ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Δρομολογείται επιδότηση των πάγιων δαπανών για τις πληττόμενες εταιρείες

Σταϊκούρας: Δρομολογείται επιδότηση των πάγιων δαπανών για τις πληττόμενες εταιρείες
INTIME

Ειδική ρύθμιση θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση για τις μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες που πραγματοποίησαν οι επιχειρήσεις το 2020. 

Αυτό ανακοίνωσε στην Ολομέλεια ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά και 21 βουλευτών του κόμματος για την οικονομία και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Θα δύναται να υπάρχει κρατική ενίσχυση με τη μορφή της επιδότησης πάγιων δαπανών. Θα αφορά σε επιχειρήσεις κλάδων που επλήγησαν», σημείωσε ο υπουργός και προσέθεσε πως «είμαστε σε φάση τεχνικής επεξεργασίας του μέτρου και σε συζήτηση με την Ευρώπη».

Ουσιαστικά οι μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες είναι αυτές που πραγματοποίησαν οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, οι οποίες δεν καλύπτονται ούτε από τα κέρδη, τα οποία δεν είχαν λόγω της κρίσης, ούτε από άλλες πηγές (όπως είναι τυχόν ποσά που έχουν λάβει από τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής).

Κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, ο Χ. Σταϊκούρας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι έρχεται τον Μάρτιο Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6, ενώ την άλλη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή η ρύθμιση για τη μη καταβολή ενοικίου από τις κλειστές επιχειρήσεις και το πάγωμα των επιταγών.

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και σε ελληνικό αίτημα στην Κομισιόν για διάθεση πρόσθετων αδιάθετων πόρων από το πρόγραμμα SURE. Όσον αφορά στην οικονομία, επανέλαβε πως τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν για όσο διάστημα χρειαστεί. Τέλος, άσκησε κριτική στο Κίνημα Αλλαγής για μη κοστολογημένες προτάσεις, υπογραμμίζοντας πως την περσινή χρόνια υπήρξαν μέτρα στήριξης 24 δισεκατομμυρίων ευρώ.