ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι ετοιμάζει η κυβέρνηση για την στήριξη της οικονομίας - Τα στοχευμένα μέτρα και τα νέα προγράμματα

Τι ετοιμάζει η κυβέρνηση για την στήριξη της οικονομίας - Τα στοχευμένα μέτρα και τα νέα προγράμματα
Intime News

Οι τελικές αποφάσεις για τα μέτρα στήριξης θα ληφθούν το προσεχές διάστημα και οι ανακοινώσεις αναμένονται την άνοιξη

Ένα νέο πλέγμα μέτρων στήριξης σε επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους χτίζει η κυβέρνηση. Προτεραιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να τεθούν σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα στοχευμένες παρεμβάσεις για να σταθούν όρθιες οι επιχειρήσεις και να προστατευθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και το υπόλοιπο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν στοχευμένα μέτρα στήριξης σε κλάδους που έχουν δεχθεί το σοβαρότερο πλήγμα από την πανδημία αλλά και την επέκταση του δίχτυ ασφαλείας για τους εργαζόμενους.

Όπως επεσήμανε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, από την πρώτη στιγμή της πανδημίας η Κυβέρνηση κάνει πράξη τη δέσμευσή της να μην μείνει κανένας αβοήθητος στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

«Έχουν ήδη διατεθεί 24 δισ. ευρώ, σχεδόν το 15% του Α.Ε.Π. το 2020, και έχουν υπολογιστεί επιπλέον 7,5 δισ. ευρώ για τη νέα χρονιά, τόνισε. Όπως έχει πει ο πρωθυπουργός η Επιστρεπτέα Προκαταβολή θα συνεχιστεί όσο χρειάζεται για να στηριχθούν επιχειρήσεις οι οποίες έχουν μεγάλη πτώση τζίρου. Μάλιστα δεν αποκλείεται και αναδρομική μείωση του ποσοστού επιστροφής στους 3 πρώτους κύκλους, με κυβερνητικούς παράγοντες να τονίζουν πως θα εξετασθεί την κατάλληλη στιγμή. Η Επιστρεπτέα δεν δίνει μόνο ανάσα στις επιχειρήσεις αλλά στηρίζει και την απασχόληση, καθώς μέσω του συγκεκριμένου μέτρου διαφυλάσσονται έως και τον Ιούνιο του 2021 περίπου ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Επίσης προς το παρόν αποθαρρύνονται τα μαζικά «λουκέτα».

Στην επόμενη φάση τα μέτρα θα είναι πιο στοχευμένα. Και αυτό διότι έχοντας δώσει η κυβέρνηση ήδη στην οικονομία 24 δισ. ευρώ τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι πιο στενά. Αυτό που μένει να διαφανεί είναι αν 7,5 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για τον προϋπολογισμό επαρκέσουν, με τις εκτιμήσεις πάντως να υποστηρίζουν πως θα χρειαστούν επιπλέον χρήματα, εκτός κι αν υπάρξει θετική εξέλιξη με την πανδημία. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αποκτήσει πλέον την γνώση και μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν μια ακριβή εικόνα για την πτώση τζίρου ανά εταιρεία και ανά περίοδο για το σύνολο του 2020 και βάσει των δεδομένων θα μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή εξατομικευμένα εργαλεία στήριξης.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το προσεχές διάστημα και οι ανακοινώσεις αναμένονται την άνοιξη. Ωστόσο και τους επόμενους μήνες αναλόγως των αποφάσεων για την άρση ή τη διατήρηση των περιορισμών θα επεκτείνονται τα υφιστάμενα μέτρα στήριξης. Όσον αφορά στα δάνεια, θα υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα «Γέφυρα», που θα επιτρέψει, στις επιχειρήσεις να έχουν σημαντική οικονομική υποστήριξη, για να πληρώνουν τα δάνειά τους. Η κυβέρνηση σχεδιάζει στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κρατική εγγυοδοσία/επιδότηση που θα εκτείνεται μέχρι τον Ιούνιο. Οι πιο ευάλωτες είναι περίπου 600.000 επιχειρήσεις, ατομικές, μικρές και μεσαίες. Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες θεωρούν ότι για όλο το α΄ εξάμηνο του 2021 πρέπει να υπάρξει «γέφυρα σωτηρίας» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα θα προβλέπει κρατική επιδότηση της δόσης για 9 μήνες. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός για την υλοποίηση ενός προγράμματος επιδότησης τόκων για δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αντίστοιχο με το πρόγραμμα που βρίσκεται σε ισχύ έως τέλος Μαρτίου κρίνεται αναγκαίο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να «κοκκινίσουν» χιλιάδες επιχειρηματικά δάνεια. Σύμφωνα με πληροφορίες τα δάνεια των ελεύθερων επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, θα επιδοτούνται έως το ποσό των 250.000 ευρώ με ή χωρίς εξασφαλίσεις και με ετήσιο τζίρο έως 1 εκατ. ευρώ.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη να παρέχεται σε όσους τη χρειάζονται, και αυτό το «μοτίβο» ακολουθεί και η Ευρωπαϊκή Ενωση στα μέτρα που δίδει.

