ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά: Τον Οκτώβριο θα πιστωθούν τα χρήματα - Πώς θα φορολογηθούν

Αναδρομικά: Τον Οκτώβριο θα πιστωθούν τα χρήματα - Πώς θα φορολογηθούν

Αναδρομικά: Η κυβέρνηση κατέθεσε ήδη από το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή την τροπολογία για την καταβολή των αναδρομικών και στους συνταξιούχους του Δημοσίου. Μετά την ψήφισή της, η οποία αναμένεται μέσα στην εβδομάδα, ξεκινούν οι τεχνικές διαδικασίες για την καταβολή των χρημάτων.

Η τροπολογία, έρχεται σε συνέχεια του πρόσφατου άρθρου 114, του ν.4714/2020, που καλείται να εφαρμόσει, την 1439/2020 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε, ως αντισυνταγματικές, τις περικοπές, που είχαν επιβληθεί στις συντάξεις, το 2012(ν.4051/2012 και 4093/2012).

Αναδρομικά θα λάβουν εντός Οκτωβρίου, οι συνταξιούχοι που είχαν συνταξιοδοτικό εισόδημα άνω των 1.000 ευρώ το 2012, από όποιο πρώην Ταμείο κι αν προέρχονται του Δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα.

Αντίθετα, οι χαμηλοσυνταξιούχοι από όλα τα πρώην Ταμεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που είχαν κάτω από 1.000 ευρώ μικτό συνταξιοδοτικό εισόδημα το 2012 (άθροισμα κύριων, επικουρικών και μερισμάτων) δεν θα λάβουν τώρα αναδρομικά, καθώς δεν επιστρέφονται οι μειώσεις των επικουρικών και η κατάργηση των Δώρων.

Κάθε συνταξιούχος μπορεί να διαπιστώσει αν είναι δικαιούχος ανατρέχοντας στα ενημερωτικά σημειώματα καταβολής της σύνταξής του. Αν στο εκκαθαριστικό του υπάρχει η κράτηση - μείωση του ν. 4093/2012, τότε είναι δικαιούχος.

Διαβάστε επίσης: Αναδρομικά - Τεμπονέρας στο Newsbomb.gr: Τα ποσά και πότε θα τα λάβουν οι συνταξιούχοι

Τα ποσά των αναδρομικών θα είναι για όλους τους συνταξιούχους του ιδιωτικού και του Δημόσιου τομέα ανεκχώρητα και ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα Ασφαλιστικά Ταμεία ή τα Πιστωτικά Ιδρύματα.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης μίλησε για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και έριξε «βόμβα».

Τα αναδρομικά συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ που θα λάβουν εντός του Οκτωβρίου 1.100.000 συνταξιούχοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, θα είναι ακατάσχετα και ασυμψήφιστα με βεβαιωμένα χρέη, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός.

Τα ποσά θα φορολογηθούν ως κανονικό εισόδημα του χρόνου και δεν θα γίνει προκαταβολικά η φορολόγηση τους, ενώ πρόσθεσε ότι όσοι λάβουν αναδρομικά θα παραιτηθούν από περαιτέρω δικαστικές διεκδικήσεις.

Αυτό σημαίνει πως τα ποσά θα δοθούν χωρίς να γίνει παρακράτηση 20% φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στην πηγή, όπως προβλέπεται για εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις που καταβάλλονται αναδρομικά.

Ωστόσο τα αναδρομικά θα φορολογηθούν με τις γενικές διατάξεις ως εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις και οι συνταξιούχοι που θα τα λάβουν θα πρέπει να κάνουν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις για το 2015 και το 2016, ώστε να φορολογηθούν αναλόγως με το εισόδημά τους.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Άγρια δολοφονία στην Καλλιθέα: «Γάζωσαν» 60χρονο καταδικασμένο για δολοφονίες