ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάλεσμα Παμπούκη για επενδύσεις

Κάλεσμα Παμπούκη για επενδύσεις
Ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, ολοκλήρωσε τις επαφές του στη Νέα Υόρκη, προβάλλοντας την...

Ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, ολοκλήρωσε τις επαφές του στη Νέα Υόρκη, προβάλλοντας την κυβερνητική πολιτική για τη «δημιουργία σωστών κανόνων» με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων. Ο κ. Παμπούκης επισκέφθηκε την Παρασκευή την Wall Street και χτύπησε το καμπανάκι κηρύσσοντας τη λήξη των εργασιών του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, πλαισιωμένος από στελέχη ελληνικών εταιριών, που είναι εισηγμένες στο νεοϋορκέζικο Χρηματιστήριο.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής στη Νέα Υόρκη, με πρωταρχικό στόχο την ενημέρωση επιχειρηματιών, οικονομικών παραγόντων και αναλυτών για το πρόγραμμα της κυβέρνησης στον τομέα των επενδύσεων, ο υπουργός παραχώρησε συνεντεύξεις σε αμερικανικά ΜΜΕ.

Bloomberg

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «Μπλούμπεργκ» και απαντώντας σε ερώτηση αν η Ελλάδα σχεδιάζει να δημιουργήσει ανάπτυξη και πού απευθύνεται για την προσέλκυση επενδύσεων, σε ποιες χώρες, ποιες εταιρίες και ποιους τομείς, ο κ. Παμπούκης ανέφερε ότι «καταρχήν, η ανάπτυξη είναι ζήτημα πολύπλοκο. Έχουμε ένα πολύ φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό σχέδιο, με την έννοια της δημιουργίας σωστών κανόνων, απλών κανόνων, φιλικών προς τις επενδύσεις που θα ελαχιστοποιούν τους μη επιχειρηματικούς κινδύνους, όπως η γραφειοκρατία».

Ακολούθως, σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει τεράστια πλεονεκτήματα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Παραδοσιακά, η Ελλάδα υπήρξε και παραμένει τουριστικός προορισμός. Επιπλέον, η χώρα είναι ανοικτή στο νέο μοντέλο των πράσινων επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας (ηλιακή, αιολική) και φυσικά η Ελλάδα είναι παγκόσμια δύναμη στον τομέα της ναυτιλίας».

Κληθείς να σχολιάσει την ενδεχόμενη υποβάθμιση της χώρας από τον οίκο οικονομικής αξιολόγησης Standard and Poors, ο κ. Παμπούκης μετέφερε την έκπληξη της κυβέρνησης για την ανακοίνωση αυτή, την οποία συνέδεσε περισσότερο με τις εξελίξεις ανά την Ευρώπη και τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης παρά με την Ελλάδα μεμονωμένα.

«Έχουμε λάβει εντυπωσιακά μέτρα λιτότητας, που αποδεικνύεται ότι έχουν αποτέλεσμα», επισήμανε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για τη δημοσιονομική προσαρμογή, προσθέτοντας «έχουμε μειώσει το έλλειμμα κατά 6 μονάδες του ΑΕΠ, κίνηση άνευ προηγουμένου και για τον λόγο αυτό και ξαφνιαστήκαμε (σσ. από την ανακοίνωση)».

Τέλος, σε ερώτηση για τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από την ευρωπαϊκή οικονομία, το πακέτο οικονομικής ενίσχυσης της Ιρλανδίας και την προοπτική ανάλογων κινήσεων γι άλλες χώρες, ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης αλληλεγγύης στην Ευρώπη, καθώς και πραγματικής οικονομικής διακυβέρνησης, που θα μειώνει τις διαφορές και θα προωθεί περισσότερο ομοιογενείς οικονομικές πολιτικές ανά την Ευρώπη.

CNN

Σε συνέντευξή του στο CNN, ο υπουργός Επικρατείας αντέκρουσε το εισαγωγικό σχόλιο του δημοσιογράφου περί «ιδιαίτερα πολύπλοκης γραφειοκρατίας, περιπλεγμένης νομοθεσίας και έλλειψης διαφάνειας στην Ελλάδα», παρουσιάζοντας τους πέντε άξονες του μεταρρυθμιστικού σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης. Οι άξονες αυτοί, όπως επισήμανε ο κ. Παμπούκης, είναι:

α) η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση,
β) η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του δημοσίου τομέα,
γ) η δημιουργία ευνοϊκών για τις επενδύσεις νομικών προϋποθέσεων,

δ) η διαφάνεια της νομοθεσίας και της φορολογίας
ε) η προώθηση ενός αναπτυξιακού πλάνου φιλικού προς το περιβάλλον.

Ερωτηθείς, στη συνέχεια, για το ενδεχόμενο να υπάρξει πολιτικό κόστος από την προώθηση των αυστηρών αυτών μεταρρυθμίσεων, ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ελληνικός λαός στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης η οποία, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «πέρασε το πρώτο τεστ, κατά τις πρόσφατες εκλογές».

Fox News

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ο κ. Παμπούκης παραχώρησε συνέντευξη και στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox Business News. Επανέλαβε τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα είναι ελκυστική στους επενδυτές, ασφαλής, δημοκρατική χώρα, σε πορεία μεταρρύθμισης και σταδιακής εξόδου από την κρίση και με πολύ σημαντικό γεωγραφικό πλεονέκτημα.

Σε ερώτηση για τις ευρωπαϊκές διαστάσεις της κρίσης, ο υπουργός έκανε λόγο για «πανευρωπαϊκή συνεργασία» με στόχο την υπέρβαση της κρίσης, υπογραμμίζοντας την ύπαρξη ισχυρής πολιτικής βούλησης για ενότητα και αλληλεγγύη στην Ευρώπη και για διατήρηση της Ευρωζώνης.

Πηγή: Newscode.gr

Ροή Ειδήσεων