ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μητσοτάκης: Ανοίγει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα - «Παγώνει» το πρόστιμο των 500 ευρώ για 10 ημέρες

Μητσοτάκης: Ανοίγει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα - «Παγώνει» το πρόστιμο των 500 ευρώ για 10 ημέρες

Κορονοϊός: Ανοίγουν τα καταστήματα λιανεμπορίου σε όλη τη χώρα τη Δευτέρα 18/01 - Τι ανακοίνωσε  πρωθυπουργός από τη βήμα της Βουλής.

Το άνοιγμα των καταστημάτων σε όλη τη χώρα – εκτός της εστίασης - καθώς και την πρόθεσή του να μην αυξηθεί στα 500 ευρώ, όπως είχε ανακοινώσει κατά την πρωτολογία του, το πρόστιμο για την παραβίαση των μέτρων κατά του κορονοϊού αλλά να μείνει στα 300 ευρώ για μια εβδομάδα τουλάχιστον εξέφρασε λίγο πριν πέσει η αυλαία της συζήτησης στη Βουλή ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα την Παρασκευή, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των λοιμωξιολόγων, με τον υπουργό να παρουσιάζει το πλάνο της κυβέρνησης για το άνοιγμα των καταστημάτων του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα.

Οι ειδικοί έδωσαν μεν το «πράσινο φως» για το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα, ωστόσο, οι αγορές θα γίνονται σε όλη τη χώρα με πολύ αυστηρούς περιορισμούς. Παράλληλα, δόθηκε η έγκριση για το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία αναφέρουν ότι οι πολίτες θα μπορούν να μπαίνουν στα καταστήματα και να ψωνίζουν μέσω της διαδικασίας click in shop, ωστόσο θα υπάρχουν όρια στον αριθμό των ατόμων και χρονικός περιορισμός δύο ωρών, ο οποίος θα προκύπτει από την ώρα αποστολή του SMS στο 13033.

Παραμένει στα 300 ευρώ το πρόστιμο για 10 ημέρες

Το ενδεχόμενο να υπάρξει κατηγοριοποίηση ως προς την επιστροφή της επιστρεπτεας προκαταβολής άφησε ανοιχτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ δήλωσε ότι θα διατηρήσει στα 300 ευρώ το πρόστιμο για τι από εμένα δέκα ημέρες και θα αξιολογήσει η κυβέρνηση στη συνέχεια.

«Ο κύριος Τσίπρας λέει όλα επιστρεπτέα να μην είναι επιστρεπτέα. Η κυρία Γεννηματά λέει κάτι πιο ενδιαφέρον που είναι και πιο κοντά στην σκέψη της κυβέρνησης, να υπάρχουν κριτήρια» είπε ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια σχολίασε:

«Άκουσα τον κύριο Τσίπρα να λέει κάτι και το βρήκα ενδιαφέρον. Αναφέρθηκε στα πρόστιμα και είπε ότι δεν θέλουμε το πρόστιμο να είναι τιμωρητικό. Γιατί υπάρχει όμως το πρόστιμο; Για να τιμωρηθεί κάποιος που παραβιάζει έναν κανόνα και εν προκειμένω η παραβίαση αυτού του κανόνα έχει επίπτωση σε όλη την κοινωνία. Όμως, σε μια ένδειξη καλής πρόθεσης είμαι διατεθειμένος να κρατήσω το πρόστιμο στα 300 ευρώ για να δούμε πως θα ανταποκριθεί η αγορά και οι πολίτες, κάνοντας πάντα μία έκκληση ότι ο σκοπός δεν πρέπει να είναι κατασταλτικός, πρέπει να είναι σκοπός συμμόρφωσης».

Στόχος είναι να εμποδίσουμε στο μέτρο του δυνατού μια άνοδο των κρουσμάτων

Στην τριτολογία του ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στην πρωτοβάθμια φροντίδα, είπε πως η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ έθεσε ένα θέμα που απασχολεί και τον ίδιο.

Η αλήθεια είναι ότι όταν κάναμε τη διάγνωση του τι δεν πήγε καλά στη Μακεδονία, διαπιστώσαμε ότι πολλοί ασθενείς εκτός αστικών κέντρων έφθαναν στα νοσοκομεία όταν ήταν ήδη αργά, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο σημείο αυτό επεσήμανε πως αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.

Απαντώντας παράλληλα στον κ. Τσίπρα ανέφερε ότι η διασωλήνωση δεν βοηθάει πάντα και ότι καλούνται οι γιατροί να αποφασίσουν αν μπορεί πραγματικά να προσφέρει.

Απάντησε επίσης στην κ. Γεννηματά ότι 3 δισεκατομμύρια έχουν προβλεφθεί για την Υγεία στην πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ανέλυσε τους επιμέρους τομείς που θα καλύψουν.

Περνώντας στη συνέχεια στη λειτουργία του λιανεμπορίου, επεσήμανε πως η απόφαση ελήφθη από τους ειδικούς, θα ανοίξει το λιανεμπόριο εκτός από τις κόκκινες περιοχές και απηύθυνε έκκληση για επιπλέον στήριξη ώστε να αποδώσει το άνοιγμα και να λειτουργήσει το λιανεμπόριο με κανόνες γιατί τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει το άνοιγμα της αγοράς.

Στόχος είναι αν και κανείς δεν μπορεί να δώσει καμία εγγύηση να εμποδίσουμε στο μέτρο του δυνατού μια άνοδο των κρουσμάτων, είπε ο πρωθυπουργός.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 610 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 34 νεκροί σε 24 ώρες, στους 319 οι διασωληνωμένοι