεχνουργοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών διαπίστωσαν ότι οι βομβιστές είχαν τοποθετήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό μπροστά από ένα δέντρο, δίνοντας κατεύθυνση στο ωστικό κύμα και κατά συνέπεια και στα καρφιά προς το Αστυνομικό Τμήμα Ζωγράφου που βρισκόταν σε απόσταση περίπου 10 μέτρων!

Την είδε ο διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας

Στις 09:10 χθες το πρωί ο διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Ζωγράφου πάρκαρε την μοτοσυκλέτα του απέναντι από το αστυνομικό κτίριο. Πίσω από τα κάγκελα του τοιχίου που βρίσκεται ο χώρος της Πολυτεχνειούπολης, και μπροστά από ένα δέντρο, είδε ένα μαύρο πλαστικό δοχείο από το οποίο εξείχε ένας μεταλλικός σωλήνας και καλώδια.

Άμεσα ενημέρωσε την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, στελέχη του οποίου έφθασαν εκεί με τον ειδικό εξοπλισμό. Με έκπληξη διαπίστωσαν ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν ενεργός και το ρολόι του δούλευε ακόμη. Στις 10:30 προέβησαν σε μία ελεγχόμενη έκρηξη διάσπασης της συνδεσμολογίας και μισή ώρα αργότερα επιχείρησαν με δεύτερη ελεγχόμενη έκρηξη να διασπάσουν και τον κύριο φορέα της βόμβας. Κατά την εξουδετέρωση εξερράγη και η βόμβα χωρίς να τραυματιστεί κανείς καθώς είχαν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Ανοίγει η πλατφόρμα - Κάντε ΕΔΩ αίτηση στο koinonikomerisma.gr

Ασφαλιστικό: Οι αλλαγές στις εισφορές για «μπλοκάκια»

Σχετικές ειδήσεις