ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Ιταλός "σύμβουλος" για την ελληνική οικονομία

Ο Ιταλός "σύμβουλος" για την ελληνική οικονομία
Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία θα είναι μία μακρά διαδικασία η οποία θα κρατήσει χρόνια, και σίγουρα...

Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία θα είναι μία μακρά διαδικασία η οποία θα κρατήσει χρόνια, και σίγουρα μετά τη λήξη του Μνημονίου το 2013, προέβλεψε ο Τομάσο Σκιόπα, σύμβουλος του πρωθυπουργού και πρώην μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο ίδιος μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνο - Αμερικανικού Επιμελητηρίου εκτίμησε ότι για να ολοκληρωθεί η ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας θα απαιτηθούν δέκα με δεκαπέντε χρόνια, όσο διάστημα δηλαδή χρειάστηκε να ανακάμψει και η γερμανική οικονομία.

Ο ίδιος αναφερόμενος στην πορεία υλοποίησης του Μνημονίου αναγνώρισε ότι έχουν συντελεστεί σημαντικά βήματα τα οποία έχουν βελτιώσει τη θέση της χώρας. Ωστόσο διέκρινε πέντε κινδύνους οι οποίοι σχετίζονται, πρώτον με το ενδεχόμενο κόπωσης τόσο της κυβερνητικής προσπάθειας όσο και της κοινωνίας, μετά τον καταιγισμό των μέτρων που εξαγγέλθηκαν με την υπογραφή του Μνημονίου.

Συμπλήρωσε μάλιστα αναφέροντας ότι σε μία τόσο μεγάλη προσπάθεια πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος εφησυχασμού. Ο δεύτερος κίνδυνος συνδέεται με την ταχύτητα προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών, η οποία όπως είπε είναι χαμηλότερη απ΄αυτή που είχε συμφωνηθεί. Ο ίδιος όμως αναγνώρισε τις δυσκολίες που υπάρχουν σε ορισμένους τομείς όπως για παράδειγμα ο δημοσιονομικός, καθώς οι διαρθρωτικές αλλαγές προϋποθέτουν μεταρρυθμίσεις ολόκληρου του διοικητικού μηχανισμού του κράτους.

Ο τρίτος κίνδυνος αφορά την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση για το άμεσο μέλλον, αναγνωρίζοντας ότι οι παρεμβάσεις αυτές είναι πιο δύσκολες από αυτές που υλοποίησε τους πρώτους μήνες του Μνημονίου. Ο τέταρτος κίνδυνος συνδέεται με την "ανυπομονησία" που επιδεικνύουν οι αγορές.

Παρόλο που και ο ίδιος παραδέχθηκε ότι "αρκετές φορές οι αγορές κάνουν λάθη στις εκτιμήσεις τους, όπως συνέβη πρόσφατα με την φούσκα των ακινήτων, η οποία προκάλεσε άλλωστε και το ξέσπασμα της διεθνούς κρίσης. Εντούτοις ανέφερε ότι τόσο οι αναλυτές όσο και οι αγορές πιέζουν για "ταχύτερα" αποτελέσματα, τα οποία όμως δεν είναι πάντα εφικτό να εμφανιστούν σε τόσο στενά χρονικά περιθώρια. Ο πέμπτος κίνδυνος αφορά το δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον, καθώς οι μεγαλύτερες οικονομίες βρίσκονται σε περίοδο ύφεσης εξαιτίας των περιοριστικών δημοσιονομικών μέτρων που εφαρμόζουν.

Μιλώντας για την κρίση γενικότερα ο πρωθυπουργικός σύμβουλος ανέφερε ότι δεν είναι αμιγώς ελληνική αλλά αποτελεί κρίση ολόκληρη της Ευρώπης. Συμπλήρωσε δε ότι η Ελλάδα αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης, ευρωπαϊκής προσπάθειας για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης. Ανέφερε ακόμη ότι οι παρούσα κατάσταση με την επέκταση της κρίσης στην Ιρλανδία ευνοεί την ελληνική υπόθεση. Και τούτο γιατί μεταξύ άλλων όπως υποστήριξε γίνεται πλέον φανερό ότι "στόχος της επίθεσης δεν ήταν η Ελλάδα αλλά ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ευρώ". Πάντως προσπαθώντας να δώσει και μια "ευχάριστη νότα" ο Τ. Σκιόπα, απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεωκοπίας.

πηγή: newscode.gr

Ροή Ειδήσεων