ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλείνει την Πανεπιστημίου ο Εμπορικός Σύλλογος

Κλείνει την Πανεπιστημίου ο Εμπορικός Σύλλογος
Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόταση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου...

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόταση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας , Παναγή Καρέλλα, να παραμείνουν ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου.

Συνδικαλιστικές οργανώσεις και καταστηματάρχες εκτόξευσαν τα πυρά τους, καθώς ο κ. Καρέλλας δεν έχει ζητήσει τη συγκατάθεση του συνόλου των μικρομεσαίων εμπόρων για το άνοιγμα των καταστημάτων.

"Η αντίδραση των συνδικαλιστών είναι ένα παιχνίδι, μια αδυναμία του συνδικαλιστικού κινήματος να αντιδρά στις θέσεις του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών", δήλωσε στο newsbomb o Νίκος Γιαννέτος, αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.

Τη σχετική έγκριση για την λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, έλαβε η Νομαρχία Αθηνών κατόπιν αιτήματος του ίδιου του κ. Καρέλλα με στόχο την «τόνωση του ιστορικού εμπορικού κέντρου».

Ο κ. Γιαννέτος χαρακτήρισε την περίοδο των Χριστουγέννων παραγωγική, αλλά και μια ευκαιρία για την ενίσχυση του εμπορίου σε μια δύσκολη περίοδο .

«Εδώ και 8 χρόνια συζητούσαμε για την απελευθέρωση της αγοράς όταν έχει δουλειά, φέτος έχει ανοίξει συζήτηση για την πόλη της Αθήνας με την νομαρχία Αθηνών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Προστασίας του πολίτη, ώστε να ληφθούν μέτρα και πολιτικές απαραίτητες για να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στην Αθήνα», τόνισε ο κ. Γιαννέτος.

Στο πλαίσιο αναβάθμισης της πόλης, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, θα κλείσει την οδό Πανεπιστημίου, μετατρέποντάς την σε πεζόδρομο. Πρόκειται για μια συμβολική κίνηση που καταδεικνύει την ανάγκη για περισσσότερους δημόσους κοινόχρηστους χώρους.

Τις επόμενες ημέρες ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών θα συναντηθεί με τον νεοεκλεγέντα Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό και τον νέο δήμαρχο Αθήνας, Γιώργο Καμίνη.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι οι υπάλληλοι που θα δουλέψουν τις δυο Κυριακές της εορταστικής περιόδου, κατά τις οποίες θα παραμείνουν τα καταστήματα ανοιχτά, θα πληρωθούν με όλους τους όρους που προβλέπονται.

"Άκαιρη και αψυχολόγητη" χαρακτηρίζει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας - ΓΣΕΒΕΕ την απόφαση που έλαβε η Νομαρχία Αθηνών για άνοιγμα των καταστημάτων του κέντρου της Αθήνας την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ "έξοδα θα δημιουργήσει στις επιχειρήσεις και όχι έσοδα, δεδομένου ότι η πτώση του τζίρου στην αγορά υπερβαίνει κατά μέσο όρο το 25% ενώ το διαθέσιμο εισόδημα προς κατανάλωση έχει περιοριστεί δραστικά. Ο καταναλωτής δεν έχει πρόβλημα ωραρίου, αλλά εισοδήματος προς κατανάλωση. Σημειωτέον ότι ούτε και το δώρο Χριστουγέννων θα έχει δοθεί στις 12 Δεκεμβρίου".

Η ΓΣΕΒΕΕ με επιστολή της καλεί το Νομαρχιακό Συμβούλιο και τον Νομάρχη προσωπικά να ανακαλέσει αυτή την απόφαση.