ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εργασιακά: Τι προβλέπεται για απολύσεις,Κυριακές- Βαριά πρόστιμα για μη ενεργοποίηση ψηφιακής κάρτας

Εργασιακά: Τι προβλέπεται για απολύσεις,Κυριακές- Βαριά πρόστιμα για μη ενεργοποίηση ψηφιακής κάρτας

Σε δημόσια διαβούλευση για 15 ημέρες τέθηκε το νομοσχέδιο για το εργασιακό, με στόχο να κατατεθεί τη Βουλή στα τέλη Μαΐου και να ψηφιστεί το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου.

Μεταξύ άλλων με βάση το νομοσχέδιο για τις απολύσεις παραμένουν όλες οι μέχρι σήμερα ισχύουσες περιπτώσεις ακυρότητας της απόλυσης (π.χ. απόλυση που οφείλεται σε δυσμενή διάκριση λόγω φύλου, πεποιθήσεων, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, αναπηρίας, συνδικαλιστικής δράσης, κ.λπ.) και ταυτόχρονα διευρύνεται η λίστα των περιπτώσεων άκυρης απόλυσης, που σημαίνει ότι θα επιστρέφει ο απολυόμενος στην εργασία του και θα καταβάλλονται οι μισθοί μέχρι την επαναπρόσληψή του.

Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο ορίζεται ότι στο εξής θα απαγορεύεται η απόλυση όταν γίνεται επειδή ο εργαζόμενος άσκησε οποιοδήποτε νόμιμο δικαίωμά του (μέχρι σήμερα η εν λόγω επαναπρόσληψη ήταν στον κρίση του δικαστηρίου).

Παράλληλα προστίθενται στον κατάλογο των άκυρων απολύσεων οι εξής απολύσεις:

- Για άσκηση των δικαιωμάτων σε περίπτωση βίας και παρενόχλησης

-Του πατέρα νεογεννηθέντος τέκνου μέχρι 6 μηνών, όσα παιδιά και εάν υπάρχουν στην οικογένεια

- Εργαζομένων που έλαβαν ή ζήτησαν οποιαδήποτε άδεια

- Εργαζομένων που αρνήθηκαν να συμφωνήσουν με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας

-Τηλεργαζομένων που άσκησαν το δικαίωμα αποσύνδεσης.

Επίσης, εισάγεται η αντιστροφή του βάρους της απόδειξης. Ήτοι, αν απολυθείς εργαζόμενος αποδείξει ενώπιον δικαστηρίου πραγματικά περιστατικά ικανά να στηρίξουν την πεποίθηση ότι η απόλυσή του ήταν άκυρη, εναπόκειται στον εργοδότη να αποδείξει ότι η απόλυση είναι έγκυρη.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, το δικαστήριο αντί οποιασδήποτε άλλης συνέπειας (μετά από αίτημα είτε του εργαζομένου είτε του εργοδότη) επιδικάζει υπέρ του εργαζομένου ποσό πρόσθετης αποζημίωσης.

Η πρόσθετη αποζημίωση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τις αποδοχές 3 μηνών, ούτε μεγαλύτερη από το διπλάσιο της νόμιμης αποζημίωσης.

«Συνεπώς, στις περιπτώσεις αυτές ο εργαζόμενος μπορεί να εισπράξει συνολικά έως και το τριπλάσιο της νόμιμης αποζημίωσης (κανονική αποζημίωση συν την πρόσθετη)» όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδακης κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου.

Αν δεν υποβληθεί αίτημα από καμία πλευρά, τότε το δικαστήριο μπορεί να διατάξει επαναπρόσληψη και σε αυτές τις περιπτώσεις.

Τι προβλέπεται για τις Κυριακές

Σε ό,τι αφορά τις Κυριακές παραμένει ο κανόνας του καθεστώτος αργίας, ωστόσο στις εξαιρέσεις προστίθεται μια σειρά από κλάδους οι οποίοι είναι οι εξής:

- οι υπηρεσίες ταχυδρομικών υπηρεσιών,

- οι δραστηριότητες παραγωγής υγειονομικών ειδών ή νοσηλευτικών υλικών,

- οι επιχειρήσεις εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics),

- τα κέντρα κοινών υπηρεσιών (shared services centers) ομίλων επιχειρήσεων, ιδίως στους τομείς της λογιστικής του ανθρώπινου δυναμικού, της μισθοδοσίας, των Η/Υ (ΙΤ), της κανονιστικής συμμόρφωσης των προμηθειών,

- επιχειρήσεις ψηφιοποίησης έγχαρτου αρχείου,

- επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης και τεχνικής υποστήριξης πελατών,

- επιχειρήσεις παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος και λατομείων, εξόρυξης ορυκτών και μεταλλευτικών δραστηριοτήτων,

- καθώς επίσης και τα κέντρα δεδομένων (data services) και εν μέρει μηχανογραφικών κέντρων ομίλων επιχειρήσεων.

- Επίσης επιτρέπονται μετά από άδεια της Επιθεώρησης Εργασίας οι εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίων και διπλωμάτων, οι εξωσχολικές δράσεις ιδιωτικών σχολείων (ημερίδες, σεμινάρια, διαγωνισμοί, κ.α.), η συντήρηση κτιρίων δημοσίων ή ιδιωτικών, η οποία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί τις ημέρες παρουσίας εκπαιδευτικών και μαθητών και η προσαρμογή στην αναβάθμιση πληροφοριακών συστημάτων.

Ψηφιακή κάρτα εργασίας

Παράλληλα στο σχέδιο νόμου για τα εργασιακά περιλαμβάνεται σχετική διάταξη που προβλέπει τη δημιουργία ειδικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα ή ηλεκτρονικούς υπολογιστές, στην οποία ο εργαζόμενος θα μπορεί να καταχωρεί τις ώρες που απασχολείται.

Η εφαρμογή θα είναι συνδεδεμένη με το νέο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, αλλά και το σύστημα παρακολούθησης της εταιρείας. Με την αναβάθμιση του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ σε ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ θα συνδεθούν σταδιακά διαδικτυακά όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, προκειμένου να καταγράφονται οι ώρες απασχόλησης των εργαζομένων με την ψηφιακή κάρτα απασχόλησης με στόχο να μην υπάρχει καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας.

Ο εργαζόμενος θα «χτυπά» την κάρτα του, όταν ξεκινά και όταν τελειώνει την εργασία του. Η κάρτα θα συνδέεται απευθείας με online σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και, με τον τρόπο αυτό, θα καταγράφεται αμέσως και σε πραγματικό χρόνο η απασχόληση του εργαζομένου, η υπέρβαση του νομίμου ωραρίου, οι υπερεργασίες και οι υπερωρίες του κι έτσι θα επέρχονται άμεσα οι σχετικές συνέπειες, όπως αξιώσεις για επιπλέον αμοιβή από τον εργαζόμενο και κυρώσεις στον εργοδότη, εάν η υπέρβαση του ωραρίου είναι παράνομη.

Στις επιχειρήσεις που δεν θα εφαρμόσουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας θα επιβάλλονται πρόστιμα ύψους 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο και δεκαπενθήμερο λουκέτο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τι αλλάζει την Παρασκευή: Τέλος τα SMS, στις 00:30 η απαγόρευση κυκλοφορίας - Πώς θα πάμε σε νησιά