ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: «Ρεκόρ» συμμετοχών - Αντίστροφη μέτρηση για τις πληρωμές

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: «Ρεκόρ» συμμετοχών - Αντίστροφη μέτρηση για τις πληρωμές

«Έσπασε τα κοντέρ» η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, καθώς η συμμετοχή ξεπέρασε κατά 60% τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών. 

Από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα ποσά για την «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5», στην οποία υποβλήθηκαν συνολικά 732.000 αιτήσεις.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή (5) έληξε την, Τρίτη 19 Ιανουαρίου, έχοντας σημειώσει ρεκόρ συμμετοχών. Το συνολικό ποσό που θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 υπολογίζεται πάνω από 1,5 δισ. ευρώ

Υπενθυμίζεται πως το ποσό της επιστροφής ανέρχεται σε 50% ενώ η κυβέρνηση θα αξιολογήσει κάτι αντίστοιχο και για τις προηγούμενες.

Ο πρωθυπουργός έχει ήδη προαναγγείλει ότι - όπως και στην Επιστρεπτέα 4 -κανείς δεν θα λάβει λιγότερα από 1.000 ευρώ και το 50% θα είναι «μη επιστρεπτέα» επιδότηση.

Με το που θα ολοκληρωθούν οι απαιτούμενοι έλεγχοι, από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα αρχίσουν οι πληρωμές σε όσους κριθεί ότι πληρούν τις προϋποθέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες οι πληρωμές της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 θα γίνουν τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου.

Τον Μάρτιο θα ακολουθήσει ακόμη ένας κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ο 6ος που όμως μόλις ολοκληρωθεί θα είναι όπως όλα δείχνουν και ο τελευταίος, με τη μορφή που τον ξέρουμε.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως από τη στιγμή που δρομολογείται η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα η στόχευση στις χρηματοδοτήσεις των επιχειρήσεων πλέον δεν πρέπει να είναι μόνο στο κριτήριο του μειωμένου τζίρου, καθώς μπορεί μια επιχείρηση να παρουσιάζει συρρίκνωση του κύκλου εργασιών αλλά να είναι όμως κερδοφόρα. Έτσι, αυτό που εξετάζεται είναι να υπάρχει το κριτήριο των δαπανών και κατά συνέπεια των ζημιών.

Το νέο εργαλείο θα αφορά σε επιχειρήσεις που επλήγησαν όχι μόνο λόγω, απώλειας τζίρου, αλλά εξαιτίας μεγάλων δαπανών που έκαναν αναγκαστικά μέσα στην πανδημία. Τέλος, προϋπόθεση για να ενταχθεί μία επιχείρηση στη συγκεκριμένη δράση θα είναι να παρουσιάζει συρρίκνωση του κύκλου εργασιών την περίοδο της πανδημίας, κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εμβολιασμoί: Ανοίγει η πλατφόρμα για τους 80 έως 84 ετών – Σε 4 φάσεις η κάλυψη στα νησιά