ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ανάσα» σε Χρηματιστήριο Αθηνών και ομόλογα

«Ανάσα» σε Χρηματιστήριο Αθηνών και ομόλογα
Μεγάλο μέρος της αβεβαιότητας σχετικά με τους μελλοντικούς χειρισμούς...

Μεγάλο μέρος της αβεβαιότητας σχετικά με τους μελλοντικούς χειρισμούς της ΕΕ σε θέματα κρίσεων χρέους αλλά και της από καιρό αναμενόμενης επιμήκυνσης των χρονικών ορίων που έχουν τεθεί για την αποπληρωμή των δανείων που έχει λάβει το ελληνικό δημόσιο από τις χώρες της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άρθηκε μετά το Eurogroup της Κυριακής.

Ο Επίτροπος Ολι Ρεν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι με την εναρμόνιση αυτή αίρονται πλέον οι αμφιβολίες που είχαν διατυπωθεί ως προς την ικανότητα της Ελλάδας να είναι εντάξει προς τις δανειακές υποχρεώσεις της τα επόμενα χρόνια. Έτσι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αλλά και η αγορά δευτερογενών τίτλων του ελληνικού δημοσίου θα πάρουν μια ανάσα μετά το αδιάκριτο ξεπούλημα των τελευταίων εβδομάδων. Πολλές ελληνικές μετοχές έχουν περιέλθει ξεκάθαρα σε υπερ-πουλημένες περιοχές τιμών και είναι πιθανό να αντιδράσουν ανοδικά στην θετική είδηση.

Η ελληνική υπόθεση παίρνει πάντως νέα τροπή διότι παρά την ανακούφιση που φέρνει βραχυπρόθεσμα η επιμήκυνση πλήθος νέων ερωτημάτων αναδύεται όπως με τι επιτόκιο θα γίνει η επιμήκυνση, αν θα δοθούν πρόσθετα κεφάλαια και εάν θα υπάρξουν νέοι απεχθείς όροι σε ένα ενδεχόμενο «Μνημόνιο ΙΙ»

Οι βασικές εξελίξεις της Κυριακής για την Ελλάδα είναι πάντως δύο. Κατ' αρχήν η ανάγκη εναρμόνισης των χρόνων ωρίμανσης των δανείων της Ελλάδας και της Ιρλανδίας την οποία υπογράμμισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Eurogroup κ Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο Επίτροπος Ολι Ρεν, σημαίνει ότι οδεύουμε προς άμεση επιμήκυνση. Συγκεκριμένα, στο τελικό ανακοινωθέν του Eurogroup για τα 85 δις που θα λάβει ως δάνειο η Ιρλανδία αναφέρεται ότι « Το Γιουρογκρουπ θα εξετάσει τάχιστα τη δυνατότητα ευθυγράμμισης της περιόδου αποπληρωμής της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα με αυτή της Ιρλανδίας ».Οικονομικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι θα γίνουν ένδεκα τα χρόνια για την πλήρη απόσβεση των δανείων των 110 δισ.

Επιπλέον στην Ευρωζώνη δεν θα υλοποιηθεί το γερμανικό σχέδιο για αυτόματη συμμετοχή των ιδιωτών σε μελλοντικές κρίσεις (με προσυμφωνημένες διαγραφές ποσοστών του χρέους, κάτι που τρόμαξε τις αγορές και οδήγησε στο 2ο γύρο της τρέχουσας κρίσης) αλλά μόνον κατά περίπτωση με την μεσολάβηση του ΔΝΤ. Ήδη ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, που είχε ταχθεί ανοιχτά κατά του σχεδίου δήλωσε ικανοποιημένος για τις διευκρινήσεις που δόθηκαν.

Πηγή: newscode.gr

Ροή Ειδήσεων