ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρισέ ο ισορροπιστής

Τρισέ ο ισορροπιστής
Τις περισσότερες φορές η αλήθεια κρύβεται πίσω από τις λέξεις. Αρκεί κανείς να ξέρει πως να τις διαβάσει...

Τις περισσότερες φορές η αλήθεια κρύβεται πίσω από τις λέξεις. Αρκεί κανείς να ξέρει πως να τις διαβάσει. Ο κανόνας αυτός ισχύει και στην περίπτωση των ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σχετικά με τη χορήγηση ρευστότητας στο σύστημα της Ευρωζώνης, μέσω της αγοράς ομολόγων.

Χθες, ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλοντ-Τρισέ, άφησε τη φράση στη μέση. Είπε δηλαδή ότι η Τράπεζα θα συνεχίσει την ενίσχυση της ρευστότητας στις χώρες της Ευρωζώνης. Δεν ανέφερε όμως συγκεκριμένα ποσά που θα διατεθούν για αγορές ομολόγων αδύναμων οικονομιών της Ευρωζώνης, κάτι που ζητούσαν οι αγορές αλλά αντιδρούσε η Γερμανία.

Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι υπάρχει αναντιστοιχία λόγων και πράξεων. Δεν θα το έκανε, όμως, αν γνώριζε τις λεπτές ισορροπίες που τηρεί η Φραγκφούρτη με το Βερολίνο, το οποίο αντιδρά σε τέτοιου είδους πακέτα στήριξης, μέσω μαζικών αγορών ομολόγων.

Και ο κ.Τρισέ, που σε αυτή τη φάση δεν θέλει "να τα βάλει" ευθέως με τη Γερμανία, απλώς έκλεισε το μάτι στις αγορές, λέγοντας ότι θα εξακολουθήσει να κάνει "ενέσεις", μη διευκρινίζοντας πώς. Όλοι κατάλαβαν, όμως, αν κρίνει κανείς με βάση την αντίδραση της Wall Street κι όχι μόνο. Άλλωστε, μια ματιά στα dealing rooms των τραπεζών, αρκούσε για να πεισθεί κι ο πλέον δύσπιστος ότι η ΕΚΤ θα εξακολουθούσε να στηρίζει τους τίτλους αναξιοπαθούντων κρατών-μελών της ΟΝΕ. Αρχής γενομένης από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, που συνιστούν προτεραιότητα για την ΕΚΤ.

Και κάπως έτσι, ο κ.Τρισέ μπορεί να μην ανακοίνωσε επισήμως νέο, γενναίο, πακέτο στήριξης των ομολογιών, αλλά προτίμησε να το εφαρμόσει στην πράξη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τακτική αυτή θα ακολουθηθεί τουλάχιστον έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2011 κι αν χρειασθεί έως και το τέλος του δεύτερου. Μέχρι δηλαδή να αποκατασταθεί κατά κάποιο τρόπο η ηρεμία στις αγορές. Αν και υπό τις παρούσες συνθήκες, κάτι τέτοιο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που το Βερολίνο έχει αποφασίσει ότι ήρθε η ώρα να βάλει δυνατά στο παιχνίδι και τους διαχειριστές των μεγάλων ιδιωτικών funds. Μια προοπτική, όμως, με την οποία διαφωνεί κάθετα η Φραγκφούρτη, καθώς τη θεωρεί καταστροφική για την Ευρωζώνη.

Πηγή: www.newscode.gr

Ροή Ειδήσεων