ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Κλιμακώνεται η «μάχη» των βασικών μετόχων

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Κλιμακώνεται η «μάχη» των βασικών μετόχων

Τμηματικά και μέχρι τις 30 Ιουλίου οι εφοπλιστές Γιάννης Καϋμενάκης και Δημήτρης Μπάκος θα αποκτήσουν το 20,58% των μετοχών των αδελφών Αναστάσιου και Δημήτρη Καλλιτσάντση στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ανεβάζοντας το μερίδιό τους στο 25,58% στον κατασκευαστικό όμιλο.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σύμφωνα με την οποία η ναυτιλιακή εταιρεία συμφερόντων των δύο εφοπλιστών Akron Trade and Transport θα αγοράσει τις 44.101.876 κοινές ονομαστικές μετοχές της Pemanoaro Limited των αδελφών Καλλιτσάντση. Αυτές αντιστοιχούν, όπως προαναφέρθηκε, στο 20,58% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση το πρώτο πακέτο των μετοχών 25.600.000, που αντιστοιχεί στο 11,94% της εισηγμένης, θα μεταβιβαστεί από την Pemanoaro στις 26 Ιανουαρίου, δηλαδή μία μέρα πριν από την κρίσιμη έκτακτη Γενική Συνέλευση της κατασκευαστικής. Ωστόσο, όπως γίνεται γνωστό στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το σύνολο των δικαιωμάτων ψήφου για το 20,58% θα ασκείται από την Pemanoaro με βάση τις σχετικές οδηγίες που θα δίνει στην εταιρεία η Akron Trade and Transport.

Οι υπόλοιπες μετοχές της συμφωνίας θα αποκτώνται σταδιακά και κάθε μήνα μέχρι τις 30 Ιουλίου. Για την ακρίβεια, από 3.333.333 μετοχές θα μεταβιβάζονται στην Akron, στις 26 Φεβρουαρίου, 31 Μαρτίου, 30 Απριλίου, 31 Μαΐου και 30 Ιουνίου. Στις 30 Ιουλίου η εταιρεία των εφοπλιστών θα αποκτήσει το τελευταίο πακέτο των 1.835.211 μετοχών.

Ετσι, οι δύο εφοπλιστές ελέγχουν μέσω της Invesco το 5% και της Akron το 20,58%.

Από συνεργάτες των δύο εφοπλιστών διαρρέει η πληροφορία πως «η απόκτηση του 25,8% της Ελλάκτωρ έχει γίνει. Η λογική της Invesco είναι η συνεργασία με τους υπόλοιπους μετόχους και τη Reggeborgh για το καλό της εταιρείας».

Στον αντίποδα, πηγές της ολλανδικής Reggeborgh, η οποία κατέχει το 14,17% των μετοχών της ελληνικής κατασκευαστικής και έχει δικαίωμα απόκτησης και του 12,54% των μετοχών του Λεωνίδα Μπόμπολα, υποστηρίζουν με αφορμή την τελευταία εξέλιξη: «Πρόκειται για μία συμφωνία απόκτησης μετοχών με δόσεις. Δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη καμία αγορά μετοχών του πακέτου του 20,58%. Η κίνηση αυτή», συνεχίζουν οι ίδιοι κύκλοι, «δεν δείχνει καμία πρόθεση να αποκτηθεί μετοχή από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου».

Η Reggeborgh σύμφωνα με συνεργάτες των ολλανδών μετόχων «έχει παρουσιάσει τη μοναδική πρόταση για το μέλλον της εταιρείας και για μία αυτόνομη πορεία της. Είναι η πρόταση που περιλαμβάνει κεφάλαια, τεχνογνωσία και δίνει προοπτική στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ και τους εργαζομένους της», καταλήγουν.

Στο μεταξύ, 9 ημέρες πριν από την κρίσιμη Γενική Συνέλευση των μετόχων της κατασκευαστικής, οι οποίοι καλούνται να ψηφίσουν επί των προτάσεων των δύο διεκδικητών της εισηγμένης για τη διοίκηση, τον διαχειριστικό έλεγχό της και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, πηγές της Invesco σημειώνουν ότι δύο μεγάλες εταιρείες επιμέλειας μετόχων, οι ISS και Glass Lewis & Co, οι οποίες εκπροσωπούν θεσμικούς επενδυτές άνω του 4% στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, συστήνουν την καταψήφιση της πρότασης της Reggeborgh και άλλων μετόχων για την αλλαγή της διοίκησης στην κατασκευαστική εταιρεία.

Οπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, οι δύο εταιρείες επιμέλειας μετόχων δεν έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα αλλαγής των προσώπων της διοίκησης και πως θα είναι προς το συμφέρον των μετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.