ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά δώρων σε όλες τις συντάξεις: Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι

Αναδρομικά δώρων σε όλες τις συντάξεις: Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι

Αναδρομικά Δώρων σε όλες τις συντάξεις για 11 μήνες «δείχνουν» οι δικαστικές αποφάσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν σε αγωγές συνταξιούχων που δεν συμπεριλήφθηκαν στο νόμο 4714/2020, με τον οποίο η κυβέρνηση επέστρεψε αναδρομικά στις κύριες συντάξεις, αφήνοντας εκτός τις επιστροφές των επικουρικών και των Δώρων.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που έφτασε στον ΕΦΚΑ τονίζει πως όσοι έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης αναμένεται σύντομα να πάρουν αναδρομικά από τον Ιούνιο του 2019, ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή η ακριβή ημερομηνία καταβολής. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία η καταβολή αναμένεται να ξεκινήσει είτε τον Μάιο είτε τον Ιούνιο. Σχετικά με τα αναδρομικά από το 11μηνο του 2015 και του 2016, το υπουργείο κάνει προσπάθειες προκειμένου να καταβληθούν μέσα στον Απρίλιο.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε στο τηλεοπτικό σταθμό του OPEN, πρόσφατα πως προτεραιότητα έχει η έναντι προκαταβολή της σύνταξης σε όσους έχουν εκκρεμείς αιτήσεις έως και 5 χρόνια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΦΚΑ, οι έναντι προκαταβολές αναμένεται να χορηγηθούν πριν το Πάσχα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, αυτό που φαίνεται καθαρά είναι ότι τα δικαστήρια εφαρμόζουν καθολικά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που λέει ότι οι συνταξιούχοι, εκτός από την επιστροφή των μειώσεων στις κύριες συντάξεις που τους κατέβαλε η κυβέρνηση για διάστημα 11 μηνών, δικαιούνται και τα κομμένα Δώρα για το ίδιο 11μηνο, διότι και η κατάργηση των Δώρων, όπως και οι μειώσεις συντάξεων, κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Η νέα απόφαση-πιλότος που επιβεβαιώνει τον κανόνα του ΣτΕ είναι η 1379/2021 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθήνας, με την οποία δικαιώθηκαν 49 συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ για αναδρομικά Δώρων ύψους 950 ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα Δώρα που διεκδικούνται δεν είναι οι παλιές 13η και 14η σύνταξη, αλλά τα 800 ευρώ που έπαιρναν οι συνταξιούχοι από τα μέσα του 2010 ως το 2012 και τα οποία καταργήθηκαν από το 2013.

Στην αγωγή τους οι συνταξιούχοι διεκδικούσαν επιστροφές 3.600 ευρώ, ως αποζημίωση, (κατ’ άρθρα 105 και 106 του Εισ.Ν.Α.Κ.) για την αποκατάσταση της ζημίας την οποία ισχυρίζονται ότι υπέστησαν από την κατάργηση των επιδομάτων (Δώρων) εορτών και αδείας, κατά το χρονικό διάστημα των ετών 2013 έως 2017.

Δεδομένου, όμως, ότι το ΣτΕ περιόρισε τα αναδρομικά στο 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 (διότι από εκεί και μετά νομιμοποιήθηκαν οι περικοπές διά του ασφαλιστικού νόμου «Κατρούγκαλου»), το Πρωτοδικείο επιδίκασε την επιστροφή Δώρων για το διάστημα αυτό και μάλιστα έδωσε και αναλογία από το επίδομα θέρους του 2016 που μέχρι τώρα δεν είχε δοθεί στα αναδρομικά από Δώρα συντάξεων. Με την εν λόγω απόφαση, που δημοσιοποίησε χθες ο επικεφαλής της ΕΝΥΠΕΚΚ καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος, ο ΕΦΚΑ πρέπει να καταβάλει σε κάθε συνταξιούχο το επίδομα καλοκαιριού 2015 με 200 ευρώ, το Δώρο Χριστουγέννων 2015 με 400 ευρώ, το Δώρο Πάσχα 2016 με 200 ευρώ και τα 9/12 από το επίδομα καλοκαιριού του 2016 με 150 ευρώ.

Για τα αναδρομικά από κομμένα Δώρα, όπως και για τις αντισυνταγματικές μειώσεις στις επικουρικές, ο νόμος 4714/2020 προβλέπει ότι όσοι συνταξιούχοι είχαν ήδη κάνει προσφυγή και τα κερδίσουν στα δικαστήρια θα τα πληρωθούν.

Σε εκκρεμότητα είναι οι δικαστικές υποθέσεις περίπου 400.000 συνταξιούχων από ομαδικές αγωγές, και όσες αποφάσεις έχουν βγει μέχρι τώρα τους δικαιώνουν με επιστροφές Δώρων στις κύριες συντάξεις.

