ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκλειστικό Newsbomb.gr για προσωρινές συντάξεις: Τα ποσά, οι αυξήσεις και οι ημερομηνίες πληρωμής

Αποκλειστικό Newsbomb.gr για προσωρινές συντάξεις: Τα ποσά, οι αυξήσεις και οι ημερομηνίες πληρωμής

Συντάξεις - Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις: : Ο γνωστός δικηγόρος Διονύσης Τεμπονέρας μιλά αποκλειστικά στο Newsbomb.gr - για τις προσωρινές συντάξεις - Αναλυτικός οδηγός - Όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Σημαντική «ανάσα» ρευστότητας έρχεται, εν όψει εορτών, για 35.000 χιλιάδες υποψηφίους συνταξιούχους, λόγω της αύξησης των προσωρινών συντάξεων που καταβάλλονται από σήμερα και μέχρι την 1η Δεκεμβρίου του 2020 μαζί με την προκαταβολή των συντάξεων Δεκεμβρίου.

Αναλυτικός οδηγός

από τον δικηγόρο Διονύση Τεμπονέρα.

Τα ποσά των αναδρομικών ξεκινούν από τα 1.140 ευρώ και φτάνουν και τις 7.000 για τις πολύ υψηλές συντάξεις.

Περίπου 35.000 υποψήφιοι συνταξιούχοι που κατέθεσαν για σύνταξη μετά τον «νόμο Κατρούγκαλου» (ν.4387/2016), δηλαδή μετά τις 13.5.2016 θα έχουν αύξηση μέχρι και 250 ευρώ το μήνα αναδρομικά από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης τους.

Βασική προϋπόθεση είναι να μην έχει εκδοθεί η απόφαση τη κύριας σύνταξης τους.

Επιχειρείται προσωρινή λύση στο ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων.

Η ανάγκη προέκυψε με νομοθετική ρύθμιση του καλοκαιριού (σύμφωνα με το άρθρο 115 του ν.4714/2020) λόγω και της εκτόξευσης των εκκρεμών συντάξεων που αγγίζουν πλέον τις 360.000.

Χιλιάδες συνταξιούχοι ήταν αδύνατο να επιβιώσουν με τις πενιχρές προσωρινές συντάξεις, αναμένοντας για περισσότερο από 3 χρόνια την οριστική απόφαση συνταξιοδότησης σε πολλές περιπτώσεις.

Πώς θα υπολογίζεται εφεξής η προσωρινή σύνταξη

Η προσωρινή σύνταξη στα Ταμεία μισθωτών αυξάνεται στο 80% του μέσου μισθού του τελευταίου έτους, αντί 50% που είχε υπολογιστεί στις αιτήσεις από 13/05/2016.

Στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολουμένους και τους αγρότες αυξάνεται στο 70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος του τελευταίου 12μήνου, αντί 50% που είχε υπολογιστεί στις αιτήσεις από 13/5/2016.

Ειδικότερα, το ποσοστό της προσωρινής σύνταξης αυξάνεται από 50% σε 70% για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ασφαλισμένους στον τ. ΟΓΑ, και σε ποσοστό 80% για τους μισθωτούς.

Για τους μισθωτούς το ποσό της προσωρινής σύνταξης υπολογίζεται ως το 80% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου κατά τους 12 μήνες ασφάλισης που προηγούνται της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Επίσης για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ασφαλισμένους στον τ. ΟΓΑ καταβάλλεται αντίστοιχα ποσοστό 70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος των 12 τελευταίων μηνών ασφάλισης που προηγούνται της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται η αύξηση του ποσοστού της κύριας σύνταξης και η περαιτέρω ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων και μάλιστα αναδρομικά.

Η αύξηση προβλέπεται από την ημερομηνία της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης για τους ασφαλισμένους που υπέβαλαν αίτηση για χορήγηση προσωρινής σύνταξης, σύμφωνα με το οποίο οι ασφαλισμένοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης με ηλεκτρονικό τρόπο δικαιούνταν ως ποσοστό προκαταβολής το 50% της κύριας σύνταξης.

Επίσης, για τους μισθωτούς και τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ η προσωρινή σύνταξη δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί σε είκοσι έτη ασφάλισης, ήτοι 384 ευρώ, και να υπερβαίνει το ποσό που ισούται με το διπλάσιο αυτής, δηλαδή 768 ευρώ.

Για τους αυτοτελώς απασχολουμένους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, η προσωρινή σύνταξη δεν μπορεί να είναι μικρότερη από την εκάστοτε εθνική σύνταξη που αντιστοιχεί σε 20 έτη ασφάλισης και μεγαλύτερη από το ποσό που ισούται με το ύψος της εθνικής σύνταξης πολλαπλασιαζόμενο επί δυόμισι φορές, στο ύψος που διαμορφώνεται κάθε φορά, ήτοι 960 ευρώ.

Τι συμβαίνει με τους συνταξιούχους λόγω θανάτου

Για τους συνταξιούχους λόγω θανάτου που δεν έχουν πάρει οριστική σύνταξη, η προσωρινή αυξάνεται στο 70% της σύνταξης του θανόντος που πιθανότατα θα προσεγγίζει το πραγματικό ύψος της οριστικής σύνταξης.

Τι συμβαίνει με τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας;

Για τους δικαιούχους αναπηρικής σύνταξης, η προσωρινή θα καταβάλλεται ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας, ως εξής:

α) προσωρινή 75% με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79,99% και

β) προσωρινή 50% με αναπηρία έως 66,99%.

Σε περιπτώσεις αίτησης για μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος, το ποσό της προσωρινής σύνταξης μειώνεται 6% για κάθε έτος που υπολείπεται από τη συμπλήρωση του εκάστοτε ορίου ηλικίας για την πλήρη σύνταξη.

Ποιους δεν αφορά η ρύθμιση

Εκτός αύξησης της προσωρινής τους σύνταξης μένουν οι υποψήφιοι συνταξιούχοι του Δημοσίου, των οποίων η προσωρινή σύνταξη θα εξακολουθήσει να υπολογ’ιζεται με τον παλιό τρόπο.

Σε ποιες περιπτώσεις δεν χορηγείται προσωρινή σύνταξη

Δεν χορηγείται προσωρινή σύνταξη:

  • Όταν ο ασφαλισμένος δεν το επιθυμεί.
  • Όταν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.
  • Όταν θεμελιώνεται δικαίωμα με συνυπολογισμό χρόνου στο εξωτερικό.
  • Όταν δεν έχουν κατατεθεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
  • Όταν λαμβάνεται και άλλη κύρια σύνταξη για την ίδια αιτία.
  • Όταν είναι απαραίτητη η αναγνώριση χρόνων ασφάλισης εκτός αν εκδοθεί η απόφαση αναγνώρισης μετά την αίτηση.
  • Όταν υπάρχουν οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές πάνω από 4.000 ευρώ στον ΟΓΑ, 15.000 ευρώ στο ΕΤΑΑ ή 20.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλιο κορονοϊού: «Κλείδωσε» η συμφωνία της Κομισιόν και με την Moderna