ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά: Πότε πληρώνονται οι αυξήσεις στους συνταξιούχους - Τα ποσά

Αναδρομικά: Πότε πληρώνονται οι αυξήσεις στους συνταξιούχους - Τα ποσά
Πληρώνονται οι αυξήσεις και τα αναδρομικά στους συνταξιούχους
Pixabay

Συντάξεις - Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις: Ξεκινούν οι πληρωμές  στους «νέους» συνταξιούχους από τις 26 έως τις 29 Ιουλίου - Η καταβολή των αυξήσεων και των αναδρομικών σε 150.000 «παλιούς» συνταξιούχους μεταφέρεται για το φθινόπωρο. 

Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι πληρωμές αυξήσεων και αναδρομικών σε συνταξιούχους του Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Πρώτοι θα δουν χρήματα να πιστώνονται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς είναι οι νέοι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα ενώ προς το τέλος της εβδομάδας ακολουθούν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου.

Ταμείο θα πάνε περίπου 60.000 συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα που έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά τον Μάιο του 2016 θα λάβουν στις 27 Ιουλίου, με τις συντάξεις Αυγούστου, τις αυξήσεις και τα αναδρομικά του νέου ασφαλιστικού νόμου.

Παράλληλα, στις 29 Ιουλίου, με την καταβολή των συντάξεων του Αυγούστου, και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα πάρουν και τα αναδρομικά που τους οφείλονται αφού τις αυξήσεις από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης τις έχουν ήδη λάβει.

Ειδικότερα, τα αναδρομικά και οι αυξήσεις σε αυτή τη φάση αφορούν 60.000 «νέους» συνταξιούχους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα οι οποίοι έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά τον Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και δεν διατηρούν προσωπική διαφορά. Οι μηνιαίες αυξήσεις στις συντάξεις κυμαίνονται από 12 έως 250 ευρώ τον μήνα και τα αναδρομικά έως 5.250 ευρώ.

Στο Δημόσιο η μέση αύξηση είναι 71,90 ευρώ για τους αποστράτους και 74,56 ευρώ για πολιτικούς συνταξιούχους, ενώ τα ανώτατα ποσά φτάνουν τα 198 ευρώ και 450 ευρώ αντίστοιχα.

Στα Ειδικά Ταμεία, για παράδειγμα, καθώς και σε συνταξιούχους ΙΚΑ, αλλά και σε Ταμεία Επιστημόνων (ΕΤΑΑ) προκύπτουν αυξήσεις έως και 220 ευρώ.

Η μέση αύξηση ωστόσο για το σύνολο των κερδισμένων από τον επανυπολογισμό βγαίνει περίπου στα 70 ευρώ τον μήνα.

Οι αυξήσεις αφορούν μόνο όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί με περισσότερα από 30,1 και έως 44 έτη ασφάλισης, καθώς προκύπτουν λόγω των νέων ποσοστών αναπλήρωσης στις κύριες ανταποδοτικές συντάξεις.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν:

  • Δημόσιοι υπάλληλοι ΥΕ και ΔΕ με χαμηλές και μεσαίες συντάξιμες αποδοχές που έχουν συνταξιοδοτηθεί με 30,1 έτη έως 44 έτη ασφάλισης.
  • Αυτοκινητιστές του πρώην ΟΑΕΕ-ΤΣΑ που συνταξιοδοτήθηκαν την περίοδο 2016-2019 με περισσότερα από 30,1 έτη ασφάλισης και έως 44 έτη ασφάλισης.
  • Συνταξιούχοι των πρώην Ειδικών Ταμείων των ΔΕΚΟ - τραπεζών (ΤΑΠ - ΟΤΕ, ΟΑΠ - ΔΕΗ, ΤΣΠ - ΕΤΕ κ.λπ.) οι οποίοι αποχώρησαν με περισσότερα από 30 έτη και έως 44 έτη.
  • Μισθωτοί ΙΚΑ που αποχώρησαν με πάνω από 30 έτη – κυρίως όσοι έχουν πάνω από 35 έτη και έως 44 έτη ασφάλισης.

«Κλειδί» η προσωπική διαφορά

Μεγάλες αυξήσεις στις συντάξεις τους θα δουν από τις 26 έως τις 29 Ιουλίου μαζί με τις συντάξεις Αυγούστου χιλιάδες συνταξιούχοι. Αφορά κυρίως ασφαλισμένους σε πρώην ΔΕΚΟ, τράπεζες, αυτοαπασχολούμενους αλλά και παράλληλα ασφαλισμένοι σε δύο Ταμεία οι οποίοι κατέβαλλαν κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου αυξημένες εισφορές αλλά και λόγω των νέων αυξημένων ποσοστών αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις λόγω της εφαρμογής του νόμου Βρούτση (ν. 4670/2020).

Ο νόμος Βρούτση προβλέπει αυξήσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Αυτό αφορά τόσο τους «παλιούς» όσο και τους «νέους» συνταξιούχους. Τα νέα ποσοστά ισχύουν μετά τα 30 έτη ασφάλισης και οι αυξήσεις μεγαλώνουν όσο οι ασφαλισμένοι πλησιάζουν στα 40 χρόνια.

«Νέοι» συνταξιούχοι

Ο επανυπολογισμός των συντάξεων τις οποίες αιτήθηκαν οι συνταξιούχοι μετά τις 13 Μαΐου 2021 έχουν «κλειδώσει».