Επειδή το πλήθος των υποθέσεων είναι πολύ μεγάλο, οι αποφάσεις θα καθυστερήσουν να βγουν για όλους όσοι προσέφυγαν. Από την άλλη, όμως, ο νόμος απαγόρευσε νέες προσφυγές, παρά μόνον για τους συνταξιούχους οι οποίοι δεν πήραν καθόλου αναδρομικά.

Σύμφωνα πάντα με το εν λόγω δημοσίευμα, δεδομένου ότι οι αποφάσεις που δημοσιεύονται από τα δικαστήρια εφαρμόζουν κατά γράμμα τη γραμμή των αναδρομικών 11μήνου, είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να σκεφτεί στο επόμενο διάστημα να δώσει μια νομοθετική λύση επιστρέφοντας με δόσεις, για παράδειγμα, τα αναδρομικά Δώρων και επικουρικών συντάξεων τόσο για όσους τα διεκδικούν στα δικαστήρια όσο και για τους συνταξιούχους που δεν κατέθεσαν προσφυγές.

Εκτός από την επιστροφή αναδρομικών 11μήνου από Δώρα σε όλες τις συντάξεις, ανοιχτό είναι και το μέτωπο των έντοκων καταβολών για αναδρομικά του παρελθόντος, όπως αυτά που πληρώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2018 στα ειδικά μισθολόγια και αφορούσαν στην εφάπαξ καταβολή επιδόματος έναντι κάλυψης των εισοδηματικών του απωλειών από το 2013 ως και τα μέσα του 2016. Για τα αναδρομικά αυτά τα δικαστήρια επιδικάζουν τόκους ως και δύο ετών με επιτόκιο 6% (αντί 3%, που ισχύει από το 2019 και μετά). Με τρεις νέες αποφάσεις που εκδόθηκαν από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών και δημοσίευσε χθες ο κ. Μητρόπουλος, κέρδισαν τόκο 6% στα αναδρομικά που πήραν το 2018, 50 εν ενεργεία αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας (απόφαση 1309/2021), 42 εν ενεργεία στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας (απόφαση 1563/2021) και ένας καθηγητής ΑΕΙ (απόφαση 1559/2021).

Χατζηδάκης: Πρώτα τα 384 ευρώ και μετά οι αυξήσεις συντάξεων πάνω από τα 30 έτη

Οι αυξήσεις και τα αναδρομικά του επανυπολογισμού συντάξεων παίρνουν σειρά στις πληρωμές των συνταξιούχων μετά την προκαταβολή των 384 ευρώ τον Απρίλιο στις εκκρεμείς συντάξεις. Στόχος του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ είναι οι πληρωμές του επανυπολογισμού για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης να ξεκινήσουν πριν από το Πάσχα. Ηδη στο Δημόσιο οι πρώτες επανυπολογισμένες συντάξεις με αιτήσεις του 2019 θα πληρωθούν στα τέλη Μαρτίου, όπως έχει αποκαλύψει ο Ελεύθερος Τύπος.

Θα ακολουθήσουν -όπως εξετάζεται από τον ΕΦΚΑ- οι συνταξιούχοι από 13/5/2016 και μετά, και στη συνέχεια ο επανυπολογισμκός για τους παλαιότερους, μια που ακόμη εκκρεμεί η σχετική εγκύκλιος για τις παλαιές συντάξεις πριν από τον Μάιο του 2016.

Η απόφαση θα είναι έτοιμη πολύ σύντομα, ανέφερε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης («Κοινωνία ώρα Mega»), τονίζοντας ότι προέχει να πληρωθούν πρώτα τις προκαταβολές σύνταξης των 384 ευρώ οι συνταξιούχοι που δεν παίρνουν τίποτε επί μήνες και χρόνια, και αμέσως μετά να δοθούν οι αυξήσεις του επανυπολογισμού.

Πώς θα πάρουν προσαύξηση οι συνταξιούχοι με δύο Ταμεία

Προς επίλυση φαίνεται να οδεύει η πολυετής καθυστέρηση του συνυπολογισμού της προσαύξησης στις συντάξεις που εκδόθηκαν μετά τις 13/5/2015 για συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί από 13/5/2016 και μετά χωρίς τον συνυπολογισμό χρόνου ασφάλισης άλλου πρώην φορέα δύνανται να συνυπολογίσουν το χρόνο αυτό με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης με αξιοποίηση του παράλληλου χρόνου ασφάλισης εφόσον έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα μέχρι 8/12/2020. Τα ποσά που δικαιούνται από την προσαύξηση σύνταξης θα τα πάρουν αναδρομικά από την αρχική αίτηση συνταξιοδότησης.

Μάλιστα, η εγκύκλιος ανοίγει για πρώτη φορά θέμα συνυπολογισμού του παράλληλου χρόνου ασφάλισης σε δύο Ταμεία και για όσους συνταξιοδοτήθηκαν προ της 13ης/5/2016 με νεότερες οδηγίες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

SMS 13033: Οδηγός μετακίνησης! Αλλαγές από σήμερα σε ωράριο απαγόρευσης και SMS-Όσα πρέπει να ξέρετε