ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρύθμιση οφειλών προς ΟΤΑ: Μέσω εφαρμογής η εξόφληση - Τι περιλαμβάνει το νέο σύστημα

Ρύθμιση οφειλών προς ΟΤΑ: Μέσω εφαρμογής η εξόφληση - Τι περιλαμβάνει το νέο σύστημα

Μέσω εφαρμογής θα μπορούν οι δημότες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς του ΟΤΑ α βαθμού με το νέο σύστημα που προβλέπει εως 120 δόσεις και διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων από 60% εως 100%.

Η ρύθμιση αφορά πάσης φύσεως οφειλές σε Δήμους, που αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 3,1 δις ευρώ σε όλη τη χώρα. «Οι αιτήσεις επιχορήγησης από τους Δήμους αθροίζουν το μισό ποσό της οφειλής. Καταλαβαίνεται ότι αν καταφέρουν να εισπράξουν μέρος των οφειλών θα ενισχυθούν τα ταμεία τους» είπε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος.

Μάλιστα, εξήγησε ότι η ρύθμιση αφορά οφειλές για ενοίκια, μισθώματα κυλικείων, κλίσεις και οποιαδήποτε άλλη οφειλή. «Η καινοτομία της ρύθμισης είναι ότι για πρώτη φορά οι αιτήσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά. Από 1.3.2021 εως 30.7.2021 ο πολίτης θα ενημερώνεται για τις οφειλές του και θα μπορεί να υποβάλει αίτηση ρύθμισης.

Στην ίδια εφαρμογή θα αναρτηθούν από τους Δήμους όλες οι βεβαιώσεις οφειλών ώστε οι πολίτες να μπορούν να δούν τα ποσά του χρωστούν. Επίσης, το σύστημα θα διασυνδεθεί με το διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ ώστε οι πληρωμές να γίνονται ηλεκτρονικά χωρίς να πηγαίνουν στα γκισέ των δήμων» εξήγησε ο κ. Λιβάνιος.

Υπενθυμίζεται πως η ρύθμιση αφορά όλες τις οφειλές που δημιουργήθηκαν έως την 31.12.2020 και βεβαιώθηκαν ή θα βεβαιωθούν μέχρι 28.2.2021 κατατέθηκε στην Βουλή.Η ρύθμιση αφορά τόσο τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας αλλά και όλα τα χρέη του παρελθόντος καθώς δεν προβλέπεται κατώτερο χρονικό όριο γέννησης οφειλής.

Κατά συνέπεια θα συμπεριληφθούν σε αυτή και χρέη από κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας που είχαν «κοπεί» την περίοδο 2015 – 16 αλλά πρόσφατα έγιναν απαιτητές από τους παραβάτες. Σύμφωνα με την διάταξη αν ο οφειλέτης καταβάλει εφάπαξ το ποσό της οφειλής τότε διαγράφονται όλες οι προσαυξήσεις, τόκοι και πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλος.

Αν εξοφληθούν σε 2 εως 12 δόσεις η απαλλαγή ανέρχεται σε 90%

Αν εξοφληθούν σε 13 εγς 48 δόσεις απαλλαγή κατά 80%

Αν εξοφληθούν σε 49 εως 72 δόσεις απαλλαγή 70%Αν εξοφληθούν σε 73 εως 120 δόσεις απαλλαγή 60%.

Να σημειωθεί ότι στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές που α) τελούν σε αναστολή, διοικητική ή εκ του νόμου β) έχουν υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής η οποία είναι σε ισχύ, με απώλεια των ευεργετημάτων της προηγούμενης ρύθμισης και χωρίς η υπαγωγή τους να συνεπάγεται επιστροφή καταβληθέντων ποσών γ) δεν έχουν βεβαιωθεί επειδή εκκρεμεί γι αυτές δικαστική αμφισβήτηση σε οποιοδήποτε βαθμό, εφόσον στην τελευταία περίπτωση ο οφειλέτης παραιτηθεί από τα ασκηθέντα ένδικα βοηθήματα ή μέσα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καθολικό lockdown και στην Κοζάνη - Αυτά είναι τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