ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά - Τεμπονέρας στο Newsbomb.gr: «Γιατί οι συνταξιούχοι είδαν "πετσοκομμένα" τα ποσά»

Αναδρομικά - Τεμπονέρας στο Newsbomb.gr: «Γιατί οι συνταξιούχοι είδαν "πετσοκομμένα" τα ποσά»

Αναδρομικά: Νέος γύρος για 255.000 συνταξιούχους -  Tουλάχιστον 80.000 δικαιούχοι αναδρομικών είτε αντίκριζαν μηδενικά ποσά είτε ελάμβαναν δραματικά μειωμένα τα ήδη «πετσοκομμένα» ποσά των αναδρομικών τους.

Ολοκληρώνεται, σήμερα Πέμπτη (29/10) η επιστροφή των αναδρομικών ποσών, με τις πληρωμές σε συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, του τ.ΕΤΑΤ , του τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και του τ. ΟΑΠ-ΔΕΗ.

Συνολικά οι καταβολές, αφορούν 1.145.551 συνταξιούχους και το συνολικό ποσό που θα διατεθεί, είναι 1.325.324.058,08 ευρώ.

Με την ολοκλήρωση της επιστροφής των αναδρομικών ποσών στους συνταξιούχους, ο e-ΕΦΚΑ θα δημιουργήσει, τον Νοέμβριο, ψηφιακή πλατφόρμα για τα αναδρομικά ποσά των κληρονόμων των συνταξιούχων και ακολούθως θα υπογραφεί, η σχετική εγκύκλιος, που θα καθορίζει τη διαδικασία και το πλαίσιο της επιστροφής και αυτών των αναδρομικών.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον δικηγόρο κ. Διονύση Τεμπονέρα για να μας εξηγήσει πώς προέκυψαν τα μικρότερα ποσά που αντίκρισαν οι δικαιούχοι-συνταξιούχοι στους λογαριασμούς τους.

«Αναστάτωση προήλθε εδώ και λίγες ημέρες, λόγω των καταγγελιών συνταξιουχικών ενώσεων, που ανέφεραν ότι, τα ποσά των αναδρομικών, που πιστώθηκαν σε περίπου 80.000 δικαιούχους-συνταξιούχους, ήταν λανθασμένα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιπτώσεις, με απώλειες αρκετών εκατοντάδων ευρώ» είπε ο κ. Τεμπονέρας. Όπως διευκρινίζει ο δικηγόρος

Οι λανθασμένες καταβολές αφορούσαν:

  • Στους συνταξιούχους, οι οποίοι κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης από το 2012 και έλαβαν οριστικές συντάξεις κύριων και επικουρικών μετά το 2016 (έπαιρναν μόνο προσωρινή στην κύρια ή οριστική μόνο στην κύρια).
  • Στους συνταξιούχους, στους οποίους η κυβέρνηση, επέλεξε να επιστρέψει αναδρομικά του ν. 4093/12 μόνο στις κύριες συντάξεις, παρά του ότι, η κράτηση του ν.4093/12 υπολογίζεται στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης.

«Προέκυψε λοιπόν το φαινόμενο, όταν οι συνταξιούχοι δεν είχαν λάβει λόγω καθυστέρησης επικουρική σύνταξη, να γινόταν μικρότερη κράτηση έως και μηδενική το επίμαχο ενδεκάμηνο 2015-2016» διευκρίνισε ο κ. Τεμπονέρας.

Η κυβέρνηση απάντησε στις καταγγελίες, μέσω της διοίκησης του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), η οποία, δημιούργησε μία ηλεκτρονική υπηρεσία, που δίνει τη δυνατότητα στον συνταξιούχο να γνωρίζει τα αναδρομικά ποσά, που έχουν πιστωθεί στο λογαριασμό του, ενώ έδωσε τη δυνατότητα στους δικαιούχους, να εκτυπώσουν άμεσα το δικό τους «Ενημερωτικό Σημείωμα Επιστροφής Μειώσεων Συντάξεων».

