ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αφορολόγητο: «Xτίσιμο» ακόμα και με χάρτινες αποδείξεις - Ποιοι γλιτώνουν

Αφορολόγητο: «Xτίσιμο» ακόμα και με χάρτινες αποδείξεις - Ποιοι γλιτώνουν

Σκυλακάκης : Χτίσιμο αφορολογήτου και με χάρτινες αποδείξεις-Τι είπε ο υπουργός για το νέο σύστημα οικοδόμησης του αφορολογήτου

Την αγωνία του για το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων την 1η Μαρτίου εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε εκπομπή στον ΑΝΤ1, χθες Κυριακή (21/02).

«Η δική μου η αγωνία είναι πόσο θα κρατήσει αυτό το τελευταίο lockdown ώστε ταυτόχρονα με την έξοδο από την πανδημία να έχουμε δημοσιονομικά που θα επιτρέψουν την ανάκαμψη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο κ. Σκυλακάκης αποκάλυψε ότι εξετάζεται ένα νέο σύστημα οικοδόμησης του αφορολογήτου, ώστε πέραν των αποδείξεων των ηλεκτρονικών συναλλαγών να υπολογίζονται και οι αποδείξεις πληρωμής με μετρητά, εφόσον εκείνες κατατεθούν στην Εφορία.

Αναφορικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή είπε πως δεν αποτελεί φορολογικό εισόδημα, αφού όπως υπογράμμισε, μέσα σε κάθε κρατική ενίσχυση υπάρχει η σημείωση ότι δεν φορολογείται.

Σε ό,τι αφορά τα τεκμήρια, η ουσία αυτή που πρέπει να δει κανείς, όπως είπε, είναι πώς θα αντιμετωπιστούν τα έσοδα των πολιτών που ήρθαν από το κράτος, τα οποία είναι αφορολόγητα. Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι είναι δύσκολο θέμα δημοσιονομικά και ότι το 2022 θα γίνουν κινήσεις με στόχο οι αυθαίρετες διατάξεις να περιορίζονται και να υποκαθίστανται από μέτρα που στηρίζονται σε ηλεκτρονικούς ελέγχους.

Διαβάστε επίσης: Φορολογικές δηλώσεις 2021: Ποιους «καίνε» τα τεκμήρια - Ποιοι θα πληρώσουν έξτρα φόρο

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως για τους θεσμούς δεν είναι εφικτό το μέτρο της αποπληρωμής χρεών στην Εφορία σε 240 δόσεις, καθώς απαιτούν λιγότερο χρόνο. Έτσι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για 60 έως 72 δόσεις στην Εφορία. Δήλωσε ότι οι επιδοτήσεις ασφαλιστικών εισφορών θα κρατήσουν και μετά τη λήξη της πανδημίας, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα μείωσης της προκαταβολής φόρου.

Τέλος, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει ξεδιπλώσει το 95% των μέτρων που θα εφαρμοστούν, ενώ το υπόλοιπο θα δοθεί μόλις τελειώσει η πανδημία.

Δύο οι μεγάλες αλλαγές σε σχέση με το 2019

Πρώτον το ποσοστό 30%, υπολογίζεται στο πραγματικό εισόδημα και όχι στο τεκμαρτό, όπως ίσχυε (εφόσον αυτό ήταν μεγαλύτερο από το πραγματικό). Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή, αφορά τους υπόχρεους συλλογής αποδείξεων.

Πλέον, υπόχρεοι είναι όλοι οι φορολογούμενοι ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος. Δηλαδή ακόμα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εισοδηματίες και όχι μόνο μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες.

Με αυτό τον τρόπο, η συλλογή των αποδείξεων ουσιαστικά αποσυνδέεται από το αφορολόγητο.

Συνεχίζει και φέτος να ισχύει η «ποινή» 22% επιπλέον εφόσον δεν καταφέρουμε να συλλέξουμε το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων.

Παράδειγμα: Eάν κάποιος όφειλε να συγκεντρώσει 1.000 ευρώ αποδείξεις αλλά τελικά συγκέντρωσε 600 ευρώ, θα πληρώσει φόρο 22% στην διαφορά, δηλαδή 88 ευρώ.

Εξαίρεση από την συλλογή αποδείξεων έχουν οι κάτωθι κατηγορίες:

  • Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω.
  • Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
  • Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
  • Φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.
  • Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δημήτρης Λιγνάδης: Το 24ωρο που καθόρισε τις εξελίξεις - Δεύτερη νύχτα στο κελί της ΓΑΔΑ