ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χειμερινές εκπτώσεις: Μέχρι πότε θα διαρκέσουν - Ποια Κυριακή θα μείνουν ανοιχτά τα μαγαζιά

Χειμερινές εκπτώσεις: Μέχρι πότε θα διαρκέσουν - Ποια Κυριακή θα μείνουν ανοιχτά τα μαγαζιά

Οι χειμερινές εκπτώσεις ξεκίνησαν στις 11 Ιανουαρίου - Από χθες Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, με το άνοιγμα του λιανεμπορίου οι καταναλωτές μπορούν - στέλνοντας sms στο 13033 με τον κωδικό 2 - να βγαίνουν για δύο ώρες και να κάνουν τις αγορές τους με χειμερινές εκπτώσεις.

Οι χειμερινές εκπτώσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, τα καταστήματα προβλέπεται να παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 25 Ιανουαρίου, περίοδος κατά την οποία θα είναι «κρας τεστ» για να ληφθούν αποφάσεις και για άνοιγμα περισσότερων κλάδων ή χαλάρωση περισσότερων μέτρων.

Οι εκπτώσεις των καταστημάτων είναι «γενναίες» με τους καταστηματάρχες να κάνουν ότι μπορούν για να προσελκύσουν πελάτες προσφέροντας τα προϊόντα τους πολλές φορές σε χαμηλότερη τιμή έως και 70%, από την αρχική.

Οι πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω πανδημίας και τα κλειστά καταστήματα για περισσότερο από ένα μήνα, οδήγησαν πολλούς επιχειρηματίες να πωλούν σχεδόν στο κόστος, θέλοντας έτσι, αφενός να προσελκύσουν πελάτες και αφετέρου να «τζιράρουν» και να «σωθεί η παρτίδα».

Τα μέτρα που ισχύουν - Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 24 Ιανουαρίου

Αναλυτικά, η απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ για τα μέτρα που ισχύουν για λιανεμπόριο, καταστήματα τροφίμων, κομμωτήρια, κουρεία και υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής από την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου και ώρα 6:00, έως και τη Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου και ώρα 6:00, προβλέπει τα εξής:

  • Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.
  • Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033, ενώ ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
  • Το μήνυμα έχει διάρκεια 2 ωρών κατά την οποία ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή, με συγκριτικό χρονικό σημείο την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησης του.
  • Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets) ορίζεται ως εξής: Ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.
  • Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
  • Προσαύξηση προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.