ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντίστροφη μέτρηση για τις διορθώσεις λαθών στις δηλώσεις Covid – Οι εκκρεμότητες

Αντίστροφη μέτρηση για τις διορθώσεις λαθών στις δηλώσεις Covid – Οι εκκρεμότητες
INTIME

Μια εβδομάδα περιθώριο έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις τους στις δηλώσεις Covid ή στις δηλώσεις μίσθωσης ακίνητης περιουσίας του 2020, ωστόσο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσοδών (ΑΑΔΕ) δεν έχει ανοίξει όλα τα πεδία στην εφαρμογή της για την διόρθωση των λαθών και δεν έχει στείλει ακόμη τα σχετικά μηνύματα.

Με εγκύκλιο του επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή είχε διευκρινισθεί πως οι εκμισθωτές που θα λάβουν ειδοποίηση από τη φορολογική διοίκηση για υποβολή της «Δήλωσης Covid» ή και της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» των μηνών Μαρτίου έως και Δεκεμβρίου 2020, προκειμένου να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις τους, θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις εν λόγω δηλώσεις σταδιακά από τις 16 Μαρτίου έως και τις 19 Απριλίου 2021.

Στην ίδια εγκύκλιο ξεκαθαριζόταν πως εφόσον στην «Δήλωση Covid» έχει δηλωθεί ως μειωμένο μίσθωμα ποσό ίσο με το αρχικό μίσθωμα (προ της μείωσης), τότε θα αποστέλλεται μήνυμα στους εκμισθωτές, ώστε αν αυτό οφείλεται σε παραδρομή, να πραγματοποιηθεί η σχετική διόρθωση. Ωστόσο, αυτά τα μηνύματα δεν έχουν ακόμη αποσταλεί , παρά το ότι μέσα σε επτά ημέρες εκπνέει η περίοδος υποβολής των δηλώσεων για τη διόρθωση των λαθών.

Ταυτόχρονα, αρχίζουν να εκπνέουν από σήμερα οι προθεσμίες για την υποβολή αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων, για δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εκκρεμότητες με τα ενοίκια του 2020 ή του πρώτου διμήνου του 2021. Αναφορικά με τις προθεσμίες υποβολή αρχικών ή συμπληρωματικών δηλώσεων, οι νέες προθεσμίες που σταδιακά εκπνέουν είναι οι ακόλουθες:

  • Μέχρι σήμερα θα μπορούν να δηλωθούν τα παλαιά μισθωτήρια που έληξαν μέχρι την 12η Ιουνίου 2020.
  • Μέχρι σήμερα και ειδικά για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, οι εκμισθωτές ακινήτων με μείωση μισθωμάτων κατά 40%, μπορούν να υποβάλλουν αρχικές ή διορθωτικές «Δηλώσεις Covid» και «Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας».
  • Μέχρι σήμερα οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης περιπτέρων ή κυλικείων μπορούν να υποβάλλουν «Δήλωση Covid» ή και τη «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, καθώς και για τον Ιανουάριο 2021.
  • Μέχρι τις 19 Απριλίου 2021 υποβάλλονται διορθωτικές δηλώσεις για λάθη και παραλείψεις σε δηλώσεις COVID που υποβλήθηκαν την περίοδο Μαρτίου - Δεκεμβρίου 2020.