ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι θερμοκρασίες ρεκόρ νέκρωσαν το εμπορικό κέντρο της Αθήνας

Οι θερμοκρασίες ρεκόρ νέκρωσαν το εμπορικό κέντρο της Αθήνας
Πάγωμα του εμπορίου προκαλεί ο ιστορικός καύσωνας που πλήττει το Λεκανοπέδιο Αττικής τα τελευταία 24ωρα.
INTIME

Πάγωμα του εμπορίου προκαλεί ο ιστορικός καύσωνας που πλήττει το Λεκανοπέδιο Αττικής τα τελευταία 24ωρα.

Οι θερμοκρασίες-ρεκόρ νέκρωσαν στην κυριολεξία το εμπορικό κέντρο της Αθήνας, αφού οι καταναλωτές στην πλειονότητά τους προτίμησαν να αναβάλουν τις αγορές τους και να προστατευθούν σε κάποιο δροσερό μέρος, μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν παράγοντες του λιανεμπορίου, την τελευταία εβδομάδα που είναι σε εξέλιξη το ακραίο καιρικό φαινόμενο «δεν κυκλοφορεί ψυχή» μετά τις 12 το μεσημέρι, τονίζοντας πως οι μοναδικοί πελάτες που περνάνε την πόρτα των καταστημάτων τους αυτές τις ημέρες είναι κυρίως κάποιοι λιγοστοί τουρίστες.

Οι ίδιοι λένε πως ο παρατεταμένος καύσωνας διατάραξε το θετικό μομέντουμ που είχε αναπτύξει η κατανάλωση μετά την έναρξη των θερινών εκπτώσεων, δίνοντας βαθιά ανάσα στις επιχειρήσεις του κέντρου που ταλανίζονται από τις συνέπειες της πανδημίας και την επιβολή των περιοριστικών μέτρων.

Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και η εστίαση, με επαγγελματίες του κλάδου να υποστηρίζουν πως εδώ και λίγες ημέρες η κίνηση έχει υποχωρήσει αισθητά, ενώ όσοι επιμένουν να «τρώνε έξω» καταναλώνουν μικρές ποσότητες φαγητού λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Την προβληματική κατάσταση για το λιανεμπόριο ήρθε να επιτείνει το πυκνό σύννεφο καπνού που σκέπασε χθες τον αττικό ουρανό από τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη. Μέχρι και το εμβληματικό μνημείο της Ακρόπολης καλύφθηκε από καπνό, ενώ οι στάχτες από την πυρκαγιά στη Βορειοδυτική Αττική έφθασαν μέχρι και τη Λεωφόρο Συγγρού, καθιστώντας ακόμη πιο αποπνικτική την ατμόσφαιρα.

Οι καταναλωτές αποφάσισαν να παραμείνουν στα σπίτια τους, ακολουθώντας τις υποδείξεις των ειδικών που προειδοποιούσαν για τις βλαβερές συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό από την εισπνοή των ρυπογόνων σωματιδίων που αιωρούνταν πάνω από την Αττική.

Τέλος, πολλοί αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να μεταβούν στο κέντρο για τα ψώνια τους εξαιτίας και του φόβου μετάδοσης του κορωνοϊού, ο οποίος καλπάζει και πάλι με επίκεντρο τη μετάλλαξη Δέλτα, ενώ ρόλο στην κάμψη της κίνησης παίζει και το γεγονός πως αρκετοί Αθηναίοι έχουν εγκαταλείψει τον κλεινόν άστυ για τις καλοκαιρινές διακοπές τους.