ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μακριδάκη στο Newsbomb.gr για ΕΝΦΙΑ:«Μετ' εμποδίων η ανάρτηση των εκκαθαριστικών- Πώς θα πληρώσετε»

Μακριδάκη στο Newsbomb.gr για ΕΝΦΙΑ:«Μετ' εμποδίων η ανάρτηση των εκκαθαριστικών- Πώς θα πληρώσετε»

Η ώρα του ΕΝΦΙΑ έφτασε και για φέτος και οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν ήδη την πρώτη δόση του «χαρατσιού»- Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τη φοροτεχνικό κυρία Φιλοθέη Μακριδάκη για να μας ενημερώσει τι μας περιμένει στα φετινά εκκαθαριστικά αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φορολογούμενοι. 

Η διαδικασία ανάρτησης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ σταδιακά ολοκληρώνεται αλλά με σοβαρά προβλήματα καθώς όπως αναφέρει η κυρία Μακριδάκη υπάρχουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων να διαμαρτύρονται δικαίως.

Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις ο φόρος έχει ανέβει χωρίς να υπολογιστεί η έκπτωση ενώ σε για κάποιους φορολογούμενους δεν εμφανίζονται πιστωτικά υπόλοιπα.

«Μετ’ εμποδίων προχωρά η έκδοση των νέων εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ, καθώς από το πρωί κόβεται συνεχώς η σύνδεση στο ΤAXISnet ενώ παρατηρούνται πολλά λάθη και παραλείψεις στο σύστημα » ανέφερε χαρακτηριστικά η φοροτεχνικός και πρόσθεσε πως «σε ορισμένους φορολογούμενους που είναι δικαιούχοι μείωσης δεν εμφανίζεται ούτε ο συμψηφισμούς, ούτε τα ποσά για συμψηφισμό στις «επιστροφές φόρου».

Υπενθυμίζεται πως τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ καθυστέρησαν να αναρτηθούν γιατι έπρεπε να υπολογιστεί από το υπουργείο Οικονομικών αφενός η κατάργηση του φόρου σε 28 μικρά νησιά της χώρας και επιπλέον να επανυπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ σε 16 περιοχές της χώρας στις οποίες άλλαξαν οι αντικειμενικές αξίες με απόφαση του ΣτΕ αλλά τα προβλήματα απ' ότι φαίνεται συνεχίζουν.

Η κυρία Φιλοθέη Μακριδάκη μας εξηγεί τον τρόπο που θα εκτυπώσουμε το εκκαθαριστικό:

Βήμα -Βήμα η διαδικασία:

Οι φορολογούμενοι μπορούν να κάνουν την εκτύπωση του ΕΝΦΙΑ 2020 και την ταυτότητα πληρωμής από τους προσωπικούς λογαριασμούς στο TAXISnet.

Για να εκτυπώσουν οι φορολογούμενοι το ποσό του φόρου που προκύπτει θα πρέπει:

Αρχικά θα πρέπει να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (www.aade.gr)

2. Εν συνεχεία θα πρέπει να κάνουν κλικ στην ενότητα MyTaxisnet «Ο λογαριασμός μου».

3. Η εισαγωγή στον προσωπικό λογαριασμό γίνεται με κωδικούς του Taxisnet (username και password).

4. Μετά κάνουν κλικ στο «Εφαρμογές Taxisnet».

5. Πατούν στο «Εφαρμογή Περιουσιολογίου Ε9» και εν συνέχεια κάνουν κλικ «ΕΙΣΟΔΟΣ» στην επόμενη σελίδα.

6. Στην αριστερή στήλη θα πρέπει να αλλάξουν το έτος αναφοράς από 2021 σε 2020.

7. Στις «Εκτυπώσεις» θα πατήσουν τη δεύτερη επιλογή (Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης για το έτος 2020 pdf).

8. Για να δουν και να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό του 2020, θα πατήσουν στο εικονίδιο του εκτυπωτή, επάνω δεξιά.

