ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσουκαλάς στο Newsbomb.gr για πρώτη κατοικία: «Οι δανειολήπτες από ιδιοκτήτες... ενοικιαστές»

Τσουκαλάς στο Newsbomb.gr για πρώτη κατοικία: «Οι δανειολήπτες από ιδιοκτήτες... ενοικιαστές»

Kατατέθηκε την Τετάρτη (21/10) το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010 σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 6 § 1 ΕΣΔΑ ως προς την εύλογη διάρκεια της πολιτικής δίκης, τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αποτελείται συνολικά από 76 άρθρα, τα οποία συνιστούν ένα συνεκτικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο, που αποσκοπεί αφενός στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης και αφετέρου στον εκσυγχρονισμό των διατάξεων του Κώδικα Δικηγόρων.

Εισάγονται δικονομικές ρυθμίσεις που καταλείπουν άθικτες τις διατάξεις ουσιαστικού δικαίου του Ν. 3869/2010 και αποσκοπούν στην επίσπευση της εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη ως την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Το μέλλον που επιφυλάσσει στους οφειλέτες που θα πτωχεύουν είναι εφιαλτικό, εκτιμούν οι ειδικοί καθώς θα εκποιείται το σύνολο της περιουσίας τους.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον γνωστό δικηγόρο Κώστα Τσουκαλά για να εξηγήσει ποιες είναι οι αλλαγές που θα φέρει ο νέος πτωχευτικός κώδικας και το τι θα γίνει με την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών.

«Το σύνολο των φορέων που είχαν κληθεί για διαβούλευση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής δήλωσαν την έντονη αντίθεση τους. Μόνο η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών έδωσε συγχαρητήρια στο Υπουργείο για το νέο πλαίσιο» είπε ο κ. Τσουκαλάς. «Πρώτη φορά από την υπαγωγή της χώρας στα Μνημόνια, δεν θα υφίσταται διάταξη προστασίας της πρώτης κατοικίας για τους δανειολήπτες που χωρίς ευθύνη τους, λόγω της οικονομικής κρίσης, αδυνατούν να πληρώσουν το σύνολο των δανείων τους» πρόσθεσε.

Οι 50 πρώτες σελίδες του νομοσχεδίου αναφέρονται στις διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ πιστωτών και οφειλέτη.

«Δεν έχουν καμία δεσμευτικότητα για τα πιστωτικά ιδρύματα , καθώς οι τράπεζες δεν υποχρεούνται καν να απαντήσουν στην αίτηση του δανειολήπτη» επισημαίνει ο δικηγόρος.

Όπως μας εξηγεί ο κ. Τσουκαλάς «προβλέπεται η πτώχευση των φυσικών προσώπων με την ρευστοποίηση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη και την ταυτόχρονη κατάργηση του ακατάσχετου εφόσον το εισόδημα του δανειολήπτη το ακατάσχετο των 1.250 για μισθούς και συντάξεις».

Από ιδιοκτήτης ... ενοικιαστής

Σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά για τα ευάλωτα νοικοκυριά προβλέπεται η δυνατότητα από ιδιοκτήτες να γίνουν ενοικιαστές στο σπίτι τους.

Το άρθρο 217, που αναφέρεται στα ευάλωτα νοικοκυριά, έχει αυστηρότατα εισοδηματικά κριτήρια (7.000 ευρώ για τον άγαμο και 120.000 ευρώ αντικειμενική αξία κατοικίας, 10.500 ευρώ για τον έγγαμο και 135.000 ευρώ αντικειμενική αξία, 14.000 ευρώ για τριμελή οικογένεια και 150.000 ευρώ αντικειμενική αξία, και 17.500 ευρώ και 165.000 ευρώ αντικειμενική αξία για τετραμελή οικογένεια).

«Για αυτούς προβλέπεται το δικαίωμα, αφού ρευστοποιηθούν τα λοιπά περιουσιακά τους στοιχεία, να μεταβιβάσουν την πρώτη κατοικία τους στο Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, να παραμείνουν στο ακίνητο ως μισθωτές καταβάλλοντας μίσθωμα για 12 έτη» διευκρινίζει ο δικηγόρος.

«Η πανηγυρική δήλωση κύκλων της κυβέρνησης ότι "δεν θα πλειστηριαστούν κατοικίες ευάλωτων νοικοκυριών, που θα ρυθμίσουν βάσει του νόμου τις οφειλές τους", παραβιάζει ανοιχτές θύρες» τονίζει ο δικηγόρος καθώς όπως μας εξηγεί «για να διενεργηθεί πλειστηριασμός, προϋπόθεση είναι ο δανειολήπτης να έχει την κυριότητα. Στην περίπτωση του νόμου, ο δανειολήπτης θα παραχωρεί μόνος του την κυριότητα, άρα δεν θα συντρέχει λόγος πλειστηριασμού» είπε.

Ερωτηθείς για το τι θα γίνει σε περίπτωση που οι δανειολήπτες δεν καταφέρουν να αποπληρώσουν κάποια δόση του δανείου τους ο κ. Τσουκαλάς είπε «σε περίπτωση που καθυστερήσουν να καταβάλλουν έως και τρία μηνιαία μισθώματα θα απειλούνται με έξωση ενώ μετά την δωδεκαετία θα μπορούν, εφόσον δύνανται, να αποκτήσουν ξανά την κυριότητα του ακινήτου καταβάλλοντας ως τίμημα επαναγοράς το ποσό που θα αντιστοιχεί τότε στην εμπορική αξία του ακινήτου τους» ανέφερε.

Έτσι, «θα αγοράζουν ξανά το ακίνητο στην πραγματική του αξία, χωρίς να προσμετρουνται τα ποσά που έχουν καταβάλλει από την λήψη του αρχικού δανείου μέχρι την ημέρα που σταμάτησαν να καταβάλλουν» είπε ο κ. Τσουκαλάς και πρόσθεσε πως ούτε τα μισθώματα, που θα έχουν καταβάλλει στην δωδεκαετία, θα συμψηφίζονται με το τίμημα επαναγοράς».

Επομένως, για να διατηρήσουν την κυριότητα του ακινήτου, θα έχουν συνολικά καταβάλλει τις μηνιαίες δόσεις που πλήρωναν μέχρι να «κοκκινίσουν», τα μισθώματα 12 ετών και την εμπορική αξία του ακινήτου στο τέλος της δωδεκαετίας.

«Προφανώς πολύ περισσότερα χρήματα, μπορεί και διπλάσια, από αυτά που δανείστηκαν. Και επειδή σε 12 έτη δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν το σπίτι , θα ξαναλάβουν νέο δάνειο από την ίδια τράπεζα για να αγοράσουν το ίδιο σπίτι» κατέληξε ο γνωστός δικηγόρος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Εφιαλτική πρόβλεψη: Ελλάδα όπως Ιταλία με 4.000 κρούσματα την ημέρα