Σύμφωνα με τον κ. Τεμπονέρα «η τακτική αυτή δεν έλυσε το πρόβλημα καθώς, στο ενημερωτικό σημείωμα, δεν αποτυπώνεται ο ακριβής τρόπος υπολογισμού των αναδρομικών » τόνισε ο δικηγόρος«με αποτέλεσμα να επιτείνεται ακόμα περισσότερο, η σύγχυση μεταξύ των συνταξιούχων που δεν μπορούν να εξακριβώσουν αν τα ποσά των πληρωμών είναι τα ορθά» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επιβεβαίωσε, τις καταγγελίες, ισχυριζόμενο ότι είχε ενημερώσει, έγκαιρα, με δελτίο τύπου στις 16 Σεπτεμβρίου για το πρόβλημα, λίγες ημέρες δηλαδή πριν ξεκινήσουν οι πληρωμές.

Δεσμεύτηκε μάλιστα, ότι οι εν λόγω περιπτώσεις, θα πληρωθούν σε ύστερη φάση και σε κάθε περίπτωση μέχρι τα τέλη του έτους.

«Φυσικά, όπως είναι αντιληπτό, χιλιάδες συνταξιούχοι που δεν πληρώθηκαν αναδρομικά εξοργίστηκαν από την τακτική αυτή, που αφορά σχεδόν 1 στους 10 δικαιούχους» ανέφερε ο κ. Τεμπονέρας.

«Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα, η σύγχυση που επικρατεί, να οδηγεί τους συνταξιούχους είτε σε δικηγορικά γραφεία προκειμένου να ασκήσουν αγωγές, είτε σε ενστάσεις-αιτήσεις θεραπείας, ενώπιον του e-ΕΦΚΑ, για να μην χάσουν τα σχετικά δικαιώματα τους» επισημαίνει ο δικηγόρος

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Τεμπονέρα, το θέμα των αναδρομικών θα συνεχίσει να απασχολεί του συνταξιούχους για πολύ καιρό ακόμα καθώς όπως επισημαίνει:

1.Διακόσιες πενήντα χιλιάδες συνταξιούχοι ήταν εκείνοι που είχαν ασκήσει αγωγές στα διοικητικά πρωτοδικεία της χώρας και αν και πληρώνονται τα αναδρομικά, που αφορούν μόνο τις κύριες συντάξεις τους, με απόφαση της κυβέρνησης, θα συνεχίσουν τις δίκες για να πληρωθούν τόκους, τα δώρα και τις μειώσεις στα αναδρομικά που δεν κατεβλήθησαν για τις επικουρικές.

2. Τον δρόμο της προσφυγής στη δικαιοσύνη, μέσω κατάθεσης νέων αγωγών για την καταβολή και των Δώρων της συγκεκριμένης περιόδου (Ιούλιος 2015-Μάιους 2016), αλλά και για τις επιστροφές στις επικουρικές συντάξεις, ακολουθούν χιλιάδες συνταξιούχοι.

3. Αγωγές κάνουν και αρκετοί από τους χαμηλοσυνταξιούχους για την απόδοση και σε αυτούς των αναδρομικών (800 ευρώ από τα Δώρα σε κάθε δικαιούχο με απολαβές κάτω από 1.000 ευρώ το μήνα), οι οποίοι αποκλείστηκαν από την τρέχουσα διαδικασία

4. Πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να καταθέσουν αιτήσεις θεραπείας στον e-ΕΦΚΑ (ηλεκτρονικά) για την διαφορά στις συντάξεις μεταξύ του 2012 και του 2013 (μειωμένες καταβολές), στις περίπτωσης που το εκκαθαριστικό του Ταμείου τώρα, (2020) δείχνει μικρότερο ποσό επιστροφής.

