ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσπάθεια αναδίπλωσης από την Γερμανία;

Προσπάθεια αναδίπλωσης από την Γερμανία;
Οι επιθέσεις που δέχεται η Γερμανία το τελευταίο χρονικό διάστημα για την στάση της απέναντι στις χώρες...

Οι επιθέσεις που δέχεται η Γερμανία το τελευταίο χρονικό διάστημα για την στάση της απέναντι στις χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικό πρόβλημα στην ευρωζώνη άλλα και για την επιδίωξη της για συμμετοχή ιδιωτών στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης με τους δικούς της όρους, φαίνεται ότι οδηγεί το Βερολίνο σε μια προσπάθεια αναδίπλωσης τον τελευταίο καιρό. Οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η πλειοψηφία των γερμανών επιθυμούν την επιστροφή στο μάρκο και η τελευταία είδηση που δημοσιεύτηκε στη Guardian με τις δηλώσεις – απειλή της Μέρκελ περί αποχώρησης στην Ευρωζώνη, δημιουργούν νέα δεδομένα ως προς τη στάση της Γερμανίας στη κρίσιμη σύνοδο κορυφής στις 16 και 17 Δεκεμβρίου.

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη που θα δημοσιευθεί αύριο προσπαθεί να «αντιστρέψει» το κλίμα κατά της Γερμανίας δηλώνοντας την απόλυτη στήριξη του στο ευρώ. "Αυτές οι αμφιβολίες (μίας πλειοψηφίας των Γερμανών) δεν είναι κατά τη γνώμη μου δικαιολογημένες", δήλωσε ο Σόιμπλε στη γερμανική εφημερίδα Bild. "Ολοι οι Γερμανοί θα ήταν πιο φτωχοί χωρίς το ευρώ. Η κατάσταση στην αγορά εργασίας θα ήταν πολύ χειρότερη χωρίς το ευρώ", υπογράμμισε ο Σόιμπλε.

Επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις που είχε κάνει την Παρασκευή ο γερμανός υπουργός περιέγραψε τις πρόσφατες αναταράξεις γύρω από το ευρώ ως μία απόπειρα των χρηματαγορών να δουν αν το ενιαίο νόμισμα θα αντέξει."Οι χρηματαγορές ελέγχουν αν η ευρωζώνη θα αντέξει. Αν θα μπορέσουμε να έχουμε κοινό νόμισμα και ταυτόχρονα να επιτρέψουμε στις εθνικές (κυβερνήσεις) να ασκούν την οικονομική πολιτική", πρόσθεσε.

Εξάλλου ο Σόιμπλε απέκλεισε το ενδεχόμενο να διασπαστεί η ευρωζώνη σε βορρά και νότο. "Κάτι τέτοιο θα μας κόστιζε πολλά, πολύ περισσότερα απ' όσα κάνουμε τώρα για το ευρώ", υπογράμμισε. "Θα υπήρχαν απρόβλεπτες επιπτώσεις στην οικονομία, πολλές θέσεις εργασίας θα κινδύνευαν, ενώ και οι τράπεζες θα αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα", επεσήμανε ο Σόιμπλε.

Σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό η περιφρόνηση που δείχνουν οι Γερμανοί προς το ενιαίο νόμισμα έχει απλή εξήγηση: "Ολοι οι άνθρωποι που έχουν ήδη επιτύχει, δεν το θεωρούν πλέον σημαντικό. Οι μεγάλες επιτυχίες γρήγορα θεωρούνται δεδομένες. Αυτό είναι το πρόβλημα του ευρώ".

Σε μία δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε το καλοκαίρι η πλειοψηφία των Γερμανών (51,4%) επιθυμούσαν η χώρα τους να επιστρέψει στο γερμανικό μάρκο.

Ο Σόιμπλε εξέφρασε επίσης την ανησυχία του σχετικά με την πιθανότητα να δημιουργηθεί ένα κόμμα κατά του ευρώ. "Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τον κίνδυνο δημιουργίας ενός κόμματος αντι-ευρώ". "Αυτός είναι ακόμα ένας λόγος για να εξηγήσουμε στους ανθρώπους ότι το ευρώ τους προστατεύει καλύτερα από τις αναταράξεις της παγκοσμιοποίησης απ΄ότι ένα γερμανικό εθνικό νόμισμα", υπογράμμισε ο Σόιμπλε.

πηγή: newscode.gr

Ροή Ειδήσεων