ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συστάσεις ESM στην Ελλάδα, για χρέος, τράπεζες και Ταμείο Ανάκαμψης

Συστάσεις ESM στην Ελλάδα, για χρέος, τράπεζες και Ταμείο Ανάκαμψης
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Μήνυμα να μην χαθεί η αναπτυξιακή ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και να υπάρξουν μέτρα ώστε να ενισχυθούν κεφαλαιακά οι ελληνικές τράπεζες, έστειλε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) μέσω της ετήσιας έκθεσης για το 2020 που έδωσε στη δημοσιότητα.  

Ο ESM αναφέρει στο report πως η πανδημία ανέκοψε την τριετή πορεία οικονομικής ανάκαμψης και δημοσιονομικών πλεονασμάτων της Ελλάδος, ωστόσο η ΕΚΤ επέτρεψε στη χώρα να καλύψει τις αυξημένες δανειακές της ανάγκες και να διατηρήσει μεγάλο ταμειακό απόθεμα ρευστότητας.

Σύμφωνα με τον ESM, χάρη στους ευνοϊκούς όρους που προσφέρει στα δάνεια που χορήγησε στην Ελλάδα, ο ελληνικός προϋπολογισμός είχε όφελος 8 δισ. ευρώ το 2020. Ωστόσο, υπογραμμίζει πως το υψηλό επίπεδο δημόσιου χρέους αντανακλά σημαντικές αδυναμίες.

Όπως αναφέρει, η επίτευξη ισχυρής μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, η επιστροφή σε δημοσιονομικό μονοπάτι που συνάδει με το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο και η ενίσχυση της ανθεκτικότητας είναι κρίσιμες προκλήσεις για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Κατά τον ESM, αυτό εξαρτάται αποφασιστικά από την τόνωση της παραγωγικότητας και την ενθάρρυνση των επενδύσεων, καθώς οι δημογραφικές τάσεις παραμένουν αρνητικός παράγοντας.

«Η τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας απαιτεί προσπάθειες σε πολλούς τομείς, περιλαμβανομένης της εφαρμογής των δομικών μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια των μνημονίων. Η πλήρης απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, που ξεπερνούν το 10% του ΑΕΠ, προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για να βελτιωθεί η παραγωγικότητα μέσω επενδύσεων», σημειώνεται σχετικά.

Κατά τον ESM, παρά την ύφεση οι τράπεζες συνέχισαν να καλύπτουν τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις το 2020, αλλά η κερδοφορία τους παρέμεινε αδύναμη. Ρευστότητα και συνθήκες χρηματοδότησης βελτιώθηκαν, ειδικά μετά τις κινήσεις της ΕΚΤ και ο «Ηρακλής» επιτάχυνε τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Πάντως, υπογραμμίζεται πως για να μπορέσουν οι τράπεζες να ενισχύσουν ένα μοντέλο ανάπτυξης που στηρίζεται στις επενδύσεις, απαιτείται περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Η στήριξη της ανάκαμψης και η διαφύλαξη της ανθεκτικότητας των τραπεζών παραμένει προτεραιότητα, τονίζεται, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην πλήρη εφαρμογή του επί μακρόν αναμενόμενου πτωχευτικού νόμου», σημειώνεται.

Η ανάλυση επισημαίνει ότι η πανδημία ανάγκασε την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτικές προτεραιότητες και διατάραξε την εφαρμογή κάποιων μεταρρυθμίσεων. Ενδεικτικά αναφέρεται πως το σχέδιο για τη μείωση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης έως τα τέλη του 2020 δεν καρποφόρησε.