ΕΘΝΙΚΑ

«Ψάχνονται» για θερμό επεισόδιο οι Τούρκοι: Ανήθικες και επικίνδυνες προκλήσεις σε αέρα και θάλασσα

«Ψάχνονται» για θερμό επεισόδιο οι Τούρκοι: Ανήθικες και επικίνδυνες προκλήσεις σε αέρα και θάλασσα

Φαίνεται πως οι Τούρκοι δεν μπορούν να… χωνέψουν την συντριπτική ήττα στον Έβρο και μεταφέρουν πλέον την ένταση στο Αρχιπέλαγος.

Με μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από οπλισμένα τουρκικά μαχητικά, αλλά και με επικίνδυνους ελιγμούς για εκδίωξη των Ελλήνων ψαράδων στην περιοχή των Οινουσσών, το καθεστώς Ερντογάν επιβεβαιώνει πως έχει στόχο να μεταφέρει στο Αιγαίο την εσωτερική κρίση λόγω κορονοϊού και οικονομικής κατάρρευσης.

Το Newsbomb.gr, με αναλυτικά ρεπορτάζ έχει επισημάνει εδώ και καιρό ότι η Άγκυρα θα επιχειρήσει να κλιμακώσει την ένταση με την Αθήνα, ώστε να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και να ενισχύσει το εθνικιστικό φρόνημα του τουρκικού λαού.

79 τουρκικές παραβιάσεις και πέντε εικονικές αερομαχίες

Σε νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν σήμερα Πέμπτη (21/5) τουρκικά αεροσκάφη σε βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και πέντε εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Τα συνολικά επτά τουρκικά αεροσκάφη(τέσσερα F-16 και τρία CN-235) προέβησαν σε 79 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου καθώς επίσης και σε επτά παραβάσεις του FIR Αθηνών.

Σημειώνεται ότι 15 από τις παραβιάσεις ήταν υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά μαχητικά πάνω από εννιά ελληνικά νησιά.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι τέσσερα από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα, ενώ τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Αναφορικά με τις υπερπτήσεις, όπως έγινε γνωστό, δύο ζεύγη τουρκικών F-16 που εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης πέταξαν πάνω από τους Λειψούς 5 φορές, τους Αρκιούς 2 φορές, την Πάτμο, τις Οινούσες, το Αγαθονήσι, τις ανατολικές ακτές της Χίου, την Παναγιά και επαναλαμβανόμενα πάνω από τη Μυτιλήνη και τη Λήμνο, από τις 13:59 έως τις 15:20.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ:

  • Στις 13:59 πέταξε πάνω από τους Αρκιούς στα 24.000 πόδια,
  • Στις 14:04 και στις 14:07 πέταξε πάνω από τους Λειψούς στα 17.000-18.000 πόδια και στα 15.000 πόδια, αντίστοιχα,
  • Στις 14:10 πέταξε πάνω από την Πάτμο στα 25.000 πόδια,
  • Στις 14:11 πέταξε πάνω από τους Λειψούς στα 26.000 πόδια,
  • Στις 14:12 το τουρκικό ζεύγος διαχωρίσθηκε και πέταξε πάνω από τους Λειψούς και τους Αρκιούς στα 25.000 πόδια,
  • Στις 14:15 το ίδιο τουρκικό ζεύγος πέταξε πάνω από τους Λειψούς στα 24.000 πόδια,
  • Στις 14:19 πέταξε πάνω από το Αγαθονήσι στα 6.000 πόδια,
  • Στις 14:35 πέταξε πάνω από τις Οινούσες στα 25.000 πόδια,
  • Στις 14:36 πέταξε πάνω από τις ανατολικές ακτές της Χίου στα 25.000 πόδια
  • Στις 14:37 πέταξε πάνω από την Παναγιά στα 25.000 πόδια
  • Στις 14:43 πέταξε πάνω από την Μυτιλήνη στα 29.000 πόδια.

Έτερο ζεύγος τουρκικών F-16 που επίσης εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάλι πάνω από την Μυτιλήνη από τα 30.000 έως τα 19.000 πόδια από τις 15:06 έως τις 15:14. Το ίδιο τουρκικό ζεύγος πέταξε πάνω από τη Λήμνο από τις 15:18 έως τις 15:20 στα 5.000 με 7.000 πόδια.

Οργή για τα νταηλίκια των Τούρκων κατά Ελλήνων ψαράδων

Το πρωί της Πέμπτης 21/5/20, όπως αναφέρει το politischios.gr, ψαράδες αλλά και μέλη της Frontex που περιπολούσαν στην περιοχή έγιναν μάρτυρες ενός ακόμη επεισοδίου της προκλητικότητας από τους ανήθικους Τούρκους.

Συγκεκριμένα, ταχύπλοο της… εξαφανισμένης εδώ και καιρό τουρκικής ακτοφυλακής, εισήλθε παράνομα στην περιοχή της Βάτου των Οινουσσών ξεκινώντας επικίνδυνους ελιγμούς, τόσο κατά σκάφους της Frontex που επικουρεί τις προσπάθειες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου για φύλαξη των θαλασσίων συνόρων όσο και κατά ελληνικού αλιευτικού σκάφους που ψάρευε εντός των θαλασσίων χωρικών υδάτων σε απόσταση 1,5 ναυτικού μιλίου από τις ελληνικές ακτές.

Η τουρκική ακτοφυλακή κάλεσε τόσο τη Frontex όσο και το αλιευτικό να φύγουν από την περιοχή, λέγοντας ότι πρόκειται για τουρκικά χωρικά ύδατα ενώ λίγο αργότερα μετά την εμφάνιση σκάφους του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου στο σημείο, επιστρατεύτηκε και δεύτερο σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής κλιμακώνοντας την ένταση.

Μάλιστα, το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής έφτασε μια ανάσα από τις ελληνικές ακτές.

Και τα δύο σκάφη της γείτονος, επί 4 ώρες επιδόθηκαν σε ακραίους ελιγμούς με επίκεντρο το ελληνικό αλιευτικό σκάφος αλλά και τα άλλα δύο σκάφη της Frontex και του Κεντρικού Λιμενικού Χίου, αποχωρώντας από το σημείο μετά από αρκετή ώρα και επιστρέφοντας στο λιμάνι του Τσεσμέ.

Δείτε βίντεο από την πρόκληση των Τούρκων:

Η επιβεβαίωση από το Υπουργείο Ναυτιλίας

Το θέμα επιβεβαίωσε και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μέσω ανακοίνωσης αλλά και βίντεο από το σκάφος του Λιμενικού.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καλλιθέα: Οι πρώτες στιγμές μετά την επίθεση με βιτριόλι - Νέο βίντεο ντοκουμέντο

Σχετικές ειδήσεις