5.Οι κληρονόμοι των συνταξιούχων, αναμένουν τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για την απόδοση των αναδρομικών σε καθένα χωριστά. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψη των δικαιούχων στα αρμόδια ταμεία ώστε να ακολουθήσει δειγματοληπτικός έλεγχος και διασταυρώσεις μεταξύ των δικαιούχων, για να μην προκύψουν διπλο-πληρωμές.

Η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στην καταβολή νέου γύρου αναδρομικών σε περίπου 255.000 συνταξιούχους το τελευταίο δίμηνο του έτους. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει εξασφαλίσει περισσότερα από 350 εκατ. ευρώ, προκειμένου να προχωρήσει:

  • Στην αύξηση των κύριων συντάξεων και στην καταβολή των αναδρομικών 15 μηνών για 190.000 ασφαλισμένους με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.
  • Στην αύξηση και στην καταβολή αναδρομικών με βάση το νέο καθεστώς απασχόλησης 30.000 συνταξιούχων που εργάζονται, οι οποίοι θα πάρουν αναδρομικά από τον Μάρτιο του 2020 και μετά.
  • Στην αύξηση των 35.000 προσωρινών συντάξεων που έχουν εκδοθεί από τις 13/5/2016. Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνική Ασφάλισης, e-ΕΦΚΑ θα προχωρήσουν αρχικά στην αύξηση του ποσοστού όλων των προσωρινών συντάξεων μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ενώ εντός Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν η αποπληρωμή αναδρομικών 15 μηνών και η αποκατάσταση των ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξεων για όσους έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

Πιστώσεις

Σε πρώτη φάση θα πιστωθούν τα χρήματα σε όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί από τις 13 Μαΐου του 2016 και μετά ενώ σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσουν οι «παλαιοί» συνταξιούχοι, καθώς απαιτείται συμψηφισμός με την προσωπική διαφορά που έχει καταγραφεί.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμένεται να ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2021.

Αναφορικά με τις επιστροφές των ποσών ο κ. Τεμπονέρας εκτιμά πως «όλες οι ανωτέρω διαδικασίες παρά τις δεσμεύσεις του αρμόδιου Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ.Βρούτση, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ολοκληρωθούν ως τα τέλη του έτους» τόνισε.

Και αυτό καθώς όπως μας εξήγησε «οι προσαρμογές στα πληροφοριακά συστήματα, οι έλεγχοι των δικαιολογητικών, το μειωμένο προσωπικό του e-ΕΦΚΑ λόγω πανδημίας κλπ. καθιστούν το εγχείρημα αρκετά δύσκολο. Παράλληλα εκκρεμεί ακόμα σε δικαστικό επίπεδο η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους δημοσίους υπαλλήλους, για να κριθεί αν οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι, ορθώς αποκλείστηκαν από τις περικοπές του ν.4051/2012» είπε.

Τέλος θυμίζουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να καταβάλλει και άλλες τρεις κατηγορίες αναδρομικών:

α. Τα αναδρομικά από την εφαρμογή του ν.4670/2020 για όσους έχουν πάνω απο 30 έτη ασφάλισης.

β. Τα αναδρομικά από την μείωση του πέναλτι στην απασχόληση συνταξιούχων (μειώθηκε από το -60% στο -30%).

γ. Τα αναδρομικά από την αύξηση των προσωρινών συντάξεων στο 70% και 80%.

«Όλα τα ανωτέρω, έχουν ως αποτέλεσμα, να εντείνεται η δυσπιστία ασφαλισμένων και συνταξιούχων προς το ίδιο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Η πολύμηνη αναμονή, η έλλειψη ενημέρωσης, η αλλαγή των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης και βεβαίως η οικονομική κρίση, έχουν φέρει τους συνταξιούχους στα όρια τους. Η άμεση περαίωση των εκκρεμοτήτων δίχως ''εκπτώσεις'' στα δικαιώματα του συνταξιουχικού κόσμου, αποτελεί ελάχιστη υποχρέωση της κυβέρνησης» κατέληξε ο κ. Τεμπονέρας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: D-Day αυτή η Παρασκευή για τις κυβερνητικές αποφάσεις