ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα στήριξης: Τα προγράμματα που τρέχουν και έρχονται - Οι δικαιούχοι και οι ημερομηνίες «κλειδιά»

Μέτρα στήριξης
IN TIME

«Άνεμος» αισιοδοξίας έρχεται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τα μέτρα στήριξης να συνεχίζουν 

Νέα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων, θα «τρέξουν» στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το MEGA.

Συγκεκριμένα, το ένα από τα προγράμματα, είναι ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ και αφορά στην ψηφιακή αναβάθμιση των δικηγόρων με την αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Οι αιτήσεις θα υποβληθούν μεταξύ 10 και 20 Ιουνίου.

Σχετικά με τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους, αναμένεται πρόγραμμα ενίσχυσης ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ. Οι αιτήσεις, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα ανοίξουν μεταξύ 28-30 Μαΐου. Η ενίσχυση ανά επιχείρηση θα ξεκινά από τα 4.000 ευρώ και θα φτάνει έως τα 17.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αποκάλυψε ότι αναμένεται να έρθει και ένα μεγάλo, μη επιστρεπτέο πακέτο στήριξης του τουρισμού.

Εστίαση, ελεύθεροι επαγγελματίες, φορολογικές δηλώσεις

Αναφορικά με τον τομέα της εστίασης, από την περασμένη Παρασκευή, «τρέχουν» οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επανεκκίνησής της. Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων μπορούν να υποβληθούν μέχρι τις 30 Ιουλίου, ενώ μέχρι το βράδυ της Κυριακής 7.000 επιχειρήσεις είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με το MEGA, η κυβέρνηση έχει στα σκαριά και ένα πακέτο ενίσχυσης των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών που ήταν κλειστοί τον Απρίλιο, με εξαίρεση την εστίαση. Το πρόγραμμα είναι ύψους 130.000.000 ευρώ και αφορά 100.000 επιχειρήσεις. Η ενίσχυση θα κυμαίνεται από 1.000 έως 4.000 ευρώ, ενώ το ποσό θα δίδεται ανεξαρτήτως τζίρου. Η συγκεκριμένη ενίσχυση θα είναι μη επιστρεπτέα και αφορολόγητη.

Διευκολύνσεις θα υπάρξουν και για τις φορολογικές δηλώσεις, η υποβολή των οποίων θα ξεκινήσει είτε στα τέλη Μαΐου είτε τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου. Ο φόρος εισοδήματος θα καταβληθεί σε 8 δόσεις από τους φορολογούμενους, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στις 31 Ιουλίου. Παράλληλα, ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος σε ύψος θα είναι ο ίδιος με το 2020, θα πληρωθεί σε έξι δόσεις. Σημειώνεται ότι φέτος ενάμισι εκατομμύριο φορολογουμένων θα λάβουν επιστροφή φόρου.

Οι συντάξεις

Τέλος, την επόμενη εβδομάδα θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις για τον Ιούνιο. Έτσι, την Τρίτη 25/5 θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι των ταμείων ΙΚΑ, τραπεζών και ΟΤΕ με το ΑΜΚΑ τους να τελειώνει σε 1, 3, 5, 7, 9. Την επόμενη μέρα, Τετάρτη 26/5, θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι των ίδιων ταμείων με ΑΜΚΑ σε 0, 2, 4, 6, 8. Την Πέμπτη 27/5 θα πληρωθούν οι συντάξεις των ταμείων ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ενώ την Παρασκευή 28/5 θα πληρωθούν οι ωφελούμενοι των ταμείων του Δημοσίου, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΤ-ΜΜΕ, ΔΕΗ.

Ακόμα, εντός της εβδομάδος αναμένεται να χορηγηθούν τα αναδρομικά κληρονόμων σε 18.020 δικαιούχους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα: Τόσα αντισώματα αποκτήσατε αν κάνατε εμβόλιο Pfizer ή Astrazeneca