Σε αυτό το πλαίσιο εταιρείες με πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% που ήταν ζημιογόνες το 2020 λόγω μεγάλων δαπανών υπάρχει η πρόταση με βάσει το παραπάνω χαρακτηριστικά να παρέχονται εγγυήσεις για δάνεια τόνωσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Παράλληλα αναμένονται νέες παρεμβάσεις στο πεδίο της ρύθμισης οφειλών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει το «πράσινο φως» σε όλες τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν στις ρυθμίσεις των οφειλών που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας ή που θα δημιουργηθούν έως και το πρώτο μισό του 2021, με χρονικό ορίζοντα στο τέλος του 2022. Η νέα αυτή «γενιά» ρυθμίσεων αφορά σε χρέη προς την εφορία και τα ταμεία επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Επίσης τα κονδύλια του ΕΣΠΑ θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις στο μέτωπο της ρευστότητας.

Προδημοσιεύτηκε η πολυαναμενόμενη δράση «e-λιανικό» από το υπουργείο Ανάπτυξης που έχει στόχο την επιχορήγηση ΜμΕ επιχειρήσεων για την δημιουργία ή την αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) προκειμένου να στηριχθεί η λειτουργία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας κορονοϊού. Επιδοτούνται αιτήσεις μέχρι 5.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση με διακριτό ΑΦΜ. Η Δράση απευθύνεται σε μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του λιανεμπορίου, διατηρούν φυσικό κατάστημα και η λειτουργία τους έχει ανασταλεί για τουλάχιστον μία ημέρα από την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020 και μετά.

Παράλληλα, τρέχει από 4 Ιανουαρίου η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τις επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης που ενδιαφέρονται να λάβουν επιδότηση για θερμαντικά σώματα (σόμπες) για τους εξωτερικούς χώρους. Προβλέπεται ενίσχυση για την αγορά μίας θερμαντικής συσκευής ανά 10 τετραγωνικά μέτρα νόμιμα αδειοδοτημένου εξωτερικού χώρου και έως 100 ευρώ εκάστη (χωρίς ΦΠΑ). Το μέγιστο ποσό επιχορήγησης, ανά χώρο εστίασης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός της εν λόγω δράσης που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, θα αρχίσουν να πληρώνονται οι επιδοτήσεις των 800 εκατομμυρίων ευρώ μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων σε πληττόμενους επιχειρηματίες.

Στο μέτωπο της ρευστότητας θα υπάρξει προγραμμα δανειοδότησης για μικρές επιχειρήσεις 30.000-50.000 ευρώ, με εγγύηση του Δημοσίου σε ποσοστό 90%, όπως προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Παπαθανάσης.

Αυτή τη στιγμή τρέχουν τρία προγράμματα, εκ των οποίων το ένα αφορά στις μικρές επιχειρήσεις, από 1 έως 10 άτομα, για να μπορέσουν να επενδύσουν. Το πρόγραμμα ανέρχεται στα 525 εκατ. ευρώ και η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων είναι ανοιχτή έως τις 31 Μαρτίου.

Πολύ σύντομα θα αναρτηθούν οι αποφάσεις υπαγωγής 400 επενδυτικών σχεδίων, όπου εκεί υπάρχουν και πολύ μικρές επιχειρήσεις και ήδη έχουν υπαχθεί 120 τέτοιες επιχειρήσεις στον Αναπτυξιακό Νόμο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση στον σταθμάρχη του μετρό: Νέο βίντεο-ντοκουμέντο από τον άγριο ξυλοδαρμό