ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια στοχευμένα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών εξετάζει η κυβέρνηση

Ποια στοχευμένα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών εξετάζει η κυβέρνηση
INTIME

Μέχρι το τέλος του μήνα το υπουργείο Οικονομικών θα έχει στα χέρια του τα στοιχεία για την πτώση του τζίρου ανά εταιρεία και ανά περίοδο για το σύνολο του 2020. Με αυτά τα στοιχεία θα μπορεί να προχωρήσει στην εφαρμογή εξατομικευμένων μέτρων στήριξης.

Το επόμενο βήμα των πιο στοχευμένων μέτρων για τις επιχειρήσεις συνδέεται με το μεγάλο πρόβλημα της κυβέρνησης για το 2021, καθώς έχοντας δώσει ήδη στην οικονομία 24 δισ. ευρώ τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι πιο στενά. Είναι πλέον σχεδόν δεδομένο ότι τα 7,5 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για τον προϋπολογισμό του 2021 δεν θα επαρκέσουν. Οπότε η λύση είναι η στροφή σε πιο στοχευμένα μέτρα.

Αν και το σχέδιο δράσης για τη διάσωση και την ανάκαμψη δεν έχει ακόμα κλειδώσει, τα σενάρια προβλέπουν μεταξύ άλλων:

-Επιδότηση των δόσεων επιχειρηματικών δανείων με διάρκεια 9 μήνες στο πλαίσιο του προγράμματος «Γέφυρα 2» το οποίο αναμένεται να ενεργοποιηθεί μετά τον Απρίλιο.

-Μείωση έως και 100% της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που κατάφεραν το 2020 εν μέσω πανδημίας να εμφανίσουν κέρδη.

-Ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζεται και αναμένεται να κλειδώσει τον Απρίλιο ένα βελτιωμένο σχέδιο για την εξόφληση των χρεών της πανδημίας σε πολλές και μικρές δόσεις που, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να φθάσουν τις 120. Το θέμα αυτό αναμένεται να βρεθεί στο τραπέζι των τηλεδιασκέψεων που θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο με τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

-Ειδικά προγράμματα χρηματοδότησης από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

-Πλήρη απαλλαγή από την καταβολή του ενοικίου τον Μάρτιο και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας και τους επόμενους μήνες. Το μέτρο θα ισχύσει για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο και αφορά όλες τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή έως τις 15 Ιανουαρίου. Το Δημόσιο θα συνεχίσει να αποζημιώνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνοντας το 80% του συνολικού ενοικίου.

-Παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% μετά τον Απρίλιο που λήγει το ισχύον καθεστώς και ενδεχομένως μέχρι το τέλος του έτους. Επισημαίνεται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς ΦΠΑ 13% στον τουρισμό ισχύει για τιμολόγιο διαµονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή. Για τη διαµονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιµής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% και το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13%, ενώ για τη διαµονή µε το σύστηµα all inclusive στο 90% της ενιαίας τιµής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή 13%. Για την εστίαση ο μειωμένος ΦΠΑ 13% αφορά τον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κ.λπ.) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.

-Ενίσχυση της ρευστότητας μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής 6, ύψους 700 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί τον Μάρτιο. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών το μεγαλύτερο ποσό από τον νέο κύκλο των φθηνών κρατικών δανείων θα διοχετευθεί στον τουρισμό και την εστίαση και οι πληρωμές θα γίνουν με διαδικασίες εξπρές. Επίσης εξετάζεται η αναδρομική διαγραφή του 50% των ενισχύσεων που δόθηκαν μέσα από τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την κρίση της πανδημίας.