Πώς θα εξοφληθεί ο φετινός φόρος

Αναφορικά με την πρώτη δόση η κυρία Μακριδάκη είπε πως «οι φορολογούμενοι μπορούν, είτε να καταβάλουν την πρώτη από τις έξι μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ έως τις 30 Σεπτεμβρίου, είτε να καταβάλουν τις πρώτες δύο δόσεις του ΕΝΦΙΑ (Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου) μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, χωρίς καμία επιπλέον προσαύξηση» διευκρίνισε.

Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε 6 μηνιαίες δόσεις αντί για 5 που ίσχυε μέχρι πέρυσι για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. «Η προθεσμία πληρωμής της τελευταίας δόσης λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου του 2021» είπε η φοροτεχνικός.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν τον φετινό ΕΝΦΙΑ είτε σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις είτε σε 5 δόσεις με την πρώτη να είναι διπλή.

Αναλυτικά οι ημερομηνίες για τις έξι μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ ορίζονται ως εξής:

  • Για την πρώτη δόση έχετε χρονικό περιθώριο έως τις 30/10/2020
  • Για τη δεύτερη δόση έχετε χρονικό περιθώριο επίσης έως τις 30/10/2020
  • Για την 3η δόση έχετε χρονικό περιθώριο έως τις 30/11/2020
  • Για την 4η δόση έχετε χρονικό περιθώριο έως την 31/12/2020
  • Για την 5η δόση έχετε χρόνο έως τις 29/01/2020
  • Για την 6η δόση υπάρχει περιθώριο έως τις 26/02/2021.

«Μην πληρώσετε αν δεν δείτε την προσωποποιημένη πληροφόρηση στο TAXISnet» τόνισε η κυρία Μακριδάκη.

Σύμφωνα με τη φοροτεχνικό, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί πριν πληρώσουν τον φετινό ΕΝΦΙΑ και αυτό καθώς όπως μας εξηγεί «από το απόγευμα της Παρασκευής στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, πραγματοποιούν διαρκείς πιστώσεις κάθε είδους εκπτώσεων και επιστροφών, που δικαιούνται φορολογούμενοι και δεν τις έχουν λάβει μέχρι σήμερα.

Αυτός είναι ο λόγος, που η Προσωποποιημένη Πληροφόρηση στο myTAXISNET παράμενε εκτός λειτουργίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έτσι, οι φορολογούμενοι «θα πρέπει να δουν τις οφειλές εκτός ρύθμισης στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση πριν κάνουν την οποιαδήποτε πληρωμή» επισημαίνει.

«Αν έχει πιστωθεί στο λογαριασμό τους η οποιαδήποτε έκπτωση, το ποσό, που θα πρέπει να πληρώσουν, θα είναι χαμηλότερο από αυτό, που εμφανίζεται στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ» πρόσθεσε η φοροτεχνικός.

Η κυρία Μακριδάκη μας προετοίμασε κκαι για κάποιες δυσάρεστες εκπλήξεις που θα πρέπει να περιμένουν στα φετινά εκκαθαριστικά όσοι φορολογούμενοι τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους

«Αρνητικές εκπλήξεις θα κρύβει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ για όσους τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους στα ακίνητά τους, καθώς ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος θα υπολογιστεί με βάση τη νέα μεγαλύτερη επιφάνεια του κτίσματος η οποία θα έχει δηλωθεί στο Ε9» ανέφερε η κυρία Μακριδάκη.

Αντίθετα, σύμφωνα πάντα με την φοροτεχνικό «στους κερδισμένους του φετινού ΕΝΦΙΑ, είναι όσοι έχασαν εισοδήματα από ενοίκια λόγω του υποχρεωτικού κουρέματος κατά 40% ή εάν συμφωνήσουν με τους ενοικιαστές τους σε μείωση του μισθώματος τουλάχιστον κατά 30% για την περίοδο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2020».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Γιατί διασωληνώνονται νεαροί ασθενείς και γιατί ο ιός «προτιμά» τους άντρες;