ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορονοϊός: Γιατί αντιδρά η Γερμανία στο κορονομόλογο - Ποια μέτρα στήριξης εξετάζει το Eurogroup

Κορονοϊός: Γιατί αντιδρά η Γερμανία στο κορονομόλογο - Ποια μέτρα στήριξης εξετάζει το Eurogroup
ASSOCIATED PRESS

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Σε ένα 48ωρο από τώρα θα γνωρίζουμε το πως θα αξιολογήσουν οι αγορές τις αποφάσεις της Ευρωζώνης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού. Και αυτή η αξιολόγηση θα είναι σημαντική για την Ελλάδα, καθώς θα αποτυπωθεί στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Το Eurogroup προσανατολίζεται στην κινητοποίηση πόρων ύψους 500 δισ. ευρώ από διάφορες πηγές, προκειμένου να χρηματοδοτήσει δημοσιονομικές πολιτικές για τη στήριξη προϋπολογισμών, επιχειρήσεων και εργαζομένων με παράλληλη πρόνοια για τα τραπεζικά συστήματα της ζώνης του ευρώ. Το 50% των χρημάτων αυτών θα προέλθει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και τα υπόλοιπα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, το Eurogroup θα εξετάσει την ενεργοποίηση ενός εργαλείου δανεισμού από τον ESM ύψους 240 δισ. ευρώ, το οποίο δεν θα προσφέρεται με τους όρους που ισχύουν σήμερα, δηλαδή με Μνημόνιο και προαπαιτούμενα. Οι όροι πρόσβασης στα χρήματα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα σχετίζονται με το που θα κατευθύνονται οι πιστώσεις αυτές, δηλαδή θα πρέπει να είναι άμεσα συνδεδεμένες με δαπάνες που έχουν να κάνουν με την καταπολέμηση του κορονοϊού.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν αύριο την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στο πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων, αυξάνοντας τη χρηματοδοτική του ικανότητα να δίνει δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έως και κατά 200 δισ. ευρώ, ενώ θα συζητήσουν και την πρόταση της Κομισιόν για μια γραμμή άμυνας ύψους 100 δισ. ευρώ που θα στηρίξει τα συστήματα προστασίας της απασχόλησης.

Ωστόσο, το μεγάλο ζητούμενο είναι το κατά πόσο στο αυριανό Eurogroup θα τεθεί το ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγου, του γνωστού ως και κορονοομολόγου. Η ιδέα αυτή υποστηρίζεται από 11 κράτη μέλη της ευρωζώνης , αλλά όχι από την Γερμανία και την Ολλανδία που θεωρούν πως η έκδοση ευρωομολόγου θα επιδρούσε αρνητικά στο κόστος δανεισμού τους.

Τα ευρωομόλογα – εάν και εφόσον προχωρούσαν – θα ήταν κοινά ομόλογα που θα εκδίδονταν από όλα τα μέλη της ευρωζώνης. Δεν θα ισοδυναμούσαν με μια ένωση μεταφοράς χρέους, αλλά με ένα χρεόγραφο που θα σταθμιζόταν ανάλογα το κίνδυνο κάθε χώρας. Λόγω της συμμετοχής της Γερμανίας το κόστος θα μειώνεται, ενώ λόγω του δανεισμού της Ιταλίας και της Ελλάδος το κόστος αυξάνεται. Σε μια ενδεχόμενη έκδοση κορονομολόγου το κόστος δανεισμού για τη Γερμανία (σ.σ. επί του ευρωομολογου) θα ήταν λίγο πιο ακριβό, αλλά για την Ιταλία και την Ελλάδα αρκετά πιο φθηνό.

Το γεγονός ότι τα ευρωομόλογα θα ενοποιούσαν το κίνδυνο χρέους της ευρωζώνης και θα της προσέδιδαν τον ομοσπονδιακό χαρακτήρα που της λείπει σήμερα, τα καθιστά μια επιλογή που υποστηρίζεται από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πηγή: Cnn.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Τα πρώτα αισιόδοξα νέα για την Ελλάδα - Τι αποκάλυψε η επιδημιολόγος Σύψα (vid)