ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα θέρμανσης: Ρεκόρ αιτήσεων - Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι

Επίδομα θέρμανσης: Ρεκόρ αιτήσεων - Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι

Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι είναι δικαιούχοι - Σε δύο φάσεις οι πληρωμές - Μια ανάσα πριν από τις 700.000 οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για το φετινό επίδομα - Όσοι είχαν τιμολόγια διπλάσιας αξίας του επιδόματος έως τις 31 Δεκεμβρίου είναι οι πρώτοι που θα πληρωθούν έως τις 31 Ιανουαρίου. 

Συνολικά 692.879 νοικοκυριά υπέβαλαν αίτηση στην πλατφόρμα myθέρμανση και τώρα περιμένουν να μάθουν το ποσό που θα λάβουν.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να εκδοθεί η δεύτερη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία θα καθορίζεται το ποσό του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους, το οποίο ξεκινά από τα 80 ευρώ και φθάνει μέχρι και τα 650 ευρώ.

Ο «αλγόριθμος»

Με την απόφαση, αρχικά θα ορίζεται ένα ποσό επιδόματος που θα λαμβάνεται ως βάση για τον υπολογισμό του τελικού επιδόματος που θα καταβληθεί σε κάθε δικαιούχο. Στη συνέχεια το ποσό αυτό θα πολλαπλασιάζεται με το συντελεστή επιδότησης του Ταχυδρομικού Κώδικα ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία και θα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Ειδικότερα, η τιμή του επιδόματος θέρμανσης θα εξαρτάται από τον αριθμό των ημερών που μια περιοχή έχει θερμοκρασίες κάτω από του 15,5 βαθμούς Κελσίου, μέσα στο χρόνο. Το υπουργείο Οικονομικών εφαρμόζει ένα νέο σύστημα που βασίζεται σε μελέτη της ΕΜΥ, η οποία χώρισε την Ελλάδα σε 200.000 τετράγωνα (διαστάσεων 750μΧ750μ), ώστε να αποτυπώνονται με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια οι κλιματικές και γεωγραφικές παράμετροι της κάθε περιοχής. Παράλληλα, σημειώνεται ότι για κάθε ανήλικο τέκνο θα υπάρχει προσαύξηση στο επίδομα ύψους 10%.

Με τον τρόπο αυτό θα προκύπτουν και οι ανάγκες για θέρμανση, οι οποίες διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Για κάθε τετράγωνο της ΕΜΥ, θα υπάρχει ένας συντελεστής που θα πολλαπλασιάζεται με το μέγιστο επίδομα των 650 ευρώ και θα οδηγεί στο επίδομα που δικαιούται το κάθε νοικοκυριό. Για αυτό και το επίδομα θα είναι διαφορετικό σε κάθε οικισμό.

Το επίδομα που θα προκύψει μετά τον παραπάνω υπολογισμό δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 80 ευρώ αλλά ούτε και να υπερβαίνει τα 650 ευρώ.

Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι

Το επίδομα θέρμανσης για τη φετινή χειμερινή περίοδο είναι διευρυμένο. Το επίδομα δεν αφορά μόνο στο πετρέλαιο, αλλά και σε άλλες μορφές θέρμανσης, όπως καυσόξυλα, φυσικό αέριο και πέλλετ και θα υπολογιστεί με βάση τον οικισμό που κατοικούν οι ενδιαφερόμενοι και θα πληρωθεί στους δικαιούχους σε δύο φάσεις, ανάλογα με τον χρόνο υποβολής των τιμολογίων αγοράς των καυσίμων.

  • Έως τις 31 Ιανουαρίου θα πληρωθεί το επίδομα θέρμανσης για αγορές έως τις 21 Δεκεμβρίου του 2020
  • Έως τις 31 Μαρτίου θα πληρωθεί το επίδομα θέρμανσης για αγορές έως 28 Φεβρουαρίου

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.