ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται ο νέος επενδυτικός νόμος

Έρχεται ο νέος επενδυτικός νόμος
Την ερχόμενη Τρίτη θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο ο νέος επενδυτικός νόμος

Την ερχόμενη Τρίτη θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο ο νέος επενδυτικός νόμος και το πρώτο τρίμηνο του 2011 θα ενεργοποιηθεί, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.


Ο αρμόδιος υπουργός σημείωσε, ότι ο νόμος θα είναι λειτουργικός και θα συνδυάζει μια σειρά ενισχύσεων όπως οι φοροαπαλλαγές, τα χαμηλότοκα δάνεια και οι επιχορηγήσεις του αρχικού κεφαλαίου, ανάλογα με την αναπτυξιακή στόχευση του καθενός. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο νόμος θα εισάγει πρωτοποριακές για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασίες αντικειμενικών κριτηρίων και διαφάνειας κατά την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων.


Στο εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη που βασίζεται στην ενθάρρυνση των επενδύσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, περιλαμβάνονται ακόμη:
-Ο διπλασιασμός του ρυθμού απορρόφησης του ΕΣΠΑ σε ποσοστό 35%, που σημαίνει συμβασιοποίηση τουλάχιστον του 80% των έργων του 2012 μέσα στο 2011 και ρευστότητα ύψους 5,2 δισ. ευρώ. Για την επίτευξη αυτού του στόχου θα απλοποιηθεί δραστικά το σύστημα διαχείρισης και θα αναθεωρηθεί το Πρόγραμμα ώστε να προσαρμοστεί στις σημερινές ανάγκες κρίσης της χώρας.
-Η ίδρυση του Εθνικού Επιχειρηματικού Ταμείου Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) μέσω του οποίου θα διατεθούν πόροι άνω των 2,5 δισ. ευρώ την επόμενη διετία.
-Η αξιοποίηση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) καθώς και της τεχνογνωσίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την προώθηση μικρομεσαίων αναπτυξιακών έργων σε Δήμους και Περιφέρειες.

Ροή Ειδήσεων