ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Από πότε και πόσο θα αυξηθεί ο μισθός των ιδιωτικών υπαλλήλων

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Από πότε και πόσο θα αυξηθεί ο μισθός των ιδιωτικών υπαλλήλων

Νέο τοπίο για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα διαμορφώνεται από το 2021 λόγω της μείωσης κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών - Πώς διαμορφώνονται οι νέοι μισθοί από την 1η Γενάρη του 2021. 

Αυξήσεις στις καθαρές αποδοχές των ιδιωτικών υπαλλήλων που ξεκινούν από τα 8 ευρώ τον μήνα στον κατώτατο μισθό των 650 και φθάνουν ή ξεπερνούν τα 23 ευρώ σε μισθωτούς με μηνιαίο μισθό ίσο ή υψηλότερο των 2.000 ευρώ φέρνει η μείωση των εισφορών κατά 3 μονάδες το 2021.

Αντίστοιχα, για τους εργοδότες, το κέρδος από το «ψαλίδι» των ασφαλιστικών εισφορών ξεκινά από 12 ευρώ το μήνα για τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και ξεπερνά τα 35 ευρώ, εάν ο μισθός είναι άνω των 2.000 ευρώ.

Η διάταξη στο νομοσχέδιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2021 οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών εργαζομένων σε φορείς εκτός δημόσιων υπηρεσιών θα μειωθούν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες ως εξής:

Οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα μειώνονται:

  • Κατά 1,85 ποσοστιαίες μονάδες (πμ) των ασφαλίστρων υπέρ κλάδου ανεργίας. Η μείωση επιμερίζεται κατά 1,49 πμ στο ασφάλιστρο του εργοδότη και κατά 0,36 πμ στο ασφάλιστρο του εργαζομένου.

Το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ ανεργίας διαμορφώνεται σε 2,4 % και κατανέμεται 1,2% στον εργοδότη και 1,2% στον εργαζόμενο.

  • Κατά 0,30 πμ των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών, η οποία θα μειωθεί κατά 0,12 από την εργοδοτική εισφορά υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας (Ε.Κ.Λ.Α) και κατά 0,18 υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Π.Ε.Κ.Ε.).

Το συνολικό ασφάλιστρο διαμορφώνεται σε 0,16% και κατανέμεται κατά 0,06% στους εργοδότες υπέρ Ε.Λ.Π.Ε.Κ.Ε. και κατά 0,10% στους εργαζόμενους υπέρ Ε.Κ.Λ.Α.

  • Κατά 0,85 πμ των ασφαλίστρων υπέρ του Ε.Λ.Ε.Κ.Π. Το αντίστοιχο ασφάλιστρο του εργαζομένου υπέρ Ε.Λ.Ε.Κ.Π. διαμορφώνεται σε 0,35% υπέρ πρώην ΟΕΕ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Γιατί πέφτουν τα κρούσματα στις πόλεις και όχι στην επαρχία