Συνάντηση Προβόπουλου-τραπεζιτών

Μπορεί από την πλευρά των τραπεζιτών, επισήμως, να δίνεται η διαβεβαίωση ότι "όλα βαίνουν καλώς" και "δεν συντρέχει κανείς...

Μπορεί από την πλευρά των τραπεζιτών, επισήμως, να δίνεται η διαβεβαίωση ότι "όλα βαίνουν καλώς" και "δεν συντρέχει κανείς λόγος ανησυχίας" για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, όμως, στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα.

Πράγματι, οι ελληνικές τράπεζες, σήμερα, δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των ιρλανδικών και των άλλων ευρωπαϊκών, που έπαθαν ανεπανόρθωτη ζημία εξαιτίας των μεγάλων επενδύσεων που έκαναν σε τοξικά προϊόντα όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Οι ελληνικές λόγω του έμφυτου συντηρητισμού των διοικήσεων τους, αλλά και λόγω συγκυριών, απέφυγαν αυτή την παγίδα. Από το σημείο αυτό, όμως, μέχρις εκείνου που υποστηρίζει ότι "στην Ελλάδα δεν τρέχει τίποτα", η απόσταση είναι μεγάλη...

Κατ' αρχήν είναι κοινό μυστικό ότι σε πολλές τράπεζες απαιτείται άμεσα κεφαλαιακή ενίσχυση, καθώς, οι υπεραξίες που έχουν καταγραφεί όλο το προηγούμενο διάστημα, λόγω του κακού οικονομικού κλίματος, που προκάλεσε η κρίση, συνιστά μια σκληρή πραγματικότητα. Το ίδιο ισχύει εν πολλοίς και για την ρευστότητα τους, η οποία, με ελάχιστες εξαιρέσεις, εξακολουθεί να κάνει πολύ χαμηλές πτήσεις σε όλο το πλέγμα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Όμως και σε επίπεδο επισφαλειών, τα πράγματα δεν βαίνουν καλύτερα. Ήδη, ο σχετικός δείκτης έχει ξεπεράσει κατά ορισμένους ακόμα και το όριο του 10% και βαίνει συνεχώς αυξανόμενος. Με ό,τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται. Τέλος, τα αποτελέσματα εννιαμήνου, που η μια μετά την άλλη ανακοινώνουν, αρκούν από μόνα τους για να περιγράψουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τη δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει. Μετά από όλα αυτά, η σημερινή συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας με τους επικεφαλής των εμπορικών τραπεζών, λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, από τη συνηθισμένη, ενώ ως γνωστόν επίκειται κι ένα stress test, το οποίο αρχικά ήταν προγραμματισμένο για τα τέλη Νοεμβρίου, αλλά μάλλον "πάει" για Δεκέμβριο.

Πηγή: http://www.newscode.gr/trapezes/story/sunantisi-probopoulou-me-trapezites-me-fonto-ta-stress-test-tou-dekembriou