ΑΝΑΛΥΣΗ NEWSBOMB.GR

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλες οι αλλαγές στα εργασιακά - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Όλες οι αλλαγές στα εργασιακά - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τους βασικούς άξονες του νέου εργασιακού νομοσχεδίου,  παρουσίασε την Πέμπτη (29/10) ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης στο υπουργικό συμβούλιο.

Ψηφιακή κάρτα εργασίας

Θεσπίζεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας για την on-line παρακολούθηση του πραγματικού ωραρίου των εργαζομένων, την καταπολέμηση της «μαύρης εργασίας» και των απλήρωτων υπερωριών και τη διευκόλυνση της διευθέτησης του ωραρίου.

Συγκεκριμένα, οι εργοδότες θα δηλώνουν πλέον ψηφιακά τα σχήματα ωραρίου ή τροποποίησης ωραρίου με ψηφιακές, ώστε να διασταυρώνονται αυτόματα σε πιθανό έλεγχο από τους επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Θα ακολουθήσει η εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας του εργαζόμενου, που θα είναι συνδεδεμένη με το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» σε πραγματικό χρόνο.

Έτσι θα υπάρχει καλύτερη διασταύρωση των στοιχείων για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και την επιβολή προστίμων σε περίπτωση πραγματοποίησης υπερωριών που δεν πληρώνονται.

Σε ό,τι αφορά τις υπερωρίες, η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας θα καταγραφεί ακριβώς τις υπερωρίες και δεν θα μπορεί ο εργοδότης να ισχυριστεί ότι δεν έγιναν.

Το 8ωρο μπορεί να γίνει 10ωρο χωρίς αμοιβή αλλά με ρεπό

Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους έως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας.

Ειδικότερα, θα δίνεται η δυνατότητα σε εργοδότη και εργαζόμενο να συμφωνούν την «κάλυψη» της υπέρβασης του χρόνου απασχόλησης μιας ημέρας με αντίστοιχη μείωση σε άλλη ημέρα, ρεπό, πρόσθετη άδεια κλπ, κατόπιν αιτήματος του εργαζομένου ή του εργοδότη που ο αντισυμβαλλόμενος μπορεί να αρνηθεί μόνο για σοβαρό λόγο. Έτσι, ένας εργαζόμενος εφόσον το συμφωνήσει με την επιχείρηση θα καλείται να εργαστεί μια ημέρα 10 ώρες και μπορεί την επόμενη ημέρα να εργαστεί δύο ώρες λιγότερο ή να πάρει ρεπό ή άδεια ή να εργαστεί λιγότερες ώρες άλλες ημέρες μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Αύξηση των υπερωριών

Παράλληλα το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει και αύξηση των υπερωριών ανεβάζοντας το πλαφόν των 120 ωρών ανά εξάμηνο.

Οι ώρες υπερωριακής εργασίας που χορηγούνται σήμερα από τις οικείες Κοινωνικές Επιθεωρήσεις Εργασίας (ΣΕΠΕ) είναι 120 ώρες ετησίως προκειμένου περί μη βιομηχανικών επιχειρήσεων και 30 ή 25 ώρες ανάλογα με τις κατηγορίες των βιομηχανικών επιχειρήσεων όπως αυτές καθορίζονται ανά εξάμηνο με κοινές υπουργικές αποφάσεις των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Οικονομικών.

Σύμφωνα με το άρθρο 74 του Ν.3863/2010 η νόμιμη υπερωρία υπολογίζεται ως εξής:

  • Εργασία από 46η (πενθήμερο) και 49η (εξαήμερο) έως 120 ώρες ετησίως νόμιμης υπερωρίας, αμείβεται με προσαύξηση 40% στο καταβαλλόμενο ωρομίσθιο.
  • Η υπέρβαση των 120 ωρών νόμιμη υπερωρίας ετησίως αμείβεται με προσαύξηση 60% στο καταβαλλόμενο ωρομίσθιο.

Μεταξύ άλλων στο σχέδιο νόμου θα καθορίζονται αντικειμενικά κριτήρια για τον προσδιορισμό της έννοιας του διευθυντικού στελέχους που δεν θα δικαιούται υπερωρίες, κάτι που μέχρι σήμερα ερμηνεύεται κατά διαφορετικό τρόπο από κάθε Επιθεώρηση Εργασίας, με αποτέλεσμα όλες οι επιχειρήσεις να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή με πρόστιμα.

Άδεια τοκετού και στον πατέρα - Προστασία κατά της απόλυσης

Το νομοσχέδιο προβλέπει ριζικές αλλαγές στο καθεστώς των αδειών στον ιδιωτικό τομέα, με έμφαση στους εργαζόμενους γονείς.

