ΧΑΑ: 5 εβδομάδες πτώση

Με πτώση 3,75% έκλεισε η χρηματιστηριακή εβδομάδα κλείνοντας την Παρασκευή στις 1.436,66 μονάδες.

Με πτώση 3,75% έκλεισε η χρηματιστηριακή εβδομάδα κλείνοντας την Παρασκευή στις 1.436,66 μονάδες. Παράλληλα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 94,4 εκ. ευρώ ενώ παρατηρήθηκαν εκροές 3,8 εκ. ευρώ αυξάνοντας τις συνολικές εκροές στα 76,266 εκ. ευρώ.

Πέντε συνεχόμενες εβδομάδες αρνητικής πορείας συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης καθώς το βαρύ ψυχολογικό κλίμα και δη η πίεση που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι δεν άφησε περιθώρια αποφόρτισης της προσφοράς ή τεχνικής αντίδρασης στην εγχώρια αγορά. Οι περισσότερες μετοχές έχουν γυρίσει σχεδόν από εκεί που ξεκίνησαν: Οι τιμές των μετοχών αντιστοιχούν στην περίοδο της άνοιξης του 1998, εποχή κατά την οποία η χώρα μας έγινε δεκτή στο ευρώ κλειδώνοντας την ισοτιμία της με το κοινό Ευρωπαϊκό νόμισμα. Η ανάγνωση αυτής της σύμπτωσης δεν είναι τυχαία με την περιρρέουσα αρνητική ατμόσφαιρα που επικρατεί εντός και εκτός των τειχών και θέλει τις εξελίξεις να γίνονται ακόμα πιο δυσάρεστες όσο περνάει ο χρόνος. Το «αίμα» ρέει στους δρόμους και αυτό προκύπτει από τις πωλήσεις επί δικαίων και αδίκων καθώς καμία καλύτερη ανακοίνωση αποτελεσμάτων δεν έτυχε θερμής υποδοχής ή έστω καλύτερης τύχης από την κατεύθυνση που είχε το σύνολο της εγχώριας αγοράς. Ακόμα και στο σύνολο των εταιριών που έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα παρατηρείται καλύτερη εικόνα από το βαρύ 1ο εξάμηνο καθώς σε σύνολο 92 εταιριών η υποχώρηση της κερδοφορίας για ίδιο μέγεθος δείγματος είναι βελτιωμένη κατά 757 εκ. Ευρώ στο γ’ τρίμηνο ή -66% έναντι -85% (276 εκ. ευρώ) στο εξάμηνο. Η ψυχολογία υπερτερεί αυτή την στιγμή των αριθμών καθιστώντας τις τιμές των μετοχών εύκολους στόχους για τους πωλητές οι οποίοι φαίνεται να μην αντιμετωπίζουν κάποιο αντίπαλο δέος. Την ίδια στιγμή η πλειοψηφική στάση της αγοράς κινείται στα όρια του πανικού, φαινόμενα τα οποία απαντώνται ιστορικά σε μεσοπρόθεσμους πυθμένες.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης τρέχει ένα σερί έξι πτωτικών συνεδριάσεων οι οποίες έφεραν σε απόσταση αναπνοής την αγορά από τα χαμηλά έτους. Κόντρα στην προηγούμενη εκτίμηση μας η αγορά δεν πτοήθηκε από την υπερπωλημένη εικόνα που παρουσιάζει ο τραπεζικός κλάδος Οι ταλαντωτές εμφανίζουν τις πρώτες ενδείξεις ανοδικών αποκλίσεων γεγονός το οποίο αυξάνει τις πιθανότητες μιας ανοδικής αντίδρασης η οποία θα έχει σαν πρώτο στόχο την ζώνη των 1.460 – 1.500 μονάδων.

Στους μεσοπρόθεσμους δείκτες ο MACD διατηρεί ακόμα το σήμα αγοράς έχοντας περιορίσει ωστόσο το περιθώριο ανοχής από το σημείο αντιστροφής το οποίο βρίσκεται κοντά στα επίπεδα του προηγούμενου χαμηλού.

Εκτιμούμε ότι η αγορά έχει προεξοφλήσει πολύ περισσότερα από όσα μπορούν να συμβούν στο κοντινό μέλλον. Οι αποτιμήσεις δεν έχουν νόημα ως μέγεθος και οι κινήσεις που έχουν προηγηθεί αφορούν στην πλειοψηφία τους τακτικές μείωσης έκθεσης σε μια ήδη υπερπουλημένη αγορά. Είμαστε αγοραστές στην Ελληνική αγορά με υψηλό βαθμό τοποθετήσεων τον οποίο θα εξαντλήσουμε σε ενδεχόμενη υποχώρηση στα χαμηλά έτους (1.380). Σε μια αγορά που έχει χάσει 35% από την αρχή του έτους με αποτιμήσεις στην περιοχή των 55 δις ευρώ είναι παρακινδυνευμένο να υιοθετεί κανείς στρατηγικές επιθετικών πωλήσεων χωρίς να έχει το άλλοθι μιας επιχειρηματολογίας που θα κάλυπτε μια τέτοια
επιλογή.

Και κάτι τελευταίο: Αμέσως μετά την πτώχευση της Αργεντινής το 2002 η χρηματιστηριακή αγορά ανέκαμψε με γρήγορο και θεαματικό τρόπο σε ποσοστό 150%.

Επισημαίνεται τέλος ότι την ερχόμενη εβδομάδα ολοκληρώνονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εννεαμήνου με κυριότερη αυτή της Εθνικής Τράπεζας το πρωί της Τρίτης 30 Νοεμβρίου.

Πηγή: Newscode