ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φοροελαφρύνσεις: Στο 22% ο φορολογικός συντελεστής – Μόνιμη η μείωση προκαταβολής φόρου

κατάστημα Αθήνα
ΙΝΤΙΜΕ

Νέες φοροελαφρύνσεις που περιλαμβάνουν μείωση του φορολογικού συντελεστή και μόνιμη μείωση προκαταβολής φόρου ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ένα νέο πλέγμα φοροελαφρύνσεων για εργαζόμενους και επιχειρήσεις το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει μείωση του φορολογικού συντελεστή και μόνιμη μείωση προκαταβολή φόρου, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα η προκαταβολή φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, χωρίς κριτήριο πτώσης τζίρου μειώνεται στο 55% για φέτος και εφεξής.

Παράλληλα μειώνεται, σε μόνιμη βάση, από το 2022 (φορολογικό έτος 2021) ο συντελεστής φόρου όλων των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, από το 24% στο 22%.

Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε, πέρυσι, η μεγάλη μείωση στον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, από το 22% στο 9%. ενώ τα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογηθούν με συντελεστή 22% από 24% του ίσχυε.

Επεκτείνονται, επίσης, και το 2022 τα προσωρινά μέτρα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέας.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, ακόμα, παράταση της αναστολής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και το 2022.

Το δημοσιονομικό κόστος από τις μειώσεις στην προκαταβολή φόρου και του φορολογικού συντελεστή φτάνει τα 900 εκατ. ευρώ φέτος και περιορίζεται στα 200 εκατ. για κάθε ένα από τα επόμενα έτη, ενώ η παράταση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών και η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης θα κοστίσουν στον προϋπολογισμό 1,6 δισ. ευρώ το 2022.

Το μήνυμα Μητσοτάκη

«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι σταθερή της προτεραιότητα είναι η μείωση της φορολογίας πριν, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και μετά από αυτήν. Και πρώτο μέλημά μας μετά την καταπολέμηση της υγειονομικής κρίσης είναι η ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας και γι’ αυτό τον σκοπό ανακοινώνουμε σήμερα πέντε μέτρα τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση, το θεμέλιο για την αποφασιστική επάνοδο. Και θα δώσουν τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις οι οποίες σημείωσαν ζημίες μέσα στην πανδημία να μπορέσουν να γυρίσουν και πάλι σε θετικό πρόσημο» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως εξήγησε «αποτελούν μέτρα τα οποία θα παράσχουν ρευστότητα στην οικονομία, αλλά θα αυξήσουν σημαντικά και τις προοπτικές μιας δυναμικής ανάκαμψης αλλά και προσέλκυσης επενδύσεων».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε πως πρόκειται για 5 μέτρα-γέφυρα προς τη μετά-κορονοϊό εποχή, μέσω των οποίων παρέχεται πρόσθετη σημαντική στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώστε αυτές να ανασυνταχθούν μετά τη δοκιμασία της πανδημίας και να τονωθεί η ρευστότητά τους.

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε, επίσης, λόγο για για μέτρα-καταλύτες τόσο για την οικονομική ανάπτυξη όσο και για την προσέλκυση νέων επενδύσεων

Προκαταβολή φόρου

Αναφορικά με την προκαταβολή φόρου η μείωση είναι δραστική και μόνιμη.

Συγκεκριμένα μειώνεται από φέτος, σε μόνιμη βάση, για όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 55%.

Επίσης μειώνεται, σε μόνιμη βάση, για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80% από το 2022. Ειδικά για φέτος, αυτή μειώνεται ακόμη περισσότερο, στο 70%

Παραδείγματα

  • Επιχείρηση-νομικό πρόσωπο που θα εμφανίσει για πρώτη φορά 10.000 ευρώ κέρδη το φορολογικό έτος 2021, θα πλήρωνε το 2022 φόρο 24% και επιπλέον προκαταβολή φόρου 24%, δηλαδή συνολική επιβάρυνση 48% ή 4.800 ευρώ.
  • Με τη νέα ρύθμιση θα πληρώσει φόρο 22% και προκαταβολή φόρου 17,6% (22%*80%), δηλαδή συνολική επιβάρυνση 39,6% ή 3.960 ευρώ.
    Συνεπώς, το όφελος για την επιχείρηση ανέρχεται σε 840 ευρώ.
  • Φυσικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και εμφανίζει για πρώτη φορά καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ, θα πλήρωνε φόρο 900 ευρώ (9%) και προκαταβολή φόρου άλλα 900 ευρώ (9%), δηλαδή σύνολο 1.800 ευρώ.
  • Με τη νέα ρύθμιση θα πληρώσει φόρο 900 ευρώ (9%) και προκαταβολή φόρου 495 ευρώ (9%*55%), σύνολο 1.395 ευρώ. Συνεπώς, το όφελος για το φυσικό πρόσωπο ανέρχεται στα 405 ευρώ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ στη Βούλα: Η κατάθεση για το μυστηριώδη θάνατο 31χρονου σεφ