Υπενθυμίζεται πως οι αυξήσεις των ποσοστών αναπλήρωσης βάσει του νόμου Βρούτση, ισχύουν από τον Οκτώβριο του 2019 και γι αυτό τα αναδρομικά αφορούν στην 20μηνη περίοδο Οκτωβρίου 2019- Μαΐου 2020.

Η αύξηση στα ποσοστά αναπλήρωσης ανέρχεται από 0,56% (28,35% αντί για 27,79% που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου) για συνταξιούχους που έχουν 31 έτη και φτάνει έως και το 7,21 % (50,01 % αντί για 42,8% που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου) για συνταξιούχους που είχαν συμπληρώσει 40 έτη κατά τη συνταξιοδότηση.

Οι χωρίς αστερίσκους κερδισμένοι είναι όσοι αποχώρησαν με 30 τουλάχιστον έτη ασφάλισης μετά την 1-1-2019, όπου δεν προβλεπόταν διατήρηση μέρους της προσωπικής διαφοράς από το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς, και συνεπώς λαμβάνουν ολόκληρη την αύξηση .

Για όσους συνταξιούχους έχουν καταθέσει αίτηση για σύνταξη πριν τον Οκτώβριο του 2019, η σύνταξη θα υπολογιστεί με τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου για το διάστημα έως 30-9-2019 και με τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση για το διάστημα από 1-10-2019 και μετά .

Οι αυξήσεις κυμαίνονται από 4,5 ευρώ για συνταξιούχο που είχε το βασικό μισθό και 31 έτη ασφάλισης έως και 216 ευρώ μεικτά για συνταξιούχο με 3.000 ευρώ μισθό και 40 έτη ασφάλισης.

Για όσους είχαν ακόμα μεγαλύτερες αποδοχές η αύξηση είναι μεγαλύτερη. Η αύξηση είναι συνάρτηση του συντάξιμου μισθού (των αποδοχών βάσει των οποίων υπολογίστηκε η σύνταξη και των ετών ασφάλισης).

Βάσει του άρθρου 6 του ν.4387/2016, οι νέοι συνταξιούχοι που, κατά τη σύγκριση του νέου τρόπου υπολογισμού (Νόμος Κατρούγκαλου) με τον καθεστώς που ίσχυε πριν την εφαρμογή του, είχαν διαφορά στη σύνταξη πάνω από 20%, διατηρούσαν μέρος της αυτής της διαφοράς ως προσωπική διαφορά.

Συγκεκριμένα,εφόσον υπήρχε διαφορά 20%, οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν το 2016 διατηρούσαν το ½ της διαφοράς, οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν το 2016 διατηρούσαν το 1/3 της διαφοράς και οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν το 2016 διατηρούσαν το1/4 της διαφοράς.

Στις περιπτώσεις που η αύξηση με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης δεν υπερβαίνει την προσωπική διαφορά ούτε οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα δουν πραγματική αύξηση στην σύνταξη τους αλλά μόνο μείωση ή εξάλειψη της προσωπικής διαφοράς.

Εφόσον όμως η αύξηση με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης είναι μεγαλύτερη από το μέρος της προσωπικής διαφοράς που είχαν διατηρήσει, τότε θα λάβουν ως πραγματική αύξηση (χωρίς δοσολόγιο) το ποσό που μετά το συμψηφισμό υπερβαίνει την προσωπική διαφορά.

Παράδειγμα

Συνταξιούχος με μισθό 1.000 ευρώ και 35 έτη ασφάλισης με το προηγούμενο καθεστώς έπαιρνε κύρια σύνταξη 725 ευρώ. Με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης του ν.4670/2020 θα δει αύξηση 36 ευρώ καθώς η κύρια σύνταξή του διαμορφώνεται στα 761 ευρώ. Θα λάβει αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019 (20 μήνες) 720 ευρώ.

Εφόσον ο ίδιος συνταξιούχος κατέθεσε για σύνταξη το 2017 τα αναδρομικά θα καταβληθούν εφάπαξ. Αν ήταν συνταξιούχος προ του νόμου Κατρούγκαλου (ν.4387/2016 ήτοι πριν τις 13.5.2016) τα αναδρομικά θα καταβληθούν σε 5 ετήσιες δόσεις.

«Παλιοί» συνταξιούχοι

Για το φθινόπωρο μεταφέρεται η καταβολή των αυξήσεων και των αναδρομικών σε 150.000 «παλιούς» συνταξιούχους, που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016.

Η αποπληρωμή των αναδρομικών θα ολοκληρωθεί έως το τέλος καλοκαιριού, η καταβολή 100 εκατ. ευρώ σε «παλιούς» συνταξιούχους με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης θα μεταφερθεί λόγω του επανυπολογισμού το φθινόπωρο από τον e-ΕΦΚΑ.

Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει την καταβολή των αυξήσεων και των αναδρομικών στα τέλη Αυγούστου (με τις συντάξεις Σεπτεμβρίου) αρχικά στους συνταξιούχους του Δημοσίου και την ολοκλήρωσή του στα τέλη Σεπτεμβρίου με τις συντάξεις Οκτωβρίου. Έτσι οι «παλιοί» συνταξιούχοι το φθινόπωρο θαλάβουν την προσαύξηση στη σύνταξή τους και τα αναδρομικά 23 μηνών που δικαιούνται.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Απογοήτευση Πετρούνια για ΕΡΤ: Ατόπημα και άδικο - Κάποιοι Έλληνες ξύπνησαν το πρωί και δεν με είδαν