Αναλυτικά προβλέπεται:

  • Άδεια τοκετού στον πατέρα ίση με 14 εργάσιμες
  • Πρόσθετη 6μηνη γονική άδεια (έως ότου το παιδί γίνει 8 ετών) για όλους τους πατέρες και όσες μητέρες δεν λαμβάνουν ήδη την 6μηνη παροχή προστασίας μητρότητας. Από τους 6 μήνες, οι δύο πρώτοι πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό.
  • Άδεια φροντίδας ανήμπορου γονέα, παιδιού, αδελφού, συζύγου ή συντρόφου ίση με 5 εργάσιμες ημέρες ετησίως.
  • Άδεια ανώτερης βίας (για παρόμοιο λόγο) ίση με 2 εργάσιμες ετησίως.
    Διευκολύνσεις στους γονείς και φροντιστές με ανάγκη (τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο κλπ).
  • Ευνοϊκές ρυθμίσεις για γονείς διδύμων, τριδύμων κλπ και για μονογονεϊκές οικογένειες.
  • Προστασία των νέων πατέρων κατά της απόλυσης για χρονικό διάστημα 2 μηνών από τον τοκετό για το πρώτο παιδί, 4 μηνών για το 2ο παιδί και 6 μηνών για κάθε επόμενο.

Τι αλλάζει για τους νέους γονείς

Η γονική άδεια ανατροφής του παιδιού αυξάνεται στους 6 μήνες και μπορούν να την πάρουν και οι δύο γονείς, ενώ σήμερα έχει διάρκεια 4 μηνών, είναι άνευ αποδοχών και μπορεί να την πάρει μόνο η μητέρα.

Σύμφωνα με την ρύθμιση, κάθε εργαζόμενος γονέας έχει δικαίωμα στην άδεια, την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει συνεχόμενα ή τμηματικά μέχρι το παιδί να συμπληρώσει την ηλικία των 8 ετών (σήμερα είναι μέχρι 6 ετών).

Οι δύο πρώτοι μήνες θα είναι πληρωμένοι από τον ΟΑΕΔ, ενώ οι υπόλοιποι θα είναι άνευ αποδοχών. Βασική προϋπόθεση ο εργαζόμενος γονέας να έχει συμπληρώσει έναν χρόνο συνεχόμενης ή διακεκομμένης εργασίας στον ίδιο εργοδότη.

Τη νέα γονική άδεια ανατροφής του παιδιού δικαιούνται στο διπλάσιο γονείς διδύμων, τριδύμων κ.λ.π για κάθε παιδί ξεχωριστά.

Με άλλη ρύθμιση, το νέο σχέδιο νόμου προβλέπει μεγαλύτερη άδεια πατρότητας στους νέους μπαμπάδες, που σήμερα έχουν μόλις 2 ημέρες μόλις γεννιέται το παιδί.

Υπενθυμίζεται πως στον ιδιωτικό τομέα η άδεια μητρότητας ανέρχεται σε 17 εβδομάδες, ενώ στον δημόσιο τομέα είναι 2 μήνες πριν και 3 μήνες μετά τον τοκετό.

Η άδεια πατρότητας χορηγείται υποχρεωτικώς από τον εργοδότη με αποδοχές και δεν εξαρτάται από προηγούμενη απασχόληση ή προϋπηρεσία, τη συζυγική ή οικογενειακή κατάσταση του εργαζομένου.

Συνδικαλιστικός νόμος - Καταπολέμηση στις χρόνιες υπερβολές του συνδικαλιστικού κινήματος

Μεταξύ άλλων:

  • H Γ.Σ. των συνδικαλιστικών οργανώσεων πρέπει να παρέχει πραγματική πρακτική δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου εξ αποστάσεως, ηλεκτρονικώς, ιδίως για τη λήψη απόφασης απεργίας, στην προειδοποίηση για απεργία θα πρέπει να αναφέρονται και τα αιτήματα και οι λόγοι που τα θεμελιώνουν,
  • Tο προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας, που πρέπει να εξακολουθεί να εργάζεται σε περίπτωση απεργίας στις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο, στο δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ, ορίζεται σε τουλάχιστον 40%,
  • Aν εκπρόσωπος εργοδότη παραλείψει να κάνει όλα όσα πρέπει για να καθοριστεί το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας, τελεί ποινικώς κολάσιμη πράξη,
  • Aπαγορεύονται οι καταλήψεις χώρων και εισόδων και η άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας. Αν λάβουν χώρα, η απεργία καθίσταται παράνομη. Όσοι μετέχουν σε κατάληψη ή βιαιοπραγούν, τελούν ποινικώς κολάσιμη πράξη.

Θεσπίζονται δύο επιπλέον υποχρεωτικές αργίες το χρόνο

Προστίθενται η 1η Ιανουαρίου και η 28η Οκτωβρίου στις υποχρεωτικές αργίες.

H διαφορά μεταξύ των υποχρεωτικών αργιών και των προαιρετικών, είναι ότι στις υποχρεωτικές αργίες απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις γιορτές. Συνεπώς αν κάποιος μισθωτός απασχοληθεί τις ημέρες αυτές θα πληρωθεί επιπλέον.

Συγκεκριμένα θα λάβει ένα επιπλέον ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% υπολογιζόμενη επί του νόμιμου ωρομισθίου για όσες ώρες απασχοληθεί κατά την ημέρα αυτή.

Απολύσεις

Θεσμοθέτηση δικαιώματος, μετά την προειδοποίηση για απόλυση και μέχρι αυτήν, ο εργοδότης να δικαιούται να αξιώσει να μην προσέρχεται ο εργαζόμενος στην εργασία, αλλά βεβαίως να μισθοδοτείται.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός – Διάγγελμα Μητσοτάκη: Οι τρεις ταχύτητες του σχεδίου που μπαίνει σε εφαρμογή τον Νοέμβριο